Żyrafy

Amina musiała rozstać się ze swoim synem Cekinkiem. Stoi w boksie sama, bo jest w zaawansowanej ciąży. Nie lubi, jak ktoś wtrąca jej się do porodu. Wydaje potomstwo na stojąco, spacerując. Pielęgniarze już moszczą jej grubszą wyściółkę. Półtorarocznego Cekinka na razie toleruje jego ojciec Ecik, drugi samiec żyrafy w śląskim zoo. Gdy Cekinek podrośnie, stanie się rywalem Ecika. Żyrafa może dać byka z głowy albo kopnąć tylną nogą. Takim kopnięciem potrafi zabić lwa. Łagodnie wyglądający Cekinek jest wyjątkowo niebezpieczny - umie kopać również przednimi kończynami. Opuszczony przez matkę, zestresowany malec szuka teraz pociechy u zwiedzających. Objada się podawanymi przez nich słonymi paluszkami, a potem ma ostrą biegunkę. Żyrafom nie służą wyroby na drożdżach. Jedzą lucernę i obgryzają listki z akacji.

Na wolności żyrafy mieszkają w Afryce. Zwierzę osiąga prawie 6 m wysokości. Ma duże oczy o długich rzęsach i specyficzny układ krwionośny, zapewniający prawidłowe ciśnienie krwi w mózgu.