1. Turcy są bardzo gościnni i pomocni. Zaproszenie na słynną turecką herbatę (bardzo mocną i słodką, podawaną w tzw. tulipaniku, czyli szklance podobnej do kwiatu tulipana ) to dowód uprzejmości i chęć „pogadania”. Czasami jednak poczęstunek zmienia się w próbę namawiania do zakupu towaru, przeważnie dywanu. Herbatki warto się napić, kupować nie musicie. Normą jest też posyłanie w autobusie zapłaty za przejazd za pośrednictwem współtowarzyszy podróży – możecie być pewni, że reszta pieniędzy zawsze do Was wróci.
Turecka herbata Istock/EROGONDO
2. Wybierają się na wakacje do Turcji, bądźcie pewni, że traficie na wspaniałą pogodę. Na wybrzeżach egejskim, śródziemnomorskim oraz w regionie Marmara temperatury latem utrzymują się w okolicach 30 stopni (często więcej, nigdy mniej). Deszcz praktycznie nie pada.
Kemer Istock/ALEXEY YAGOVKIN
3. Turcja ma przepiękne plaże. Pomiędzy Kemer a Antalyą rozciąga się Turecka Riwiera, jeden z najlepiej rozwiniętych regionów turystycznych nad Morzem Śródziemnym. Na wybrzeżu liczącym 200 km długości znajdują się dziesiątki nadmorskich miast i miasteczek Najpiękniejsza i najbardziej znana to Alanya. Dużą atrakcją są tutejsze jaskinie, płynąc łodzią wzdłuż wybrzeża można zobaczyć m.in. Grotę Panien, Zakochanych, Piratów czy Jaskinię Fosforyzującą. Jeśli chcecie nie tylko relaksować się nad morzem, ale także zwiedzić starożytne ruiny, wybierzcie wybrzeże egejskie. W okolicach Kusadasi znajdziecie Pergamon, Priene, Efez, Milet i Didymę. To też świetna baza wypadowa dla spragnionych morskich podróży. Możecie popłynąć na którąś z greckich wysp lub wybrać się na rejs po morzu. W pobliżu Kusadasi znajduje się też jeden z największych parków wodnych w Turcji, Adaland.
Kemer Istock/SULTANCICEKGIL
4. Lubicie kebaby? Będąc w Turcji, warto spróbować oryginalnego iskender kebap (w Turcji kebab pisze się z końcówką „p”), w Polsce rzadko podawanym. To grillowane plastry mięsa ułożone na pide (rodzaj ciasta) i polane sosem jogurtowym. Pamiętajcie przy tym, że kuchnia turecka bywa bardzo ostra. Proście o dania bez przypraw (biber sis lutfen), bo inaczej otrzymacie piekielne, zupełnie niezjadliwe danie. W barach do dań (także do zup – tzw. çorba) często podawane są przystawki i sałatki gratis. Także woda (z kranu!) jest darmowa.
Iskender kebap Istock/KUCHERAV
5. W Turcji nawet w niewielkich miejscowościach są kafejki internetowe. Są dobrze wyposażone i tanie. W dużych miastach działa wi-fi. Za darmo połączysz się z wielu restauracji (często jest to zaznaczone przy wejściu).
Młoda para Istock/BYMURATDENIZ
6. Targuj się zawsze i wszędzie, nie tylko na bazarach. Targowanie się jest dla handlarza sprawą honoru. Jeśli tego nie będziecie robić, sprzedawca poczuje się zlekceważony. Pierwsza cena jest zazwyczaj o 75 proc. wyższa od „właściwej”, dlatego targuj się od samego początku. Zakupy to całe misterium, w miejscowościach turystycznych handlarze znają kilka słów po polsku i odegrają przed Wami wspaniały kupiecki spektakl. Jeżeli jednak uzgodniliście cenę, towar należy kupić.
Bazar w Istanbul Istock/DENIZBAYRAM