Już jest: Kulinarny Przewodnik Michelin 2014. Atelier Amaro wciąż z gwiazdką. Znamy najlepsze restauracje w Krakowie i Warszawie

Czerwona książeczka Michelin 2014, czyli najbardziej znany i prestiżowy ranking europejskich restauracji od dziś dostępna. Po ubiegłorocznym sukcesie, jakim było przyznanie warszawskiej restauracji Atelier Amaro pierwszej w Polsce Gwiazdki Michelin, tegorocznej edycji przewodnika wyczekiwano z wielkim zainteresowaniem. Kto został doceniony tym razem?

Restauracja Atelier Amaro utrzymała gwiazdkę, jednak w rankingu nastąpiło wiele zmian, a symbol Bib Gourmand powędrował do kolejnego lokalu z Warszawy.

Do tegorocznego rankingu "Main Cities of Europe" zakwalifikowało się 41 polskich restauracji - 22 z Warszawy i 19 z Krakowa. To o jeden lokal więcej niż w zeszłym roku.

Więcej zmian jest na liście samych restauracji. W stolicy z rankingu wypadły 4 lokale, dołączyło 5 nowych. W Krakowie 4 restauracje wypadły, ale ich miejsce zajęły 4 inne. Dodatkowo restauracja Brasserie Warszawska, która dołączyła do tegorocznego rankingu, otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach w Polsce tym tytułem mógł pochwalić się jedynie inny warszawski lokal Butchery and Wine, który w tym roku po raz kolejny zdobył to wyróżnienie.

Prestiżowa obecność w przewodniku Michelin

Dla restauratorów już samo znalezienie się w przewodniku "Main Cities of Europe" jest dużym wyróżnieniem. Gwiazdka Michelin jest wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji i jednocześnie największym marzeniem jej właściciela. O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów zawsze pozostają anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

Co oznaczają poszczególne znaczki?

W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:

- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)

- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.

To teraz najważniejsze - gdzie warto zjeść w Warszawie i Krakowie?

Najlepsze restauracje w Krakowie i Warszawie

Warszawa (22 restauracje; w 2013 roku w zestawieniu było 21 lokali)

Kraków (19 restauracji; w 2013 roku również było 19 lokali w zestawieniu)

Więcej o: