Kapibary

Kapibara to największy gryzoń. Ma 130 cm długości i waży 50 kg. Trzy dwuletnie samce tych zwierząt przyjechały do Chorzowa z Opola rok temu. Od początku podzieliły się na dwie grupy. Dwa są razem, trzeci został przepędzony do tapirów. Na wolności te zwierzęta żyją zgodnie na tym samym terenie wschodniej części Ameryki Południowej.

Kapibary wyglądają jak olbrzymie świnki morskie i to samo jedzą. Masywny tułów pokrywa płowa sierść. Z jednej strony krótki ogon, z drugiej głowa z tępo zakończonym pyskiem i małymi, zaokrąglonymi uszami. Szerokie na 2 cm siekacze cały czas im rosną. Palce przednich kończyn zrośnięte są błoną pławną. Kapibary doskonale pływają i nurkują. Są bardzo płodne. Rocznie wydają na świat nawet osiem młodych. W śląskim zoo czekają na samiczkę.

Na kapibary poluje się dla tłuszczu podskórnego, który zawiera jod i jest wykorzystywany w celach leczniczych.