Wakacje w słonecznej Bułgarii dawniej cieszyły ogromnym zainteresowaniem. Już w latach 70. ubiegłego wieku w Polsce cała rodzina wsiadała do Fiata 126p zwanego potocznie maluchem i wyruszała na egzotyczny odpoczynek. Dziś komfort podróży jest nieporównywalnie większy, jednak nadal można udać się do kurortu, który powstał w Bułgarii w 1968 roku i zobaczyć, gdzie nasi rodzice spędzali urlop.
Mimo to, iż w czasach PRL-u nie każdy mógł pozwolić sobie na wczasy za granicą, Polacy potrafili kombinować na różne sposoby, aby zażyć nieco luksusu. Wiele osób pod pretekstem handlu jeździło samochodami do Bułgarii. Najpopularniejsze były oczywiście Złote Piaski, ale nie brakowało zwolenników odpoczynku w kurorcie Albena. Dziś miejsce to odbudowano na nowo. Zatem nie ma wręcz śladów po dawnej epoce. Oferta jest bogata, a rodziny z dziećmi coraz chętniej wybierają ten kierunek.
Okazuje się, że Albena słynie ze spokoju. W przeciwieństwie do innych miejsc nie jest tak zatłoczona, a ogrom atrakcji zadowoli każdego. W okolicy znajdują się klimatyczne knajpki i restauracje, a spacer brzegiem morza zachwyci nie tylko zakochane pary.
Podróżując z dziećmi, poszukujesz atrakcji, które sprawią, że maluchy przeżyją niezapomniane chwile. Na terenie wakacyjnego kurortu w Bułgarii znajduje się duży i nowoczesny Aqua Park. Ponadto po okolicy jeździ również mały pociąg chu-chu, pociechy mogą bawić się w dmuchanych zamkach. Nie zabraknie także dyskotek dla dzieci, wesołego miasteczka, czy mini golfa. Wybór jest ogromny, a wszystko zależy od potrzeb i upodobań.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Nietypową propozycją, jaką oferuje kurort Albena, jest "dine around". Oznacza to, że turyści, którzy zdecydują się na pobyt trwający co najmniej siedem dni w opcji all inclusive lub all inclusive premium, mogą jeść za darmo nie tylko w hotelu. Nieodpłatne posiłki oferują także inne zlokalizowane hotele oraz restauracje, które włączyły się w tę ofertę. Dzięki temu każdego dnia goście mogą zjeść w innym miejscu i próbować lokalnych specjałów.
Tym, co zachęca, jest także ekologia, ten wakacyjny kurort w Bułgarii otrzymał odznaczenie nazywane Błękitną Flagą, co świadczy o tym, że miejscowa kuchnia opiera się na ekologicznych składnikach i świeżych produktach. każdy, kto choć raz odwiedził to miejsce, wie, że miejscowy sok jabłkowy oraz białe wino to lokalne przysmaki stworzone z sercem i pasją.