Kuba. Rum i cygara

Wśród niewielu towarów, które eksportuje Kuba, ogromnym zainteresowaniem cieszą się najlepszej, światowej jakości rum i cygara. Aby dokonać dobrego zakupu, warto poznać przynajmniej podstawowe wiadomości na temat ich historii oraz metod produkcji.

Rum jest napojem alkoholowym wytwarzanym przede wszystkim z trzciny cukrowej podczas procesów fermentacji i destylacji. Destylat, który jest bezbarwną cieczą, leżakuje później w beczkach dębowych, co nadaje mu charakterystycznego koloru. Rum produkowany jest przede wszystkim z melasy trzcinowej, jednak w niektórych krajach stosuje się czysty lub zagęszczony sok z trzciny, a nawet z buraków cukrowych.

Kuba. Smak rumu

Po leżakowaniu miesza się różne odmiany i roczniki rumu, aby uzyskać ostateczny smak. Do niektórych odmian dodaje się jeszcze karmel w celu uzyskania ciemniejszego koloru, a także naturalne substancje smakowe, np. popularną na Kubie guayabę.

Kuba. Rum gotowy do spożycia

Przed butelkowaniem dodaje się wody, aby ostatecznie ustalić procentową moc rumu. Najbardziej podstawowy podział rumu obejmuje trzy rodzaje: biały (tzw. młody silver dry), złoty Carta Oro (leżakuje dłużej) oraz złoty Aoejo (najstarszy, najdłużej leżakowany). Zazwyczaj najmłodszy, biały rum używany jest do przyrządzania różnorakich drinków. Starsze, a w szczególności rumy Aoejo, można popijać same lub z lodem, jak np. cognac czy whiskey.

Kuba. Rum Bacardi

Kuba. Jedna z najpopularniejszych marek rumu - Rum Bacardi, pochodzi z Kuby. To na Kubie została założona pierwsza fabryka. W pierwszej połowie XX wieku interes szedł tak dobrze, że rodzina Bacardi otworzyła nową siedzibę firmy - Edificio Bacardi (Budynek Bacardi) w przepięknym, wykonanym w stylu art déco budynku znajdującym się w samym centrum Starej Hawany w stolicy Kuby, tuż obok Palacio de Bellas Artes. Po rewolucji 1959 r., kiedy prywatne firmy zaczęły przechodzić pod kuratelę państwa, firma przeniosła swoją działalność na Bahamy, a główną siedzibę do Puerto Rico.

Kuba. Obecnie najpopularniejszym rumem na Kubie jest Havana Club. Pierwszą destylarnię tego gatunku otworzył José Arechabala w 1878 r. Na etykiecie rumu tej marki znajduje się symbol stolicy Kuby - Giraldilla, czyli wiatrowskaz w kształcie kobiety znajdujący się na wieży fortecy Real Fuerza, położonej w centrum Starej Hawany.

Kuba. Najlepsze cygara

Nazwa cygaro pochodzi najprawdopodobniej od majańskiego słowa sikar oznaczającego palenie. Cygara w formie znanej w dzisiejszych czasach zaczęto skręcać w Hiszpanii na początku XVIII w. przy użyciu kubańskiego tytoniu. Były to tak zwane seville. Zgodę na produkcję cygar na Kubie wydano dopiero w 1821 r. W 1853 r. w stolicy Kuby powstała pierwsza na świecie fabryka papierosów.

Kuba. Popularność i jakość kubańskich cygar potwierdza sposób wprowadzenia przez Stany Zjednoczone zakazu handlu z Kubą. Przygotowując ustawę o zakazie handlu z Kubą, Kennedy początkowo planował wykluczenie cygar z listy towarów objętych embargiem. Dopiero protest amerykańskich producentów tytoniu skłonił prezydenta do zmiany decyzji. W przeddzień złożenia podpisu pod embargiem wysłał on jednak swojego rzecznika prasowego, Pierre'a Salingera, na Kubę w celu przywiezienia z wyspy pokaźnego zapasu 1200 sztuk swoich ulubionych cygar H. Upmann Petit Coronas. Podpis złożył dopiero po powrocie zaufanego doradcy wraz z zakupionym towarem.

Kuba. Co w środku

Cygara składają się z kilku części: wkładki, największej objętościowo części cygara, na którą składają się mocno zwinięte liście; zwijacza - liści tytoniu, które zwinięte i sklejone na wkładce utrzymują cygaro w odpowiednim kształcie oraz pokrywy - specjalnie dobranego liścia tytoniu, który nadaje mu odpowiedni wygląd i kolor. Wszystkie części składowe cygara mają wpływ na jego smak i moc, podobnie jak jego grubość i długość. Duże cygara powinny zmieniać aromat co najmniej trzy razy w czasie palenia. Jeśli tak się nie dzieje, cygaro nazywa się nudnym. Liście potrzebne do produkcji różnych warstw jednego cygara pochodzą często z innych części Kuby.

Kuba. Cohiba, Montecristo - najlepsze kubańskie marki

Osobę zajmującą się na Kubie skręcaniem cygar nazywa się torcedor, chociaż po rewolucji kubańskiej w odniesieniu do tego zawodu poprawniejszą nazwą będzie torcedora, jako że większość skręcających stanowią kobiety.

Kuba. Spośród najbardziej znanych kubańskich cygar warto wymienić Cohiba, Montecristo, czy też Romeo y Julietta oraz Partagás. Doskonała gleba oraz opanowane do perfekcji ręczne metody produkcji cygar na Kubie powodują, że należą one do jednych z najlepszych na świecie. Ich eksport jest ponadto znaczącym źródłem dochodu państwa.

Będąc w stolicy Kuby, Hawanie, warto się wybrać do Fábrica de Tabacos Partagás (Fabryki Cygar Partagás), gdzie z przewodnikiem można zobaczyć dokładnie cały przebieg procesu produkcji cygar. Można się również naocznie przekonać, że cygara nie są skręcane na udach przez piękne Kubanki, a po prostu na stole.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w przewodniku nowej serii Miasta Marzeń 2 - Hawana

Do kupienia w Kulturalnym Sklepie

Więcej o: