19.00-2.00 - to przedział czasowy, kiedy ponad 60 restauracji w Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku otworzy swoje podwoje dla amatorów kulinarnych inspiracji kuchnią regionalną. Tradycyjne produkty właśnie to w tym roku motyw przewodni, którym będą sie kierować szefowie kuchni z trzech miast, komponując swoje dzieła. Noc Restauracji to nie tylko "degustowanie", to również "tworzenie", dlatego w każdej knajpie będzie można zobaczyć popisy kucharzy "na żywo". A w wydarzeniu wezmą udział tylko wyselekcjonowane lokale, zdaniem organizatorów - najlepsze na mapie miast.
24 maja w wybranych restauracjach kelnerzy zaserwują dania w niższych cenach niż na co dzień, a będą to dania naprawdę wykwintne. Na przykład w Białymstoku na stołach pojawią się potrawy ze świeżych ryb słodkowodnych i z mięsa żubra, w Poznaniu będzie królować wielkopolska jagnięcina, wieprzowina złotnicka oraz królik, a w Gdańsku - dania z ryb i kapłona. W ten sposób Pomorze, Wielkopolska i Podlasie chcą zaprezentować klientom wszystko, co mają najlepsze. Noc Restauracji w Białymstoku i Poznaniu będzie wycieczką przede wszystkim istniejącymi szlakami kulinarnymi. Dla Gdańska to znakomita okazja, by zacząć promować swoje lokalne przysmaki w ramach zorganizowanej współpracy restauratorów.
Dla wszystkich, którzy wezmą udział w imperezie organizatorzy przygotowali konkurs. Nagrodą są wejściówki do restauracji w wybranym mieście. Wystarczy wysłać maila pod wskazany adres z odpowiedzią na pytanie: "Za co cenisz regionalne produkty kulinarne?".
Szisz kebab jagnięcy - zapowiedź Nocy Restauracji 2012 / fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Gazeta