Polska winem i miodem płynąca. Lubuski Szlak Wina i Miodu

Z czego słynie województwo lubuskie? Turystów przyciąga tu przede wszystkim możliwość odpoczynku wśród bujnej przyrody. Ale nie wszyscy wiedzą, że właśnie w lubuskiem powstał pierwszy w Polsce "Szlak Wina i Miodu". Lubuskie wina słyną ze swoich wyjątkowych smaków, a tutejsze miody i wyroby pszczelarskie stosowane są nie tylko w celach spożywczych, ale również leczniczych.

Program "Szlak Wina i Miodu" skierowany jest do wszystkich turystów, zarówno tych podróżujących rowerem, kajakiem jak i samochodem. Trasa wiedzie pośród winnic, które zachęcają do skosztowania swoich wyrobów. Ten, kogo zmęczy podróżowanie, może odpocząć kilka dni w jednym z licznych gospodarstw agroturystycznych położonych wśród lasów i łąk lub wybrać urocze miejsce nad jednym z okolicznych jezior.

Co jeszcze czeka turystę na "Szlaku Wina i Miodu"? Oto wybrane atrakcje:

Muzeum Etnograficzne w Ochli k. Zielonej Góry

Na terenie muzeum znajduje się plenerowa ekspozycja architektury winiarskiej z XVIII w. W ekspozycji został wykorzystany zastany układ dróg, pól, łąk, lasów i wód. Prowadzone są tu tradycyjne uprawy zbóż, winorośli, wikliny, ziemniaków i kukurydzy. Winnica w skansenie w Ochli istnieje od 1994 roku, powstała na gruntach należących do muzeum i zajmuje łącznie 4 ary powierzchni. Prowadzona jest metodą palikową, czyli najstarszą formą uprawy w regionie. Od 1998 roku podczas obchodów "Winobrania", które każdej jesieni świętuje się w Zielonej Górze, muzeum organizuje własną imprezę w plenerze - "Winobranie w Skansenie" - podczas której mieszkańcy i przyjezdni goście mają okazję zapoznać się ze sposobami zbierania winogron i tłoczenia soku z wykorzystaniem zabytkowych narzędzi. Pokazy urozmaicane są przez lubuskich winiarzy, którzy prezentują swoje wina. Ponadto przy imprezie organizowany jest jarmark winogron, sadzonek i winorośli oraz akcesoriów do produkcji wina.

Na terenie muzeum organizowane jest też "Święto Miodu", impreza nawiązująca do najstarszych tradycji pszczelarskich. Podczas wystaw towarzyszących zwiedzający mają okazję oglądać ule skrzynkowe, plecione i figuralne, a pszczelarze i hodowcy z całego regionu prezentują różne gatunki miodu, sposoby hodowli pszczół oraz pokazy odwirowywania miodu.

Muzeum Wina w Zielonej Górze

W Muzeum Ziemi Lubuskiej znajduje się stała ekspozycja wina. Wystawa daje możliwość zapoznania się z kolejnymi etapami rozwoju winiarstwa od średniowiecza po czasy współczesne. Ukazana jest uprawa winorośli, proces wytwarzania wina w przydomowych winiarniach, można też zobaczyć linię technologiczną do produkcji wina w wytwórni. Istotną część ekspozycji stanowią stare fotografie prezentujące działalność wytwórni Grempler&Co., a także zdjęcia Bronisława Bugla ukazujące święto "Winobrania" z lat 60-tych i 70-tych. Poza tym muzeum to centrum spotkań: odbywają się tu fora winiarskie, podczas których winiarze degustują wina i wymieniają się doświadczeniami.

Miód z lubuskich pasiekMiód z lubuskich pasiek Miód z lubuskich pasiek

Skansen Pszczelarski w Pszczewie

Skansen prowadzony jest przez pana Tadeusza Bryszkowskiego, który zgromadził unikalne eksponaty dokumentujące pracę (oraz sztukę) bartników i pszczelarzy. W zbiorach znajdują się m.in. stare ule i narzędzia. Stała ekspozycja prezentuje kilkanaście barci, tj. uli wydrążonych z pni drzew, zdobionych rzeźbą oraz zbiór szopek wigilijnych.

Winne Wzgórze z Palmiarnią, Zielona Góra

Domek winiarza stojący w miejscu dzisiejszej Palmiarni został wybudowany na początku XIX w. Winnica Gremplera, bo tak się nazywała, była największą winiarnią w mieście i zasłynęła z produkcji szampanów. W latach 60-tych winnica została przekształcona w Park Winny, który stał się symbolem winiarskich tradycji Zielonej Góry. Od kilku lat winiarze spotykają się tu w maju, by kupić sadzonki winorośli i sprzęt do produkcji wina.

Palmiarnia w Zielonej GórzePalmiarnia w Zielonej Górze fot. ANNA KRASKO

Winnica Cantina w Mozowie

Winnica położona jest w gminie Sulechów. Powstała wiosną 2007 roku, wtedy to rozpoczęto pierwsze nasadzenia. Właściciele stworzyli małą winiarnię z piwnicą na degustację i leżakowanie wina. Obecnie firma oferuje turystom możliwość zwiedzenia winnicy oraz biesiady przy ognisku.

Winnica Julia w Starym Kisielinie

Ta rodzinna winnica powstała w 2003 roku. Na terenie winnicy rosną winorośle pozyskane z historycznych zielonogórskich rewirów winiarskich. Obok winnicy zbudowano altanę z wieżyczką widokową. Właściciele winnicy - Małgorzata i Roman Grad (prezes Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego) - zachęcają do odwiedzin miłośników uprawy winorośli i kultury wina. Oferują zwiedzanie winnicy, biesiady w altanie, porady i szkolenia z zakresu uprawy winorośli oraz produkcji wina. Prowadzą pokazy tłoczenia winogron, prezentacje historii i tradycji winiarskich dla grup szkolnych, wycieczek i kolonii.

Winnica Kinga, Stara Wieś

Firma zajmuje się winoroślą już od 1985 roku, a w 2006 roku wino gronowe z "Kingi" zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. W winnicy oprócz wina wytwarzane są także octy winne, kiszone liście i marynowane grona.

Winnica Miłosz w Łazie k. Zaboru

W winnicy "Miłosz" rośnie 2,5 tysiąca krzewów winorośli szlachetnej. Winna latorośl jest uprawiana w tym regionie od kilkuset lat. Przed wojną uprawa winorośli zajmowała kilkanaście hektarów. Dziś powierzchnia winnicy to przeszło 1,5 ha. W przygotowaniu jest baza noclegowa i budowa domku winiarskiego.

Winnica Na Leśnej Polanie w Proczkach, gmina Zabór

Proczki to mała osada położona na polanie wśród lasów oraz malowniczych jezior i stawów. Winnica "Na Leśnej Polanie" to gospodarstwo rodzinne prowadzone już od trzech pokoleń. Uprawia się tu winorośl na wina deserowe i owoce do przerobu. W czasie wizyty turyści zapoznają się z historią winiarstwa na Ziemi Lubuskiej i metodą produkcji wina.

Winnica Pałac Mierzęcin

Ta największa winnica w województwie lubuskim położona jest nieopodal pałacu na łagodnym zboczu. Początkowo winnica zajmowała obszar około 40 arów, obecnie powiększyła się do 6,75 ha i jest drugą co do wielkości winnicą w Polsce. W planie jest budowa nowoczesnej przetwórni oraz piwnic do leżakowania i degustacji win. Spodziewana produkcja pałacowej przetwórni to kilkadziesiąt tysięcy butelek rocznie.

Winnica w Paradyżu

Bezpośrednio przy drodze krajowej nr 3, w połowie odległości między Zieloną Górą a Gorzowem Wlkp., leży wieś Gościkowo, w której znajduje sie barokowy, pocysterski zespół klasztorny, perła architektury Ziemi Lubuskiej. Od 1947 r. mieści się w nim Wyższe Seminarium Duchowne diecezji zielonogórsko-gorzowskiej. Winnica paradyska powstała w 2005 roku. Prawie 5000 krzewów posadzono na skierowanej na południe pochyłości. Warunki klimatyczne i glebowe sprawiły, że winnica zaowocowała bardzo obficie już rok po nasadzeniach. Tutejsze owoce są wykorzystywane na przetwory lub spożywane bez obróbki. Celem założenia winnicy było nawiązanie do cysterskich korzeni klasztoru.

Palmiarnia w Zielonej GórzePalmiarnia w Zielonej Górze Fot. Anna Kraśko/AG

Winnica "Stara Winna Góra"

To rodzinna winnica założona w 1997 roku. Pierwsze nasadzenia były niewielkie. Z czasem winnica rozrosła się do 6 ha, na których uprawia się odmiany Traminer, Saphira, Regent, Pinot Noir, Saint Laurent. Jednak "dumą" winnicy pozostaje szlachetny Riesling, którego wyjątkowy smak rozpoznają amatorzy wina zarówno z Polski, jak i z zagranicy.

Winnica Equus

Winnica Equus położona jest w Mierzęcinie, w północnej części województwa lubuskiego. Uprawiane są w niej m.in. szczepy: Pinot Noir, Cabernet Dorsa, Regent, Rondo, Pinot Gris, Kernling, Riesling, Johanniter, Solaris. Zarówno odmiany jak i ich klony zostały tak dobrane, by uzyskać wina najwyższej jakości. To wina, które często zdobywają nagrody i wyróżnienia w konkursach winiarskich, ich opisy i zdjęcia można znaleźć w Katalogu Polskich Win Gronowych - Polskie Wina, www.polskiewina.com.pl. Właściciele prowadzą Akademię Polskiego Wina. W kręgu ich zainteresowania leży również winoterapia. Są twórcami ENOMASAŻU, relaksacyjnego zabiegu wykorzystującego produkty powstałe w winnicy. Prowadzą również degustacje dla gości indywidualnych i grup zorganizowanych. Posiadają od niedawna również bazę noclegową (do 8 osób).