Polskie lasy kryją więcej wyjątkowych okazów - zarówno roślin, jak i zwierząt - niż nam się wydaje. Doskonałym tego przykładem jest trzęsak pomarańczowożółty, który wyróżnia się na tle lasu swoim jaskrawym kolorem.
Leśnicy z Karkonoskiego Parku Narodowego opublikowali na Facebooku zdjęcie nietypowego grzyba, którego udało się zaobserwować w regionalnych lasach. Ma nietypowy kształt, konsystencję i kolor, czym wyróżnia się na tle innych grzybów. Trzęsak pomarańczowożółty ma żelową konsystencję galaretki i jak wskazuje nazwa - jaskrawy pomarańczowożółty kolor.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Trzęsak pomarańczowożółty Tremella mesenterica rośnie przez cały rok, ale w grudniu łatwiej go zobaczyć. Grzyby te są jadalne, ale bez smaku i raczej jako ozdoba talerza. W parkach narodowych oczywiście grzybów nie zbieramy
- czytamy na Facebooku Karkonoskiego Parku Narodowego.
Trzęsak pomarańczowożółty owocuje od jesieni do wiosny, a w lesie jest najczęściej spotykany właśnie zimą, kiedy wystaje spod pokrywy śnieżnej. Jest pasożytem rozwijającym się na grzybni innych grzybów.
Wiele osób zastanawia się, czy ten reprezentatywny grzyb jest jadalny. Niektóre źródła podają, że tak, jednak inne twierdzą, że tego grzyba nie wolno jeść. Poza pięknym kolorem nie ma jednak żadnych walorów smakowych i zapachowych - więc czy warto?
Mimo to jest dosyć powszechnie zbierany w Chinach i Rosji, gdzie jest wykorzystywany w kuchni.