Jabłko a la Kawiareton

Nie ma jak ciastko z jabłkiem i cynamonem, a jeśli idzie za nim jeszcze bita śmietana i gałka zimnych lodów, to już prawdziwa uczta dla naszego podniebienia.

Dowodem była niedzielna degustacja pod naszą letnią redakcją. Smakołyki rozchodziły się o niebo lepiej niż ciepłe bułeczki, a smakosze rozpływali się w pochlebstwach dla szefa kuchni. Aby przygotować "jabłko w cieście a la Kawiareton" potrzebujemy: pół kilograma mąki, szklankę cukru, kostkę margaryny, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 płaskie łyżeczki proszku, 3 torebki cukru waniliowego, ok. 2 kg jabłek, cynamon oraz sól.

Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy cukier waniliowy, margarynę, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Wszystko razem musimy teraz zagnieść na jednolitą masę i podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyciąć brzegiem szklanki krążki. Na krążku umieścić połówkę obranego jabłka, następnie w pozostałych krążkach szklanką o mniejszej średnicy wyciąć środki i przykryć tym uprzednio przygotowane jabłka. Wierzch smarujemy jajkiem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po wyjęciu z piecyka posypujemy ciastka cynamonem, nakładamy na talerz bitą śmietanę, gałkę loda i dekorujemy wszystko owocami.

Leniuchom oraz osobom na bakier z wypiekami polecamy tak podane ciastko w Jazz Art Club Kawiareton przy ulicy Bema (boczna ul. Boh. Monte Cassino) w Sopocie. Cena smakowitego deseru wynosi 9 zł.