Planujesz dłuższy przelot samolotem? Steward Kris Major w wywiadzie dla "The Sun" udziela wskazówek związanych z jedzeniem podczas podniebnych podróży. Co ciekawe, na pokładzie samolotu posiłki mogą smakować inaczej niż, gdyby się je spożywało, będąc na lądzie. Aby polepszyć ich smak, przyda się nie tylko sól, ale też zwykłe zatyczki do uszu.
Brytyjski steward wyjaśnia, że podczas lotu lepiej jest skupić się na wypoczynku i śnie. Jak dodaje, radzi się pominąć posiłek będąc na pokładzie samolotu. Podczas lotów długodystansowych często można zobaczyć doświadczonych podróżników, którzy po starcie "znikają" i pogrążają się we śnie. Kris wyjaśnia, że to właśnie sen powinien być priorytetem podczas długiej podróży samolotem, a nie jedzenie obiadu o trzeciej nad ranem.
Jedzenie w samolocie może mieć zdecydowanie łagodniejszy smak. Dzieje się tak ze względu na niskie ciśnienie na pokładzie i suche powietrze - takie warunki mogą sprawiać, że pogorszy się zmysł węchu i tym samym potrawy nie będą tak samo smaczne, jak na lądzie. Co więcej, jeśli chce się zjeść posiłek na pokładzie, dobrze jest użyć zatyczek do uszu, podczas jedzenia. Dlaczego? Hałas panujący w samolocie również sprawia, że jedzenie ma inny smak - posiłki wydają się wtedy gorsze, np. bardziej gorzkie, dlatego właśnie warto mieć przy sobie parę zatyczek do uszu.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl