Polski grzybek mun. Odrobina Azji w polskich lasach

Jednych zachwyca wyglądem, innych smakiem. U nas to uszak bzowy, przez niektórych nazywany uchem Judasza, w Chinach to grzyb mun. Przysmak i obowiązkowy składnik wielu potraw. Ten niepozorny okaz opublikował na facebookowym profilu Nadleśnictwa Baligród Kazimierz Nóżka - ulubiony leśniczy internautów i wytrawny znawca Bieszczad i oto o "przepięknych dzwoneczkach" zrobiło się głośno.

Więcej takich tematów na stronie głównej Gazeta.pl.

"Na gałęziach czarnego bzu późną jesienią bardzo często można znaleźć chrząstkowate, brązowo zabarwione owocniki ucha bzowego. Grzyb ten jest jadalny, choć u nas rzadko zbierany. To ucho bzowe (Auricularia auricula-judae)" – czytamy na facebookowym profilu Nadleśnictwa Baligród.

Uszak bzowy, inaczej nazywany grzybem mun, rośnie na całej kuli ziemskiej (oprócz Antarktydy), jednak nie w ziemi, jak większość jego krewniaków, tylko na gałęziach i konarach drzew, najczęściej już martwych. Bardzo często spotkać go można na konarach czarnego bzu. 

Po Karkonoszach błąka się nietypowa turystkaNietypowa turystka w Karkonoszach. "Nie jest jej dobrze w tych górach"

Przysmak kuchni azjatyckiej

Jest bardzo popularny w kulturze azjatyckiej. W medycynie chińskiej uszaki były polecane pacjentom z nadciśnieniem, ponieważ uważano, że ekstrakt z suszonych grzybów skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Są obowiązkowym składnikiem wielu potraw kuchni chińskiej i japońskiej zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Sprawdzą się w zupach, sosach, jako dodatek do dań z ryżem czy makaronem. Swoją charakterystyczną, lekko chrupką konsystencję zachowują nawet po dłuższej obróbce.

Okazuje się, że sporo internautów podczas spacerów w lesie wypatruje nie tylko podgrzybków czy kurek, a także uszaków. Pod postem pojawiło się wiele komentarzy, w których miłośnicy Nadleśnictwa Baligród zdradzają, że bardzo chętnie je zbierają, suszą, a następnie dodają do bigosu, strogonowa czy pieczeni. 

Pojawiły się również komentarze pełne zachwytu: "One są bajkowe", "Czapeczka krasnala", "Wygląda jak żelki", "Przepiękne dzwoneczki".

Zakopane. Widok z lotu ptaka44 tys. zł za metr kwadratowy mieszkania. "Mamy w Zakopanem Amerykę"

Ucho Judasza

Grzyb mun to potoczna nazwa jadalnych grzybów: uszaka bzowego i uszaka gęstowłosego. W strefie tropikalnej rośnie uszak gęstowłosy. Jest dopuszczony do przetwórstwa i obrotu handlowego w naszym kraju. Powszechnie natomiast w Polsce jest dostępny uszak bzowy. Bywa nazywany uszakiem judaszowym, uchem Judasza czy uchem bzowym. Wszystko przez charakterystyczny wygląd, który może kojarzyć się z uchem.

Źródło: Nadleśnictwo Baligród / Poradnik Zdrowie / Wikipedia 

Więcej o: