Kubańskie Ministerstwo Turystyki dokłada starań, aby wyspa, po latach międzynarodowej izolacji, znów stała się turystyczną mekką dla podróżnych z całego świata. Większość przybywających na Kubę odwiedza albo Hawanę, albo Varadero, które, mimo że oddalone od siebie jedynie o 140 km - są źródłem skrajnie różnych doświadczeń. Hawana to luksusowy wakacyjny kurort, w którym nie brakuje hoteli o wysokim standardzie, restauracji i złotych plaż. Varadero jest miastem o długiej, dramatycznej historii. W Ameryce Łacińskiej próżno szukać miejsca o podobnym klimacie. Turyści, którzy nie mają zbyt wiele czasu, mogą sobie organizować krótkie wycieczki do okolicznych miast i osad. Aby poczuć smak życia na wsi, trzeba się wybrać do prowincji Pinar del Rio na zachód od Hawany. Podróż w kierunku środkowej części południowego wybrzeża powinna prowadzić przez Plaja Giron z Zatoce Świń, półwysep Zapata, port Cienfuegos i Trinidad - klejnot kolonialnej Kuby. Warto również spędzić trochę czasu w Cayo Largo - lubianym nadmorskim kurorcie - oraz na Isla de la Juventud (Wyspa Młodości) - ważnym ośrodku nurkowym.
Wiele wycieczek na Kubę organizowanych przez polskie biura podróży ma w programie nurkowanie z butlą lub fajką oraz żeglarstwo. Choć te formy aktywnego wypoczynku są wśród turystów odwiedzających wyspę bardzo popularne, nie można zapominać, że Kuba to także doskonałe miejsce da miłośników ptaków, których obserwacja pozwala odprężyć się i wyciszyć. Popularną formą spędzania wolnego czasu są także wyprawy na połowy dalekomorskie. Coraz więcej hoteli oferuje również możliwość wypożyczenia roweru lub skutera.
Na Kubie w dalszym ciągu obowiązuje racjonowanie produktów żywnościowych, ale zagraniczni turyści mają dostęp do niemal każdego rodzaju jedzenia w drogich państwowych restauracjach. Kubańskiemu gotowaniu towarzyszy szczególna muzyka - odgłos cebuli skwierczącej na rozgrzanej patelni, syczenie czosnku i papryki, które zapowiadają najpopularniejsze z potraw - fasolkę lub delikatne duszone mięso doprawione po mistrzowsku aromatycznymi przyprawami. To el campo (jadło) wiejskie, przygotowywane na bazie lokalnych warzyw według przepisów mających hiszpańskie lub afrykańskie korzenie. Chcąc spróbować prawdziwej kubańskiej kuchni, najlepiej stołować się w casa particulares, jeśli mieszka się w kwaterach prywatnych, lub restauracjach prowadzonych w kubańskich domach.
Na pierwszą wycieczkę na Kubę najlepiej wybrać się w zorganizowanej grupie. Oszczędzi nam to przede wszystkim problemów logistycznych, takich jak dojazd z lotniska, znalezienie zakwaterowania czy przemieszczanie się z jednego miasta do drugiego. Musimy mieć przy sobie paszport (ważny co najmniej przez sześć najbliższych miesięcy) oraz wizę turystyczną, którą wydają kubańskie konsulaty lub biura podróży. Na Kubie, szczególnie poza ośrodkami turystycznymi, próżno szukać osób, które mówią po angielsku. W podróżny pomaga nawet podstawowa znajomość języka hiszpańskiego!
Ambasada RP w Hawanie - www.embajadapolonia.cu
Oficjalny kubański portal internetowy - historia, kultura, turystyka www.cubaimagen.com/html/menuprincipal.html
Witryna antycastrowskiej opozycji kubańskiej - www.canf.org