Oscypki w Zakopanem kosztują tyle, że mogą stać się towarem luksusowym. Ceny o 100 proc. wyższe niż rok temu

Popularne wędzone sery mają swoich fanów we wszystkich regionach Polski. Dla wielu oscypki są obowiązkowym zakupem podczas wizyty w górach - w końcu smaczna przekąska może być lepszym prezentem od magnesu. Jednak w tym roku musimy zapłacić za nie jeszcze więcej.

Oscypki, czyli twarde sery z mleka owczego o charakterystycznym wędzonym smaku to jedne z najpopularniejszych symboli polskich gór, a w szczególności Podhala. Smakoszy tego wyjątkowego sera czeka jednak spora niespodzianka. W ostatnich latach jego ceny znacznie wzrosły. 

Zobacz wideo Wyjedź poza Zakopane. Przystań w Czorsztynie, panorama Czorsztyna i Niedzicy, Osada w Kluszkowcach

Ceny oscypków w Zakopanem biją rekordy

Jeszcze rok temu za popularne wędzone sery musieliśmy zapłacić ok. 35 złotych za sztukę. Była to cena za prawdziwe, w pełni certyfikowane oscypki o wadze od 600 do 800 gramów. Najtaniej było przed 2018 rokiem. Wówczas mogliśmy zakupić je za zaledwie 20-25 złotych. Obecnie ceny w Zakopanem zaskakują. Jeden oscypek kosztuje od 50 do 60 złotych, a to dopiero początek.

W najbliższym czasie sery te mogą być jeszcze droższe, bo owce zaczynają już dawać mniej mleka. A zainteresowanie cały czas jest spore

- powiedział Andrzej Gąsienica-Makowski z Towarzystwa Produktu Górskiego dla "Gazety Krakowskiej". Na ceny wpływa przede wszystkim koszt utrzymania owiec, na który składają się m.in. leki czy jedzenie dla zwierząt. W sytuacji nie pomaga szalejąca inflacja. 

Bieszczady (zdjęcie ilustracyjne)Polskie góry - miejsca, w których odpoczniesz od tłumów

Pojawił się również problem z dostępnością popularnego wyrobu. Na stoiskach znajdziemy serki podhalańskie o różnych kształtach i wielkościach. Jednak popyt na te prawdziwe, certyfikowane oscypki jest tak duży, że zaczęło ich brakować. W bacówkach powstają również listy oczekujących. Na odbiór zamówienia trzeba czekać nawet do kilku dni. 

Kolejka do kasy biletowej pod Kasprowym Wierchem (zdjęcie ilustracyjne)Rekordowe ceny za atrakcje w Polsce. "Więcej niż 500 plus"

Oscypek oscypkowi nierówny

Warto pamiętać, że nie każdy wędzony ser, który zakupimy w górach, jest oscypkiem - nazwa ta jest chroniona od 2008 roku. Te popularne podhalańskie produkty znacząco różnią się od innych, dostępnych na większości stoisk. Co trzeba zrobić, aby zasłużyć na tę dumną nazwę? 

Prawdziwe, certyfikowane oscypki wyróżnia przede wszystkim okres produkcji. Powstają między majem a październikiem - to właśnie w tym czasie owce dają mleko. Nie kupimy ich więc w sezonie zimowym. Produkt musi mieć wymiary od 17 do 23 cm oraz ważyć pomiędzy 600 a 800 gramów. Ważne są także odpowiednie parametry, takie jak maksymalnie 40 procent domieszki mleka krowiego rasy czerwonej. 

Prawdziwe oscypki wyróżniają się kształtem dwustronnego stożka, charakterystyczną kremową barwą oraz skórką koloru słomkowego. Jego smak zależy od wielu czynników, takich jak miejsce pasienia owiec czy jedzenia, którym są karmione.  

Przeczytaj więcej informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: