Wakacje w Gruzji to kierunek od lat chętnie wybierany przez Polaków. W mediach społecznościowych powstały specjalne grupy, na których można znaleźć wiele ciekawych postów. Okazuje się, że za niewielką kwotę można wykupić wyjazd dla dwóch osób lub rodzinny wypoczynek.
Gruzja to przepiękny kraj. Położenie geograficzne sprawia, że turyści mają szansę zobaczyć i posmakować kultury i kuchni z pogranicza Europy i Azji. Jednak jeśli do tej pory nie byliście jeszcze w tym wyjątkowym miejscu, warto poznać szczegóły oraz najciekawsze lokalizacje.
Kutaisi, miasteczko w zachodniej części kraju, nad rzeką Rioni. Piękne i malownicze, a zwiedzający ją turyści mają szansę podziwiać Katedrę Bagrati, nowoczesną fontannę o nazwie Colchis Fountain, czy Jaskinię Prometeusza. Miłośnicy lokalnej kuchni oraz poszukiwacze nieznanych owoców i warzyw mogą udać się na Green Bazaar.
Tbilisi, popularne i dość zatłoczone miejsce, zwłaszcza latem. Jednak to tu znajdziecie kwintesencję różnorodnej architektury, barwnej i rozmieszczonej na wzgórzach. Poza tym na turystów czekają łaźnie siarkowe, piękny ogród botaniczny, wyjątkowe plaże i pyszne jedzenie.
Batumi, o tym miejscu wie coraz więcej osób. To bogaty kurort przypominający Riwierę Turecką. Wysokie szklane budynki otoczone bujną roślinnością. Plaże, palmy i wybrzeże wyglądające z lotu ptaka jak amerykański sen. Poszukując ciekawych ofert, możecie skorzystać z konkretnych biur podróży lub serwisów skupiających wiele propozycji. Koszt wakacji wynosi około 2500 złotych za osobę. Im wcześniej zarezerwujecie wybrany termin, tym większa szansa, na znalezienie niższej ceny.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wakacje w Gruzji? Warto się skusić, ponieważ poza urokami okolicy czeka na was nieziemskie jedzenie. Lokalne przysmaki to przede wszystkim chinkali. Pierożki z mięsem baranim lub wieprzowym i soczystym bulionem w środku. Jest także wiele innych wersji smakowych. Wiecie, jak poprawnie jeść do tradycyjne danie? Łapiecie za odstający koniec, nadgryzacie, wysysacie bulion, a resztę zjadacie.
Kolejnym przysmakiem jest chaczapuri. Placek zapiekany z serem lub innymi dodatkami. Klasyczna wersja ma w środku jajko. Podczas jedzenia urywacie ciasto i moczycie w serze i jajku. Pychota! W lokalnych restauracjach koniecznie spróbujcie zupę charczo, czkmeruli, odżahuri, czy kubdari.