Wielkanoc na Podlasiu: Tu skosztujesz tradycyjnego sękacza i zagrasz w bitki

Wielkanoc na Podlasiu to święta, do których przygotowania zaczynają się parę tygodni wcześniej. Gałązki wierzbowe na wielkanocne palmy wstawia się do wody, a wielkanocny kołacz piecze się na specjalnym walcu nad paleniskiem.

Niedziela Palmowa w tym regionie Polski dawniej nazywany była "Wierbnicą", czyli uroczystym święceniem gałązek wierzbowych, które odpowiednio wcześniej wstawiano do wody, aby mogły wypuścić zielone listki.

Gałązki strojono kolorowymi wstążkami oraz kwiatkami z kolorowej bibuły. Dawniej tuż po powrocie z niedzielnej mszy, poświęconą palmą smagano domowników mówiąc: "Nie ja biję, wierzba bije". Wierzono, że w ten sposób przekazuje się sobie nawzajem jej moc - dziewczętom urodę, a chłopcom dzielność i siły.

Wierzono, że poświęcone palmy, które przechowamy przez cały rok w domu ochronią domowników przed chorobami oraz zapewnią dobre plony.

Pisanki i wielkanocny koszyczek mieszkańców Podlasia

Wielka Sobota na Podlasiu to nie tylko dzień, w którym całe rodziny wybierają się ze święconką do kościoła, to również dzień, w którym rano dzieci ozdabiają jajka, tworząc z nich kolorowe pisanki.

Obecnie do barwienia jajek używa się gotowych farbek czy naklejek, tradycyjnie używano naturalnych barwników - łupin cebuli czy soku z buraków oraz roztopionego wosku, którym przy użyciu szpilki zdobiono jajka.

Produktami, których nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyczku mieszkańców Podlasia są jaja, masło, sery, wędliny, sól i pieprz oraz pieczywo. Dawniej do święconki wkładano całe bochenki chleba. Obowiązkowo musiał znaleźć się także baranek z ciasta lub masła.

Dawniej pokarmy przeznaczone do święcenia, mieszkańcy Podlasia nosili do kościoła w dużych wiklinowych koszach lub drewnianych nieckach, zwanych na Podlasiu "kopankami".

Koszyczki ze święconką - Wielkanoc 2016Koszyczki ze święconką - Wielkanoc 2016 PIOTR AUGUSTYNIAK

Bitki/wybitki - ulubioną grą dzieci i dorosłych

Jajka na Podlasiu były wykorzystywane nie tylko do jedzenia, ale także do gier i zabaw. Jedną z najbardziej popularnych gier były tzw. wybitki lub bitki. Gra polegała na uderzaniu o siebie dwóch jajek. Zwyciężał ten, którego skorupka jajka nie pękła.

Inną popularną grą zarówno wśród dzieci i dorosłych było staczania jajek po ustawionej pochyło rynience. Chodziło o to, by jajko staczane jako drugie uderzyło w to puszczone wcześniej.

Sękacz i barszcz na wielkanocnym stole

Niedziela Wielkanocna na Podlasiu jak i w wielu innych regionach Polski rozpoczyna się uroczystym śniadaniem, na którym znajdziemy nie tylko potrawy święcone w Wielką Sobotę ale również mięsa, wędliny oraz ciasta.

Obowiązkową potrawą na Podlasiu jest czerwony barszcz wielkanocny gotowany na wędzonej szynce, ze specjalnie kiszonych buraków.

Wypiekiem, którego dawniej jak i dziś nie może zabraknąć w Wielkanoc jest korowaj, czyli pieczony z białej mąki z dodatkiem jaj, mleka, cukru - kołacz znany jako sękacz. W Wielkanoc ozdabiany jest figurkami z ciasta.

Kolejnym wypiekiem, który znajdziemy na wielkanocnym stole na Podlasiu jest makowiec z Ejszeryszek, czyli strucla drożdżowa z makiem i bakaliami. To wielkanocne ciasto wpisane jest na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Lany Poniedziałek

Tradycja oblewania się wodą w Lany Poniedziałek zwany "Dyngusem" na Podlasiu jest znana od wieków. Wierzono, że woda, którą wzajemnie oblewali się chłopcy i dziewczęta doda im "gładkości i rumieńca" oraz zapewni zdrowie i powodzenie.

POLECAMY:
Wielkanoc na Kaszubach: Zielony dyngus i prażnica w każdym domu

Wyjątkowe pociągi retro wrócą na jedną z tras kolejowych w Polsce. A w środku - dodatkowe atrakcje [ZDJĘCIA]

Więcej o: