Więcej informacji o Polsce i świecie przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
36-letnia Brandi Augustus łącznie przez 15 lat pracowała w branży hotelarskiej. Była pracownica hotelu z Tennessee nagrała filmik, w którym opowiada, jak wygląda przygotowanie posiłków i sprzątanie po śniadaniu. Jej materiał obejrzało 1,5 miliona widzów na TikToku.
"Jeśli twój hotel serwuje na śniadanie kontynentalne gorące dania, np. jajka czy gofry – nie jedz tego g***a" – powiedziała Brandi Augustus.
O swoich doświadczeniach opowiedziała w ponad 2-minutowym filmie, który zatytułowała: "Nie jedz darmowego śniadania!". Kobieta na nagraniu opowiada, że jej przełożony nauczył ją, aby podczas nocnego dyżuru używać "jednego ręcznika papierowego". "Do czyszczenia wszystkiego" – mówi Augustus. "Od stołów, talerze czy szpatułki". Dlaczego kazano jej tak robić? Tłumaczono jej, że takie zachowanie było "przyjazne dla środowiska". Augustus dodaje, że podczas prac nie używano rękawic i nie dbano o higienę rąk.
Była pracownica alarmuje, żeby nigdy nie jeść gofrów, ponieważ pracownicy nie tylko niedokładnie czyścili gofrownicę, ale także wykorzystywali starą resztkę ciasta, dopóki nie zaczęło "pachnieć piwem". Augustus radzi też, żeby w takich miejscach unikać mięsa, ponieważ "kiełbasa nie powinna być szara".
Brandi mówi, że kiedy sfrustrowany pracownik zgłosił swoje wątpliwości kierownictwu, był ignorowany i w odpowiedzi słyszał, że przecież hotel przeszedł pozytywnie wszelkie kontrole, więc nie może być źle.
Kobieta radzi, żeby posiłki spożywać w takich miejscach, które oferują "śniadanie na zamówienie". "Szanse na zatrucie pokarmowe są mniejsze, gdy widzisz, w jaki sposób przygotowywane jest twoje jedzenie" – radzi Augustus. "Po prostu próbuję zaoszczędzić wam bólu głowy" – stwierdziła na koniec.
Źródło: www.nzherald.co.nz