Tych rzeczy lepiej nie zamawiać na pokładzie samolotu. Powód jest obrzydliwy

Podczas przemierzania przestworzy możemy liczyć na różnego rodzaju oferty, które umilą nam podróż. Na pokładach możemy zamówić ulubione perfumy, zdrapki, jedzenie oraz napoje. Jednak nie wszyscy wiedzą, że powinniśmy wystrzegać się pewnych opcji z menu. Wyjaśniamy, o co chodzi.

Podróż samolotem często wiąże się z wczesnymi godzinami spędzonymi na lotnisku i brakiem snu. Wówczas jedyne, o czym marzymy to ciepła i pobudzająca kawa na pokładzie. Jednak lepiej porzucić to pragnienie do momentu wylądowania. Istnieje bowiem kilka rzeczy, których lepiej nie zamawiać w przestworzach. Dlaczego?

Zobacz wideo Kiedy przysługuje nam zwrot kosztów, a kiedy odszkodowanie od przewoźnika? Ekspertka wyjaśnia

Kawa i herbata? Lepiej nie w samolocie

Jednymi z pozycji, których lepiej nie zamawiać podczas lotu, jest kawa i herbata. Jeżeli zauważyliście różnice w smaku podczas spożywania tych napoi, to istnieje na to wyjaśnienie. Woda używana na pokładzie samolotów jest bowiem... gorszej jakości. Pochodzi ze specjalnych zbiorników, które na stałe są zainstalowane w maszynach. Nie opróżnia się ich w pełni, a czyszczenie ma miejsce niezwykle rzadko. Do środka wlewana jest natomiast woda pobierana z różnych lotnisk. Ta w kolei nie zawsze jest najwyższego standardu. 

W listopadzie Polacy najczęściej wybierali Karpacz. Już nie Zakopane. W listopadzie Polacy upodobali sobie inną górską miejscowość

Lód w samolocie 

Zdarzyło wam się, że podczas podróży mieliście ochotę na coś orzeźwiającego? Może wydawać się, że świetnym pomysłem będzie wówczas zamówienie ulubionego soku z lodem. Również nad tym powinniśmy się zastanowić. Niektóre linie lotnicze korzystają z maszyn do produkcji lodu, a co za tym idzie może on zostać przygotowany z wody pochodzącej ze zbiorników. 

W Katarze trzeba dostosować się do pewnych zasad. Okazywanie uczuć w miejscach publicznych? W Katarze lepiej na to uważać

W samolotowej wodzie wykryto bakterie

W 2007 roku światło dzienne ujrzały badania przeprowadzone przez The Wall Street Journal. Jak się okazało, w wodzie na pokładach samolotów wykryto ślady salmonelli, jaj insektów i licznych bakterii, których poziom znacznie wykraczał poza dopuszczalne normy.

Podobne badanie przeprowadziły strony DietDetective.com i Hunter College NYC Food Policy Center w 2019 roku. Wyniki wykazały, że jakość różni się w zależności od linii lotniczej, a wiele z nich dostarczało pasażerom niezdrową wodę.

Wielu stewardów nie pije kawy i herbaty przyrządzanej z pokładowej wody. Rzadko zdarza się, że te zbiorniki są opróżniane i czyszczone

- przyznał Bobby Laurie, ekspert ds. podróży i były steward w rozmowie z CN Traveller

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: