Enoturismo, czyli winnym szlakiem

Galicia ma liczącą 2 tys. lat tradycję uprawy winorośli i pięć winnych regionów: Rias Baixas, O Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras, Monterrei. Dla koneserów opracowano specjalne mapy - można zwiedzać kolejne adegas (winnice), próbując ich trunków. Od sierpnia, kiedy zaczynają się zbiory winogron, trwają nieustające winne fiestas (np. 7 sierpnia Fiesta del vino Albarino w Cambados).

Galisyjczycy piją raczej młode wina. Słynne są zwłaszcza białe, ribeiro i albarino. Ich jakość ocenia grupa specjalistów, która corocznie wybiera najlepsze - w tym roku tytuł ten zdobyło wino z Casal de Arman, XVIII-wiecznej winniczki koło miasteczka Ribadavia. Można tu również wynająć bardzo ładne pokoje, każdy nosi nazwę jakiegoś szczepu winnego (85 euro dwójka z werandą), z widokiem na winnice i znakomitą kuchnią.