Najlepsze greckie wina. Spróbuj na wyspach greckich [KRETA I SANTORINI]

Wino jest jednym z dóbr, które Kreta dała światu. Tradycja winiarska na wyspie liczy 4 tysiące lat, o czym niezbicie świadczą choćby minojskie tłocznie odkryte przez archeologów. Obecnie na Krecie wytwarza się 20% win greckich.

Większość winnic rośnie w regionie Péza nieopodal Iraklinonu; inne ośrodki winiarskie to Arhanes, Dafnes, Sitia i Kissamos. Kreteńskie wina są w większości czerwone i wytrawne. Wyspa Santorini zrobiła winiarską karierę dzięki katastrofalnej erupcji wulkanicznej sprzed 3500 lat. Tutejsze, w większości białe szczepy, rosnące na bogatych glebach wulkanicznych, dają wina o oryginalnych bukietach.

Wyspy greckie - Kreta i Santorini. Winnice i szczepy

Winnice na Krecie skupiają się w centralnej części wyspy, wokół Iráklionu oraz we wschodniej, wokół Sitii. Oprócz winnych szczepów dojrzewają w nich rodzynki sułtanki (w okolicach Sitii) oraz winogrona deserowe Rozaki. Podstawę produkcji wina stanowią tradycyjne miejscowe szczepy: Kotsifali i Mandilari dla win wytrawnych czerwonych i rosé, Liatiko dla czerwonych wytrawnych i słodkich oraz Vilana dla białych. Ostatnio wprowadza się zapomniany wenecki szczep Malvasia di Candia.

Winnice na Santorini mają zaskakujący wygląd: winna latorośl, zamiast piąć się w szpalerach, wije się po ziemi. Nie jest to wynik zaniedbań, lecz szczególnego prowadzenia winorośli w tzw. koronę. Krzew tworzy na ziemi kosz, w którym bezpiecznie dojrzewają grona. Taki rodzaj uprawy podyktowany jest warunkami naturalnymi. Po pierwsze na wyspie wieją silne wiatry, które mogłyby uszkodzić winorośl w szpalerach, a po drugie przez cały okres wegetacji na winnice nie spada ani kropla deszczu, a jedyna wilgoć pochodzi z rosy, która opada na pola pod wpływem chłodnego nocnego wiatru.

Najpopularniejszymi szczepami na wyspie są Assyrtiko (którego prawie białe, duże owoce nadają się świetnie do spożycia na świeżo), antyczne białe Athiri o cienkiej skórce, białe Aidani i czerwone Mavrotragano.

Wyspy greckie - Kreta i Santorini. Przybytki degustacji

Wiodące winnice Krety prowadzą degustacje swoich trunków połączoną z prezentacjami na temat historii winiarstwa i technik produkcji wina . W wiosce Peza (17 km od Iraklionu) można spróbować win z winnicy Milliarakis (przy drodze przy wyjeździe z wioski; pn.-sb. 9.00-16.00) występujących pod marką Minos. Na miejscu można obejrzeć zabytkowe maszyny winiarskie i kamienne tłocznie, a także zakupić wina oraz lokalne produkty: oliwę, miód, zioła. Kilka kilometrów od Pézy przy drodze do Agies Paraskies działa ośrodek degustacji win z winnic spółdzielni Péza, zrzeszającej okolicznych wytwórców. Tutaj także można obejrzeć krótki film o produkcji wina i oliwy, a także zabytkowe narzędzia winiarskie i skosztować 3 rodzajów wina z tradycyjną przekąską. W miejscowym sklepiku oferują lokalne produkty w korzystnych cenach. Trzecie miejsce to winnice Fantaxometocho obok wioski Skalani (8 km od Iráklionu) przy drodze do Mirtii, należące do greckiej potęgi winiarskiej - firmy Boutari (codz. 10.00-18.00). Degustacja połączona jest z wizytą w podziemnych piwnicach, wprowadzeniem teoretycznym do sztuki degustacji wina oraz możliwością zakupu cennych roczników.

Na opanowanej przez masową turystykę Santor~ni prawie wszyscy wytwórcy prowadzą degustacje. W Megalochori są to winnice Antoniou, Boutari (latem codz. 10.00-19.00, zimą do 16.00) i Gavalas (IV-X codz. 10.00-20.00), w Mesa Gonia Argyros (pn.-sb. 10.00-20.00, nd. do 16.00) i Canava Roussos (V-IX codz. 11.00-19.00), w Exo Gonia Art Space Argyros Canava (codz. od 11.00 do zachodu słońca), w Agia Paraskevi Gaia (latem na żądanie,tel. 6945777814), w Pyrgos Santo Wines (III-XI 10.00-20.00) i w Oia Sigalas (VI-VIII 10.00-19.00).

Wyspy greckie - Kreta. Wina, których warto spróbować na Krecie

Doskonałe marki pochodzą z okolic Iraklionu i Sitii, z winnic Boutaris, a także z Lyrarakis, Economou, Manoussakis, Michalakis i Cretas Olympias.

Na uwagę zasługują: białe wytrawne Vilana (Minos), czerwone wytrawne Castillo (Minos), czerwone wytrawne, aromatyczne Minos Palace (Minos), mocne deserowe Malvasia (Lirakis), czerwone wytrawne, organiczne Dafnes i Enotria (Douloufakis), czerwone wytrawne Kritikos (Péza Union, Creta Olympias), czerwone lub białe półsłodkie Viglinos (Peza), białe wytrawne Liktos (Peza), czerwone organiczne Miliarakis Ktima (Péza), czerwone deserowe klasztorne Ktima Toplou (Sitiacoop), czerwone wytrawne Sitia VSOP (Sitiacoop), Alexandra's (Nostos) oraz dwie marki kreteńskiej retsiny: Kernos (Sitiacoop) i Ekavi (Peza).

Wyspy greckie - Santorini. Spróbuj tych win

Mocne deserowe Visanto (Sigalas), białe wytrawne Thalassitis (Gaia), białe wytrawne, dojrzewające w dębowych beczkach Santorini (Sigalas), białe wytrawne Kallisti Reserve (Boutari), czerwone wytrawne Terranera Red (Santorini Winery).

Więcej o: