Dorsz w cieście piwnym

Przepis na mięsne pierogi z restauracji Lula Nova (Sopot, ul. Grunwaldzka 47), które przygotował w niedzielę na oczach przechodniów Monciaka kucharz Piotr Kolny, jest trzymany w tajemnicy. W ramach rekompensaty zdradzamy więc przepis na równie smakowite, o intrygująco brzmiącej nazwie danie: dorsz w cieście piwnym.

Aby przygotować jedną porcję potrawy, potrzebujemy: 200 g filetu z dorsza bez skóry, mąkę, jajko, piwo, sól, pieprz, przyprawy do ryb, olej do smażenia, sos vinegrete. Najpierw robimy ciasto, używając tych samych składników co na ciasto naleśnikowe, z tą różnicą, że mleko zastępujemy piwem. Następnie osolony, popieprzony i posypany ziołami do ryb filet maczamy z dwóch stron cieście i kładziemy na głęboki i rozgrzany tłuszcz. Smażymy do momentu, aż ryba nabierze koloru złota. Gotową rybę w restauracji Lula Nova podaje się z surówką z kapusty pekińskiej, sałaty lodowej, świeżego pomidora, papryki, ogórka i sosu vinegrete. W cieście znajduje się potrzebna nam dawka węglowodanów, więc nie potrzebujemy nakładać sobie na talerz dodatkowo ani ziemniaków, ani ryżu, ani frytek. Porcja dorsza w cieście piwnym kosztuje w restauracji ok. 15 zł, porcja pierogów (8 dużych sztuk) 14 zł. Oprócz tych dwóch potraw w Lula Nova czeka na nas duży wybór pierogów, w tym np. z łososiem i szpinakiem oraz przepyszne pierogi z nadzieniem sezonowym. Poza tym wybór potraw rybnych, zup, przystawek i deserów. Niejednego łasucha przyciągną do Luli łakocie, a na pewno lody z chałwą.