Chorwacja - co zjeść w Chorwacji? Trufle i ostrygi w turystycznym menu

Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona. Na wybrzeżu i wyspach Chorwacji dominuje śródziemnomorska sztuka kulinarna, z rybami i owocami morza w roli głównej. W całym kraju podaje się m.in. mięsa z rusztu, pizze, makarony, risotta i polenty.

Na Istrii częstym dodatkiem do różnych dań są występujące w tym regionie trufle. Tradycyjne w Chorwacji są jednogarnkowe potrawy mięsno-warzywne (varivo). W głębi lądu kuchnia jest bardziej ciężka, mięsna, z naleciałościami tureckimi, austriackimi i węgierskimi. W całym kraju do stołu podawane są doskonałe wina z lokalnych wytwórni i cięższe trunki, takie jak rakija. Powszechne jest też picie kawy.

Chorwacja. Gdzie i kiedy można zjeść

W Chorwacji obok typowych restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi (bife) działają lokale o tradycyjnych nazwach: gostionice (nieduże rodzinne restauracje), konoby (winiarnie), kafany (kawiarnie). Śniadanie (dorucak) jada się między 7.00 a 10.00, obiad (rucak) między 13.00 a 15.00, a kolację (vecera) ok. 20.00-21.00.

Chorwacja. Co na śniadanie

Na wybrzeżu Chorwacji rano preferuje się lekkie posiłki, typu: rogalik, dżem, kawa. W pozostałych regionach śniadanie jest obfitsze. Najczęściej składa się z twarogu ze śmietaną, polenty polanej smażonym boczkiem lub śmietaną, jajecznicy, wędlin, pieczywa z dżemem, masłem lub miodem. Chleb (kruh) jest zawsze świeży, często pieczony na miejscu. Na początek dnia może wystarczyć inny wypiek - burek, słone ciasto z mięsem lub serem. Zamiast czarnej herbaty (eaj) w Chorwacji pija się herbatki owocowe i ziołowe. Śniadanie w każdym z regionów kończy się mocną kawą.

Poznaj kulinarny alfabet Chorwacji

Chorwacja. Dania obiadowe i nie tylko

Na przystawkę (predjedlo) serwuje się m.in. pršut (wędzona lub suszona szynka), paški syr (ser owczy z wyspy Pag), masline (oliwki). Wszystkie te produkty mogą zostać podane jako hladni pladanj (zimny talerz).

Najbardziej znaną zupą jest corba (bulion z mięsa i warzyw). Inne to np. riblja juha (rybna), juha od jenjetine (z mięsa jagnięcego), juha od povrća (jarzynowa), juha od rajeice (pomidorowa), zagorska juha od krumpira (zagorska zupa ziemniaczana), juha od gljiva (grzybowa) czy svatovska juha (zupa podobna do barszczu, z warzywami i mięsem). Na Istrii jada się minestrę (zupa jarzynowa z ryżem i serem).

Na wybrzeżu i wyspach w kartach dań figurują takie ryby, jak zubetac (leszcz), šaran (karp), orada (złoty leszcz), brancin (okoń morski), tabinja (sola), škarpin (smok morski). Popularne dania z frutti di mare to šcampi (krewetki), crni risotto (risotto z mątwą), hobotnice (ośmiornice), lignji (kalmary). U nasady półwyspu Pelješac hoduje się ostrygi (mušule) - oferują je nawet stoiska przy magistrali.

Warto spróbować dań mięsnych, takich jak np. janjetina ispod peke (pieczona jagnięcina z ziemniakami), eulbastija (cielęcina lub wieprzowina z rusztu), pastieada (mięso wołowe duszone w winie, serwowane z makaronem). Specjalnością Zagorja, podawaną też w zagrzebskich restauracjach, jest peeenica Stubica (pieczeń wieprzowa faszerowana śliwkami, duszona w winie). Na węgierskie smaki można liczyć w Slavonii, gdzie charaktery-styczną potrawą jest gulaš. Specjałem regionu są wędliny i kiełbasy, w tym kulen, obficie przyprawiony mieloną ostrą i słodką papryką.

Ważną pozycję w kuchni chorwackiej stanowią potrawy z mięsa i warzyw: pilav (ryż z mięsem), sarma (rodzaj gołąbków), djuvee (ryż z warzywami) - z tureckim rodowodem czy varivo (danie jednogarnkowe z wędzonym mięsem i warzywami w różnych wariacjach).

Na Istrii serwowane są rozmaite dania z truflami.

Najczęściej oferowanym w Chorwacji deserem są palacinki - naleśniki z dżemem, roztopioną czekoladą i siekanymi orzechami włoskimi. Popularne są także struklji, czyli strudle z owocami i serem.

Chorwacja. Chorwackie trunki

Uzupełnieniem posiłków są doskonałe wina, np. biała Malvazija, czerwone: Merlot, Teran, Cabernet Sauvignon, Pinot czy Vranac. Powszechnie znany jest deserowy Prošek, np. ze Splitu. Do wina podawanego do obiadu często dolewa się nieco wody mineralnej. Amatorzy piwa powinni spróbować Karlovaeka, Ožujska lub PAN-a. Wśród mocniejszych alkoholi króluje rakija. Ceniona jest także tutejsza šljivovica oraz produkowany w Zadarze likier ma-raschino (wiśniowy).

Więcej o: