Przyrządzone krewetki rozeszły się błyskawicznie, więc kucharz zgodził się zdradzić naszym Czytelnikom przepis na to danie.
Na porcję dla dwóch osób wystarczy 12 dużych krewetek, które obieramy ze skorup. Wpierw na oliwie z oliwek smażymy do zeszklenia (2-3 minuty) pół pokrojonej cebuli i 4 ząbki czosnku. Dorzucamy krewetki, dodajemy sól, pieprz, podlewamy 30 ml winiaka i 50 ml białego wytrawnego wina, całość zalewamy 200 ml śmietanki (30-36 procent) i czekamy aż sos zgęstnieje. Krewetki powinny smażyć się maksymalnie 5 minut.
Na drugiej patelni przygotowujemy ryż. Wcześniej 200 g ryżu gotujemy z dwoma paczuszkami szafranu. Na patelni z oliwą smażymy 5 dag świeżych pokrojonych borowików, dodajemy dwie łyżki koktajlowych krewetek, możemy też dolać odrobinę śmietanki. Doprawiamy świeżą bazylią, solą i pieprzem.
Krewetki wykładamy na talerz z przysmażonym ryżem, całość polewamy sosem i podajemy z kawałkiem limonki lub cytryny i gotowe! Tych, którzy lubią kuchnię śródziemnomorską, a niekoniecznie sami dobrze czują się z patelnią w ręce, zapraszamy na krewetki do Klubu Wieloryb do Sopotu na ul. Podjazd 2. Porcja kosztuje tam 60 zł.