Gepardy

Romina długo wyglądała Oriona. Wreszcie samiec przyjechał rok temu z warszawskiego zoo. Goni się z Rominą po wybiegu. Zakochana samica tak się rozpędza, że nie zauważa basenu na środku łąki, ale samiec do krycia się nie zabiera. Młody jest jeszcze, ma 2 lata, a 11-letnia Romina ma coraz mniejsze szanse na potomstwo. Gepardy bardzo trudno rozmnażają się w niewoli. Ich liczba na wolności w Afryce i Azji kurczy się w zastraszającym tempie. Oprócz człowieka, który poluje na tego kota dla atrakcyjnego, plamistego futra, gepardom zagrażają lwy i hieny, które porywają im młode. Gepard nie dorównuje lwu siłą ani hienie sprytem. Jest bezbronny. Jego jedynym atutem są sprinterskie biegi. Ten najszybszy czworonóg na świecie, goniąc zdobycz, osiąga prędkość 100 km/godz. Pozwalają mu na to długie kończyny i elastyczny kręgosłup. Jako jedyne z kotów nie wciągają pazurów, dzięki czemu mogą wykonywać w biegu gwałtowne zwroty. Sprint trwa krótko i bardzo wyczerpuje. Łup spod nosa geparda często kradną lwy lub hieny. Wolny gepard zjada tylko to, co upoluje. Nie ruszy nawet świeżej padliny. W zoo dostaje codziennie 3 kg mięsa.