Kuchnia ukraińska - koniecznie trzeba spróbować!

Kuchnia ukraińska obfitująca w liczne dania i potrawy należy do dosyć urozmaiconych, na co wpłynęły z pewnością powikłane dzieje kraju oraz skomplikowane losy Ukraińców. Spotkamy tu potrawy tak bardzo bliskie naszym gustom, świadczące o wpływach polskich oraz o wspólnym słowiańskim rodowodzie, ale także i takie specjały egzotyczne, które wywodzą się z centralnej Azji i za sprawą radzieckiego imperium rozpowszechnione były od Władywostoku po Lwów.

Ze względu na klimat Ukraina, jak i inne kraje Wschodu, posiada w swojej kuchni wiele potraw dość ciężkich (np. mocno zabielane zupy) i tłustych. W przeciętnym domu królują ziemniaki i makarony, ser biały i śmietana. Do wszystkiego podaje się nieodłączny chleb. Najbardziej charakterystyczną potrawą, pojawiającą się na każdym kroku, są pirożki , tj. rodzaj bułek smażonych na oleju (jak pączki) z nadzieniem bądź słodkim (marmolada), bądź częściej słonym (ziemniaczanym, kapuściano-grzybowym czy mięsnym). Nawet i na zachodniej Ukrainie nabędziemy także krymskie czeburieki (coś w rodzaju włoskiego minicalzone z dużo uboższym nadzieniem). Tego wszystkiego można spróbować na ulicy i bazarach, kupując od ulicznych sprzedawczyń. Inną specjalnością lwowskiej ulicy są hot dogi z oryginalną pikantną, marynowaną... marchewką (sic!). Miejscowy przysmak to tzw. pilmieny - odpowiednik naszych uszek. Powszechnie obecną potrawą ukraińską są pierogi... ruskie (tzw. warenyky ) oraz rozmaicie przyrządzana wieprzowina.

Soki owocowe są stosunkowo drogie na Ukrainie, napoje gazowane zaś nie nadają się do picia. Pozostaje woda mineralna lub sok brzozowy (skądinąd ciekawy napój, sprzedawany w trzylitrowych słojach). Najczęściej pije się sok z pomidorów (tomatnyj sik ) i oczywiście czaj , tj. herbatę. Koniecznie trzeba spróbować Leśną piosenkę lub Szenczenkowski Gaj (oryginalne mieszanki herbat owocowych). Dość rozpowszechniony jest ostatnio zwyczaj picia gorącej czekolady i cappuccino. Najlepszą kawą będzie jednak parzona na sposób wschodni (w tygielku zanurzonym w gorącym piasku) np. galka .

Kilka przepisów na potrawy ukraińskie

Najprostszy barszcz po ukraińsku

1 kg buraków lub kwas buraczany, mięso na wywar, 400 g kapusty, 1 kg ziemniaków, 1 marchewka, 1 pietruszka, nieco przecieru pomidorowego, cebula, po jednej łyżce octu i cukru, czosnek, śmietana, liść laurowy, pieprz, sól

Przygotowujemy wywar mięsny. Warzywa szatkujemy, ziemniaki gotujemy osobno, cebulę podsmażamy z marchwią. Kapustę gotujemy, dodając do niej buraki, pozostałe warzywa, na końcu przecier, czosnek, ocet i cukier. Całość doprawiamy przyprawami. Podajemy z warzywami oraz łyżką śmietany, którą rozprowadzamy już na talerzu.

Marchew na ostro

Nie jest to narodowa potrawa ani Tatarów, ani Ukraińców, ani też Rosjan, mimo to można ją kupić na każdym bazarze. Sprzedaje się ją na wagę lub w specjalnych foliowych tulejkach. W ten sam sposób, co marchewkę, można przyrządzić bakłażany lub inne warzywa.

Składniki: 1/2 kg marchwi, 1/2 szkl. oleju sojowego, 2 łyżki octu, 5-7 ząbków czosnku, przyprawy (sól, cukier, pieprz, papryka, kolendra lub gotowa mieszanka specjalnych przypraw do koreańskiej marchewki dostępna na miejscu)

Do startej na grubej tarce marchewki dodać 3 łyżeczki oleju i 2 łyżki octu, pomieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić na dobę, by potrawa uzyskała właściwy smak i aromat.

Kotlety ziemniaczane (Moskale)

1 kg ziemniaków, 1 szklanki mąki pszennej, 1 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżka śmietany lub masła, 1- 2 jajka, cebula, mleko, sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy, mogą być z poprzedniego dnia. Ubijamy je z śmietaną, dodajemy mąkę i jajko oraz lekko podsmażoną wcześniej cebulę (1 - 2 główki). Całość doprawiamy i wyrabiamy jednakową masę, która powinna być gęsta, jeśli jest za bardzo, podlewamy odrobiną mleka. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron, aż się zarumienią intensywnie. Podajemy solo, ze śmietaną, a najlepiej z sosem grzybowym czy pieczarkowym.

Więcej o: