Wielkanoc na Śląsku: Kraszanki to najpiękniejsze pisanki w Polsce

Wielkanoc na Śląsku kojarzy się z jednymi z najładniejszych pisanek w Polsce, czyli kraszanek. To tradycyjne pisanki, których metoda zdobienia nie zmienia się od lat, a za najcenniejsze kraszanki uważano te w kolorze czarne.

Na Śląsku obchody Wielkiego Tygodnia tak jak w innych regionach Polski zaczynają się w Niedzielę Palmową zwaną "Wierzbną" czy "Kwietną". Tradycyjnie na Śląsku palmy robiono z wierzbowych gałązek. Tu podobnie jak w pozostałych regionach naszego kraju wierzono, że po święceniu połknięte "wierzbowe kotki" chronią przed chorobami gardła i zapewniały zdrowie.

Palmy wielkanocne na urodzaj

Tuż po poświęceniu, gospodarze z palmy wielkanocnej robili krzyżyki, które w pierwszy i drugi dzień świąt wielkanocnych umieszczono na polach, wierząc, że to przyniesie urodzaj lub wieszano w domu, oborze, by chroniły domowników przed nieszczęściem. Stawiane w oknach, za lustrem, obrazem miały zapewnić szczęście.

Czas do Wielkanocy

Na Śląsku Wielka Środa zwana jest "środą żurową" lub grzebaniem żuru. Dawniej zgodnie z tradycją w tym dniu należało pozbyć się wszystkich "żurów" czyli brudu.

Wielka Środa zapowiadała również koniec okresu Wielkiego Postu, czyli czasu, w którym najpopularniejszym daniem był postny żur. Grzebano także śledzia, który zastępował mięso w czasie wielkiego postu.

Dawniej najpopularniejszym zwyczajem Wielkiego Czwartku było chodzenie z drewnianymi klekotkami, które zastępowały milknące dzwony kościelne. Z klekotkami chodzili dookoła kościoła oraz po wsi wyłącznie chłopcy. Obecnie ta tradycja rzadko jest praktykowana na wsiach oraz mniejszych miastach Górnego Śląska.

Wielkanoc a karmienie piersią: czy dieta eliminacyjna jest potrzebna? Co może jeść karmiąca mama?Wielkanoc a karmienie piersią: czy dieta eliminacyjna jest potrzebna? Co może jeść karmiąca mama? iStockPhoto

Wielki Piątek to dzień najbogatszy w obrzędy. Z samego rana całe rodziny szły nad rzekę, strumyk lub staw obmyć się. Wierzono, że woda chroni od chorób.W tym dniu każdy musiał zjeść pięć kawałków chrzanu, który miał zapewnić zdrowie i ochronić od chorób żołądka. Kawałki chrzanu symbolizowały pięc ran zadanych Chrystusowi po przybiciu do krzyża. Obecnie jak i dawniej w tym dniu w wielu domach trwają przygotowania do Świąt. Piecze się mięsa, kiełbasy czy babki drożdżowe.

Ostatnie porządki w domu, a do tego dekorowanie koszyczka wielkanocnego pisanek i co najważniejsze pójście całą rodziną do kościoła ze święconką, dawniej jak i dziś odbywa się w Wielką Sobotę.

W święconce muszą znaleźć się: jaja, chrzan, chleb, sól i pieprz, ser, szynka, kiełbasy i ciasta. 

Kraszanku lub kroszonki tylko na Śląsku

Tradycyjnymi śląskimi pisankami są kraszanki lub kroszonki. To technika zdobienia, który polega na skrobaniu za pomocą ostrego narzędzia wzorów na powierzchni jajka barwionego na jeden kolor. Motywami, które najczęściej występują na wielkanocnych pisankach na Śląsku są: kwiatki, pączki, listki czy gałązki.

Najstarsze kroszonki śląskie, zdobione woskiem w linie geometryczne, wykonane zostały techniką batikową, uchodzącą za najprostszą (wykonywanie woskowego wzoru przy pomocy blaszanego lejka przed ufarbowaniem jajka)

- informuje śląskie.travel.pl.

Kolory pisanek na Śląsku mają swoje znaczenie. Czerwony oznacza miłość, a zielony nadzieję. Do ich barwienia tak jak w innych regionach Polski używano naturalnych barwników: łupin cebuli, buraków czy kory dębu. Szczególnie cenne były te w kolorze czarnym. Do ich barwienia używano kory drzewa brazylijskiego, sprowadzanej z Ameryki Południowej.

POLECAMY: Wielkanoc na Podlasiu: Tu skosztujesz tradycyjnego sękacza i zagrasz w bitki

Wielkanoc na Kaszubach: Zielony dyngus i prażnica w każdym domu

Ścieżką rowerową w Nowej Zelandii zachwyca się cały świat. Ale w Polsce też mamy takie cudo

Więcej o: