Podróże kulinarne

Poleśniki

Czego jak czego, ale ziemniaków nigdy góralkom z Trójwsi nie brakowało. Potrawy z nich robiły nieustannie, na różne sposoby. Najsłynniejsze są poleśniki, czyli placki z ziemniaków na liściach kapusty:

ziemniaki zetrzeć

odsączyć na sitku

dodać odcedzoną z wody skrobię i trochę mleka

placki o grubości 1 cm kłaść na liście kapusty

piec w piekarniku aż będą jasnobrązowe.

Nadają się do jedzenia, kiedy liść odchodzi od placka. Można polać śmietaną.

Kubuś

Jedynym daniem na słodko z ziemniaków był (jedzony w piątki) kubuś:

ziemniaki dobrze zetrzeć i odcisnąć

sparzyć mlekiem

wlać do brytfanki

i na godzinę do pieca.

Kubuś jest gotowy, kiedy ma spieczoną skórkę. Je się go z jabłkami lub śliwkami, posypanego cukrem i polanego masłem. Podawany jest w tym, w czym był pieczony; biesiadnicy dostają łyżki, każdy zaczyna od swojego kątka.