Wiedeń od kuchni: kawa, kiełbaski, targi, winnice i wiele więcej

Kuchnia wiedeńska jest jedyną kuchnią na świecie, której nazwa pochodzi od miasta. Natomiast Wiedeń jest jedyną metropolią na świecie, która posiada w swoich granicach winnice produkujące znaczące ilości wina. Wiedeńskie kawiarnie cieszą się powszechnie opinią oazy spokoju i miłej atmosfery. Nic więc dziwnego, że gospody, winiarnie i kawiarnie są filarami, na których opiera się wiedeńska kultura smaku w całej swej zachwycającej różnorodności.

Wiedeńczycy najbardziej lubią to, co proste i miłe. Takie właśnie są wiedeńskie "Beisl" . Są to tradycyjne lokale, które serwują solidną i smaczną domową kuchnię - od sznycla po gulasz, od smażonej wątróbki po omlet cesarski. To właśnie dzięki tej stałości kulinarnych upodobań mieszkańców Wiednia"Beisl" przeżywa obecnie renesans - gości nie brakuje i w tak znanych restauracjach jak "Ubl", "Gasthaus Wolf" czy "Glacis Beisl" , i w przysłowiowych knajpkach na rogu.

Wiedeń. Winnice w granicach miasta

Jednak nie tylko w tych lokalach ceni się szlachetne trunki, produkty liczących w sumie 700 ha wiedeńskich winnic. Również wiedeńska gastronomiczna elita od dawna docenia walory wiedeńskiego rieslinga i białego burgunda . Popularnością cieszy się także Wiener Gemischter Satz - miejscowe wino z mieszanki różnych szczepów. Specjalność ta otrzymała nawet ostatnio znak jakości DAC, a wyróżnia ją wspólne wysadzanie i tłoczenie co najmniej trzech gatunków winorośli na białe wina.

Goście winiarni - zwanych tutaj "Heurigen" - z lubością smakują młode i starsze wiedeńskie wina wraz z solidnymi przysmakami z bufetu. Dziesiątki takich romantycznych, kameralnych tawern można znaleźć w słynących z winnic miejscowościach na peryferiach miasta, jak Grinzing i Nussdorf .

Wiedeńska kawiarnia - słynna kawa i dziedzictwo UNESCO

Wiedeńska kawiarnia od wieków uchodzi za oazę spokoju i miłej atmosfery. Natomiast od 2011 r. tradycyjna wiedeńska kultura kawiarniana zalicza się także do niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Tradycyjne kawiarnie, jak "Central", "Griensteidl", "Landtmann", "Museum" czy "Demel" przyciągają gości najróżniejszymi kawami, aktualną prasą w różnych językach i fantazyjnymi deserowymi kreacjami. Nowocześni przedstawiciele tego gatunku, jak "Leopold" czy "Drechsler" wzbogacają tradycję o ducha współczesności.

Kuzynkami kawiarni są cukiernie. Ich podstawowa oferta - ciastka i torty (obowiązkowo babka drożdżowa i tort Sachera), to podwaliny wiedeńskiego "dolce vita".

Ostatnio na słodkie pokuszenie wodzą wiedeńczyków czekoladziarnie: "Xocolat", "Fruth", "Blühendes Konfekt" i inne.

Wiedeń. Po balu lub operze - do budki z kiełbaskami!

W Wiedniu na jednym końcu gastronomicznej skali znajdują się świątynie smaku - wykwintne restauracje w rodzaju "Silvio Nickol Gourmet Restaurant", "Konstantina Filippou" albo rezydującego w Parku Miejskim "Steirerecka", który zajął 9. miejsce na liście "World's 50 Best Restaurants", a w 2012 roku otrzymał nagrodę Slow Food UK Award.

Na drugim końcu tej skali mamy fast foody! Ale i one mają swój specjalny wiedeński charakter - wyprawa do budki z kiełbaskami - szczególnie po balu, czasami po koncercie w filharmonii lub spektaklu w operze - należy w Wiedniu do dobrego tonu.

embed

Wiedeń kojarzy się z wytwornymi balami i operą. Ale po odwiedzeniu tych miejsc, wiedeńczycy chętnie chodzą na kiełbaski /Fot. Shutterstock

Wiedeń. Nietypowe restauracje i targi dla smakoszy

Miasto oferuje bogactwo najróżniejszych smaków - od regionalnych przez "bio" aż po "etno" Oferta kulinarna często jest serwowana w zaskakującym, choć idealnie dopasowanym otoczeniu. Można na przykład jeść obiad w powoli obracającej się restauracji na szczycie Wieży Dunajskiej , w "Motto am Fluss" nad Kanałem Dunajskim , albo wypić drinka w założonym niegdyś przez reformatora austriackiej architektury Adolfa Loosa "American Barze" - tak czy inaczej wrażenia wzrokowe i smakowe idealnie się uzupełniają. To samo można powiedzieć także o lokalach na terenie nowego campusu Uniwersytetu Ekonomicznego w Wiedniu, który sam w sobie stanowi perełkę architektoniczną.

W każdej dzielnicy naddunajskiej stolicy można znaleźć coś smacznego. Jednak niektóre miejsca przyciągają smakoszy wielką różnorodnością skupioną na niewielkiej przestrzeni. Na przykład Naschmarkt - na tym chyba najbardziej fascynującym wiedeńskim targu sprzedaje się egzotyczne towary z całego świata. Na targu i na uliczkach wokół niego znajdziecie mnóstwo modnych lokali gastronomicznych - od "ON Market" po "Amacord" . Przy targach Brunnenmarkt i Yppenmarkt również znajdują się popularne knajpki, jak "Wetter" i "An-Do" , a Karmelitermarkt może pochwalić się m.in. restauracją "Engel" i "Pizza Mari" . Smakoszom polecamy także wycieczkę po lokalach w dzielnicach Spittelberg, Freihausviertel albo przy Margaretenplatz .

embed

Nachtmark - najsłynniejszy wiedeński targ. To najstarszy targ w Europie (z XVI wieku), mierzący 1,5 kilometra długości i szalenie popularny wśród miejscowych i turystów /Fot. Shutterstock

Wiedeń. Imprezy kulinarne

Liczne imprezy kulinarne - od "Festiwalu Smaku" przez "Wiedeński Dzień Wędrówek i Wina" oraz "Festiwal Ślimaka" aż po "Tydzień Restauracji" - uzupełniają paletę smaków o kolejne kulinarne wrażenia.

Informacje: www.wien.info

Wiedeńskie smaki. Fakty i liczby

- Wiedeńska kuchnia: Wiedeń jest jedynym miastem na świecie, którego imieniem nazwano odrębny styl kulinarny

- W samej tylko 1. dzielnicy jest ponad 800 lokali

- Ok. 7400 lokali - od restauracji po kawiarnie

- Ok. 2000 wszelkiego rodzaju kawiarni - od tradycyjnych po espresso

- Tradycyjna wiedeńska kultura kawiarniana: od 2011 r. niematerialne dziedzictwo kulturowe UNESCO

- Ok. 2000 kawiarnianych ogródków

- 9 wiedeńskich restauracji zostało wyróżnionych przez przewodnik Michelin: restauracja Steirereck i Silvio Nickol Gourmet Restaurant w Pałacu Coburg (2 gwiazdki), 7 innych restauracji - 1 gwiazdka

- Restauracja Steirereck: 9. miejsce na liście "World's 50 Best Restaurants", tym samym najlepszy lokal na obszarze niemieckojęzycznym, Slow Food UK Award w 2012 r.

- Ok. 95 winiarni i lokali serwujących wino

- Wiedeń jest jedyną metropolią na świecie, która posiada w swoich granicach winnice produkujące znaczące ilości wina: powierzchnia uprawy winorośli ok. 700 ha, 190 producentów, 400 000 godzin pracy rocznie

- Wiener Gemischter Satz: wino wyróżnione przez Slow Food jako produkt "presidio" i od 2013 r. posiadające status DAC

- Na 80% obszaru uprawy winorośli uprawia się odmiany do win białych, z kolei 1/4 tej powierzchni zajmuje Wiener Gemischter Satz

- W Wiedniu pracuje ok. 650 rolników

- Grunty rolne: 15% łącznej powierzchni, czyli ok. 6000 ha

20% użytków rolnych w Wiedniu zajmują uprawy ekologiczne, tym samym Wiedeń mieści się w średniej ogólnokrajowej

- 30 zarejestrowanych jarmarków bożonarodzeniowych i podobnych imprez.

źródło: Okazje.info

Więcej o: