Potrawy bośniackie są zazwyczaj lekko strawne, gdyż gotuje się je w dużej ilości wody. W tradycyjnej kuchni kraju nie ma specjalnych sosów towarzyszących daniom głównym, a cały smak kryje się w nich samych. Większość sosów pochodzi głównie z soku warzyw stanowiących danie. Rzeczywiście potrawy bośniackie są całkowicie naturalne i zawierają warzywa, owoce i produkty mleczne (szpinak, pomidory, fasolkę, cebulę, marchew, paprykę, śliwki, kwaśne mleko, śmietanę...). Kuchnia bośniacka charakteryzuje się brakiem przypraw bądź niewielką ich ilością oraz unikaniem stosowania zasmażek.
Typowymi potrawami są cevape, czyli gotowane mięso z warzywami (baranina kurczak), cimbure - dania a la jajka na bekonie, z suszonym mięsem, corby - zupy, pity - ciasta z różnym nadzieniem, burki - duże placki z ciasta, nadziewane serem lub mięsem. Większość restauracji serwuje baraninę z grilla - typowe danie pochodzące z Bośni i Hercegowiny. Muzułmanie w tamtym regionie jedzą też bardzo często wieprzowinę.