Pokazała grzyby większe od ludzkiej głowy. "Grzybiarze, widzieliście już taki okaz?"

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a media społecznościowe zalewają zdjęcia z leśnych wypraw. Grzybiarze chwalą się coraz to nowymi zbiorami, rywalizując o miano najpiękniejszych okazów. Zbiory pewnej tiktokerki zszokowały wielu internautów - tajemnicze grzyby wielkością przypominały ogromne białe dynie.

Grzybobranie każdego roku cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Zarówno amatorzy leśnych wycieczek, jak i zaprawieni w boju grzybiarze wybierają się do lasów w poszukiwaniu najpiękniejszych okazów. Ich zbiory często możemy obserwować na Facebooku, Instagramie czy TikToku. Niektóre z nich naprawdę robią wrażenie.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Grzyby większe od ludzkiej głowy. Co to za okazy?

Nagranie, które w ostatnim czasie pojawiło się na TikToku użytkowniczki @zlakarma, szybko stało się jednym z najpopularniejszych na jej profilu. Zgromadziło blisko 277 tys. wyświetleń i wzbudziło ogromne zainteresowanie wśród internautów. Wszystko to za sprawą wyjątkowych, pokaźnych grzybów. 

Grzybiarze, widzieliście już taki okaz?

- napisała kobieta na nagraniu. 

Widzimy na nim mężczyznę oraz chłopca trzymających w rękach dwa okrągłe grzyby, na pierwszy rzut oka przypominające pieczarkę. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie ich rozmiar. Zbiory grzybiarzy były większe... od ich głów. Czym są tajemnicze olbrzymy i czy są jadalne? 

Czasznica olbrzymia w obwodzie osiąga ponad metr

Jak przyznała użytkowniczka w komentarzu, te nietypowe grzyby to czasznice olbrzymie, nazywane też purchawicami olbrzymimi. Ich nazwa nie jest przypadkowa! Te dorodne okazy potrafią osiągnąć naprawdę potężne rozmiary - jej owocniki mogą liczyć od 10 do nawet 60 cm średnicy, a w obwodzie do 135 cm  (czasami nawet więcej). 

Czasznica olbrzymia występuje w lasach od sierpnia do października i jest okazem jadalnym. Jednak powinno zbierać się jedynie młode owocniki, które po przekrojeniu charakteryzują się zbitą konsystencją oraz białą barwą. Starsze grzyby zmieniają kolor na brunatno-oliwkowy, w ich środku pojawiają się zarodniki i są niezbyt smaczne. Purchawica świetnie smakuje usmażona w panierce, zachwycając pysznym, intensywnie grzybowym aromatem.

Co ciekawe, czasznica olbrzymia należała do gatunków ściśle chronionych, jednak w 2014 roku została wykreślona z tej listy. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: