Dzień Św. Patryka jest w Irlandii tradycyjnie dniem wolnym od pracy, a każdy, kto chce zaakcentować jego obchody zakłada strój w kolorze zielonym. Zieleń jest narodowym kolorem Irlandii, nawiązującym do zielonych wzgórz tego pięknego kraju, a ponadto jest związana z postacią Św. Patryka. Św. Patryk - misjonarz i krzewiciel wiary chrześcijańskiej w Irlandii, miał za pomocą zielonej trójlistnej koniczynki wyjaśniać Irlandczykom dogmat Trójcy Świętej. Głównym symbolem święta jest więc koniczyna. W tym dniu na całym świecie obowiązuje hasło: "Wszyscy chcą być Irlandczykami" (ang: Everyone wants to be Irish on St. Patrick's Day).
Irlandczycy uczestniczą w Dniu Św. Patryka we mszach w intencji misjonarzy. Do tradycji tego sympatycznego, irlandzkiego święta zalicza się też picie irlandzkiej whiskey oraz piwa. Puby w tym dniu pękają w szwach. Serwuje się w nich specjalnie barwione, zielone piwo. W lokalach i na ulicznych zabawach odbywają się pokazy narodowych irlandzkich tańców i zabawy przy celtyckiej muzyce.
Obejrzyj zdjęcia z obchodów Dnia św. Patryka
Obchody w Dublinie rozpoczyna parada, którą jest wspaniałym pochodem barwnych kostiumów oraz maszerujących orkiestr. Parada połączona jest z pięciodniowym festiwalem i uczestniczy w niej około pół miliona osób. Nie tylko w Irlandii, ale także w krajach gdzie istnieją duże zbiorowiska Irlandczyków odbywają się huczne parady. Największa parada, odbywa się corocznie od 1762 roku w Nowym Jorku. Z okazji Dnia Św. Patryka Amerykanie ubierają się na zielono, a w niektórych miastach kolorem tym maluje się nawet pasy dla pieszych. W Chicago na zielono barwiona jest cała rzeka przepływająca przez centrum miasta. Dzień Św. Patryka celebrują też na całym świecie miłośnicy kultury celtyckiej a także wszyscy, którzy cenią sobie dobrą zabawę.
W Polsce także rośnie popularność Dnia Św. Patryka. Głównym zwyczajem w tym dniu są spotkania w pubach przy irlandzkiej muzyce i irlandzkim piwie. Niektóre puby, które nie mają w ofercie piwa irlandzkiego, barwią chociaż w tym dniu piwo na zielono.
Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka