Gościem w programie Dzień Dobry TVN była Dominika Grodowska, ekspertka od savoir vivre'u, która postanowiła zwrócić uwagę na kilka typowych błędów, jakie popełniają goście hotelowi.
Jako pierwszy wskazuje brak dystansu i cierpliwości w kolejce do stołu. "Chuchamy na siebie, ponaglamy, żeby szybciej nałożyć na talerz. Miejmy nadzieję, że te nowe zachowania kolejkowe z czasów pandemii zostaną z nami na zawsze" - podkreśla Dominika Grodowska, zwracając uwagę, że przecież mamy wakacje, więc nic nam się nie stanie, jeśli poczekamy dwie minuty dłużej.
Kolejna rzecz, której powinniśmy unikać to przepuszczanie znajomego w kolejce do stołu. Zdaniem Grodowskiej to niekulturalne zachowanie wobec innych osób czekających od kilkunastu minut na swoją kolej: "Wyobraźmy sobie, że ja tu stoję już 15 minut w kolejce, już tylko jedna osoba przede mną, a tu nagle podchodzi znajomy osoby stojącej przed nami i to już nie jest eleganckie".
Ekspertka zwraca uwagę również na zjawisko, które nazywa kopcem kreta na talerzu. O co chodzi? Gdy na talerze nakładamy sobie zbyt wielkie porcje i z taką górą potraw siadamy do stołu.
Grodowska apeluje: "Umiar i powściągliwość. Nakładajmy tyle, ile naprawdę zjemy. Lepiej iść dwa razy, a nawet trzy razy. Pamiętajmy oczywiście, że nie wracamy z brudnym talerzem do stołu szwedzkiego".
Trzeba też pamiętać, żeby nie mieszać na talerzu różnych smaków. Dlaczego? Ekspertka tłumaczy, że w ten sposób możemy urazić kucharza, który dbał o to, aby nasze kubki smakowe mogły rozkoszować się smakiem potrawy.
Nie należy również na ten sam talerz kłaść potrawy razem z pieczywem. Przed nami stawiamy talerz z potrawą, a nad nim na lewo ukośnie powinien stać talerzyk z pieczywem. Specjalistka zdradza też, że nie powinniśmy chleba ani bułki smarować masłem czy kroić, tylko oderwać kawałek pieczywa i włożyć go do ust. Wtedy oczywiście tuż przed zjedzeniem można posmarować go masłem.
Ekspertka na koniec przypomina jeszcze o jednym: "Nie robimy kanapek, bo jak wiemy, damy kanapek nie jedzą".
Źródło: Dzień Dobry TVN