W czwartek wyjątkowo mogli się nią poczęstować (a także oglądać szefa kuchni przy pracy) przechodnie na Monciaku. My też podglądaliśmy i zdobytym przepisem na sałatkę dzielimy się z naszymi Czytelnikami.
Porcja dla dwóch osób: pokrojoną w plastry ćwiartkę cukinii wcześniej marynujemy 24 godziny w sosie winegret (oliwa z oliwek, sok z cytryny, biały ocet winny, sól, pieprz, cukier). Główkę kopru włoskiego siekamy i mieszamy z sosem miodowo-musztardowym (miód, musztarda Dijon, sok z cytryny, oliwa z oliwek). Plastry marynowanej cukinii układamy na talerzu, pośrodku układamy sałatkę z pachnącego anyżkiem kopru włoskiego. Na koper kładziemy kosteczki sera feta, posypujemy suszonymi pomidorami, marynowanymi w ziołach i oliwie. Cukinię polewamy sosem miodowo-musztardowym, danie posypujemy siekanymi orzechami włoskimi, dekorujemy listkami bazylii, bratkami (są jadalne!) i listkami smażonego pora. I sałatka gotowa. W Villi Sedan jej porcja kosztuje 23 zł.