Niedziela Palmowa w tym regionie Polski dawniej nazywany była "Wierbnicą", czyli uroczystym święceniem gałązek wierzbowych, które odpowiednio wcześniej wstawiano do wody, aby mogły wypuścić zielone listki.
Gałązki strojono kolorowymi wstążkami oraz kwiatkami z kolorowej bibuły. Dawniej tuż po powrocie z niedzielnej mszy, poświęconą palmą smagano domowników mówiąc: "Nie ja biję, wierzba bije". Wierzono, że w ten sposób przekazuje się sobie nawzajem jej moc - dziewczętom urodę, a chłopcom dzielność i siły.
Wierzono, że poświęcone palmy, które przechowamy przez cały rok w domu ochronią domowników przed chorobami oraz zapewnią dobre plony.
Pisanki i wielkanocny koszyczek mieszkańców Podlasia
Wielka Sobota na Podlasiu to nie tylko dzień, w którym całe rodziny wybierają się ze święconką do kościoła, to również dzień, w którym rano dzieci ozdabiają jajka, tworząc z nich kolorowe pisanki.
Obecnie do barwienia jajek używa się gotowych farbek czy naklejek, tradycyjnie używano naturalnych barwników - łupin cebuli czy soku z buraków oraz roztopionego wosku, którym przy użyciu szpilki zdobiono jajka.
Produktami, których nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyczku mieszkańców Podlasia są jaja, masło, sery, wędliny, sól i pieprz oraz pieczywo. Dawniej do święconki wkładano całe bochenki chleba. Obowiązkowo musiał znaleźć się także baranek z ciasta lub masła.
Dawniej pokarmy przeznaczone do święcenia, mieszkańcy Podlasia nosili do kościoła w dużych wiklinowych koszach lub drewnianych nieckach, zwanych na Podlasiu "kopankami".
Koszyczki ze święconką - Wielkanoc 2016 PIOTR AUGUSTYNIAK
Bitki/wybitki - ulubioną grą dzieci i dorosłych
Jajka na Podlasiu były wykorzystywane nie tylko do jedzenia, ale także do gier i zabaw. Jedną z najbardziej popularnych gier były tzw. wybitki lub bitki. Gra polegała na uderzaniu o siebie dwóch jajek. Zwyciężał ten, którego skorupka jajka nie pękła.
Inną popularną grą zarówno wśród dzieci i dorosłych było staczania jajek po ustawionej pochyło rynience. Chodziło o to, by jajko staczane jako drugie uderzyło w to puszczone wcześniej.
Sękacz i barszcz na wielkanocnym stole
Niedziela Wielkanocna na Podlasiu jak i w wielu innych regionach Polski rozpoczyna się uroczystym śniadaniem, na którym znajdziemy nie tylko potrawy święcone w Wielką Sobotę ale również mięsa, wędliny oraz ciasta.
Obowiązkową potrawą na Podlasiu jest czerwony barszcz wielkanocny gotowany na wędzonej szynce, ze specjalnie kiszonych buraków.
Wypiekiem, którego dawniej jak i dziś nie może zabraknąć w Wielkanoc jest korowaj, czyli pieczony z białej mąki z dodatkiem jaj, mleka, cukru - kołacz znany jako sękacz. W Wielkanoc ozdabiany jest figurkami z ciasta.
Kolejnym wypiekiem, który znajdziemy na wielkanocnym stole na Podlasiu jest makowiec z Ejszeryszek, czyli strucla drożdżowa z makiem i bakaliami. To wielkanocne ciasto wpisane jest na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Lany Poniedziałek
Tradycja oblewania się wodą w Lany Poniedziałek zwany "Dyngusem" na Podlasiu jest znana od wieków. Wierzono, że woda, którą wzajemnie oblewali się chłopcy i dziewczęta doda im "gładkości i rumieńca" oraz zapewni zdrowie i powodzenie.
POLECAMY: Wielkanoc na Kaszubach: Zielony dyngus i prażnica w każdym domu
Wyjątkowe pociągi retro wrócą na jedną z tras kolejowych w Polsce. A w środku - dodatkowe atrakcje [ZDJĘCIA]