Jednym z przysmaków, jakie można skosztować, będąc na Bali jest kawa kopi luwak. Ten produkt jest wyjątkowy nie tylko ze względu na swój smak, ale też na cenę, jaką trzeba za niego zapłacić. Kilogram kosztuje około 2000 złotych. Wrażeniami z degustacji najdroższej kawy świata podzieliła się tiktokerka.
Jak powstają te drogocenne ziarna? Pochodzą z odchodów cywety, drapieżnego ssaka, który żywi się owocami kawowca. Zwierzę trawi tylko ich miąższ, a ziarna wydala. Kawa, za którą trzeba zapłacić krocie, powstaje z wydobytych z odchodów zwierzęcia ziaren. Dzięki ich nadtrawieniu i sfermentowaniu uzyskują oryginalny aromat. Kawa kopi luwak posiada łagodny, karmelowy smak i jest pozbawiona goryczy. Ten rodzaj ziaren zbierany jest przede wszystkim w Indonezji.
Tiktokerka bobobrica podczas pobytu na Bali oprócz skosztowania najdroższej kawy świata zobaczyła też, jak się ją produkuje. Miała możliwość przyjrzenia się cywecie - zwierzęciu, z którego odchodów wytwarzana jest kawa. Warto dodać, że za kilogram kawy kopi luwak zapłacimy około 2000 zł.
Jak tiktokerka podsumowała smak kopi luwak? Mimo że kawa kosztuje majątek, nie była nią zachwycona.
Za jedną filiżankę zapłaciłam 15 zł i w ogóle mi nie smakowała. Ble!
Jak dodała cena kawy w Indonezji jest niższa, ponieważ jest wytwarzana właśnie tutaj. Internauci, którzy komentowali opublikowane nagranie, mają podzielone opinie na ten temat:
Myślę, że może nie smakować też przed podświadomość, że to jednak odchody jakiegoś zwierzaka
Nie wypiłbym jej nawet jakby ktoś mi zapłacił 100 mln dolarów
Prawdziwy podróżnik skosztuje wszystkiego
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl