Grzyby warte fortunę wyrosły w Polsce po 100 latach. Za kilogram płaci się nawet 9 tys. złotych

To wielkie wydarzenie dla grzybiarzy, ponieważ w polskich lasach zaczęły wyrastać gąski sosnowe. Grzyby te są niezwykle rzadkie i trzeba było czekać aż 100 lat, by się pojawiły w naszym kraju. Na rynku azjatyckim potrafią bardzo dużo kosztować i nie każdy może sobie na nie pozwolić.

Gąski sosnowe lub tricholoma matsutake, jak zwykli je nazywać mieszkańcy krajów azjatyckich, uwielbiane są przez Chińczyków i Japończyków ze względu na walory smakowe i właściwości lecznicze. Przypisuje się im działanie antynowotworowe i wspomagające odporność. Jednak nie to sprawia, że są pożądane przez grzybiarzy z całego świata. Są bardzo rzadkie, a ich wyjątkowego smaku nie da się z niczym pomylić. Nic więc dziwnego, że trzeba wydać fortunę, by móc je kupić. Kilogram tricholomia matsutake pozyskiwanych lokalnie kosztuje 2000 euro. Importowane z USA grzyby są o wiele tańsze, a ich cena waha się między 90 a 500 dolarów za kilogram. 

Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo "Zawsze myślałem, że Japonia to tylko betonowy las". Marcin Krukowski z Japonii

Wrak statku 'Wilhelm Gustloff'. Zdjęcia z ekspedycji z 2013 r.Naukowcy odnaleźli skarb na Bahamach. "Sztabka srebra waży 35 kilogramów"

Wyjątkowe grzyby pojawiły się w Polsce po 100 latach

Co ciekawe, jeszcze ponad 100 lat temu gąski sosnowe występowały w Polsce. Niestety, gatunek ten został uznany za wymarły, gdy w 1921 roku odkryto, że grzyby znajdują się tylko w jednym miejscu. Przez lata wydawało się, że tricholomia matsutake nigdy nie zawita do polskich lasów. Jakież było zdziwienie, gdy w 2021 roku pani Beata Starowicz odkryła trzy stanowiska gąsek sosnowych w powiecie suskim w województwie małopolskim. Grzyby te pokazane zostały na wystawie w Żorach, co bardzo zaskoczyło obecnych. W sierpniu tego roku gąski były widziane w tym samym powiecie, o czym poinformowali członkowie grupy FUNGI.pl.

Tricholomia matsutake z wyglądu przypominają nieco opieńki lub młode borowiki. Kapelusz jest stożkowy i gruby, ma brązową barwę, a jego brzegi są zawinięte. Sprężysta nóżka o brązowo-białym kolorze grubieje ku dołowi. Od razu po przekrojeniu miąższu czuć jego cynamonowy aromat, a smak określa się jako słodkawo-mączysty. Azjatyccy szefowie kuchni radzą, by gąskę sosnową kroić na duże kawałki. Co ciekawe, w tamtejszych rejonach grzyb jest jednym z najbardziej pożądanych prezentów.

Źródło: ekologia.pl, podróże.onet.pl

Koniec walki o leżaki? Pracownik hotelu na Teneryfie 'pogodził' zwaśnionychKoniec walki o leżaki. Pracownik hotelu na Teneryfie "pogodził" zwaśnionych

Więcej o: