Niezwykłe znalezisko w Karkonoszach. Przypomina owocową galaretkę

Leśnicy z Karkonoskiego Parku Narodowego udostępnili w mediach społecznościowych zdjęcie, na którym widnieje nietypowy grzyb. Swoim wyglądem i konsystencją przypomina owocową galaretkę. I choć pięknie prezentowałby się na talerzu, to na tym kończą się jego zalety.

Polskie lasy kryją więcej wyjątkowych okazów - zarówno roślin, jak i zwierząt - niż nam się wydaje. Doskonałym tego przykładem jest trzęsak pomarańczowożółty, który wyróżnia się na tle lasu swoim jaskrawym kolorem.

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Wyjątkowy grzyb w karkonoskim lesie. Leśnicy publikują zdjęcie na Facebooku

Leśnicy z Karkonoskiego Parku Narodowego opublikowali na Facebooku zdjęcie nietypowego grzyba, którego udało się zaobserwować w regionalnych lasach. Ma nietypowy kształt, konsystencję i kolor, czym wyróżnia się na tle innych grzybów. Trzęsak pomarańczowożółty ma żelową konsystencję galaretki i jak wskazuje nazwa - jaskrawy pomarańczowożółty kolor.

Finlandia (zdjęcie ilustracyjne)Gdzie pojechać zimą? Odwiedź Świętego Mikołaja i zatrzymaj się w igloo

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Trzęsak pomarańczowożółty Tremella mesenterica rośnie przez cały rok, ale w grudniu łatwiej go zobaczyć. Grzyby te są jadalne, ale bez smaku i raczej jako ozdoba talerza. W parkach narodowych oczywiście grzybów nie zbieramy

 - czytamy na Facebooku Karkonoskiego Parku Narodowego.

Trzęsak pomarańczowożółty - czy jest jadalny?

Trzęsak pomarańczowożółty owocuje od jesieni do wiosny, a w lesie jest najczęściej spotykany właśnie zimą, kiedy wystaje spod pokrywy śnieżnej. Jest pasożytem rozwijającym się na grzybni innych grzybów.

Klątwa Tutenchamona w Tworkowie. Co skrywają podziemne sarkofagi?Klątwa Tutenchamona w Tworkowie. Co skrywają podziemne sarkofagi?

Wiele osób zastanawia się, czy ten reprezentatywny grzyb jest jadalny. Niektóre źródła podają, że tak, jednak inne twierdzą, że tego grzyba nie wolno jeść. Poza pięknym kolorem nie ma jednak żadnych walorów smakowych i zapachowych - więc czy warto?

Mimo to jest dosyć powszechnie zbierany w Chinach i Rosji, gdzie jest wykorzystywany w kuchni.

Więcej o: