Łosoś w dwóch odsłonach

W naszej letniej redakcji gościł wczoraj Paweł Macioszczyk, szef kuchni restauracji Złota Rybka przy ul. Boh. Monte Cassino 36. Przygotował dwie pyszne potrawy z łososia.

Szaszłyk z łososia na gałązce rozmarynu (proporcje na 4 szaszłyki): 70 dag świeżego łososia norweskiego (pokrojonego w 16 kostek o boku 2 cm), 2 małe cebule pokrojone w plastry, 20 dag boczku wędzonego, 4 gałązki rozmarynu. Łososia, boczek i cebulę nadziewamy na ogołocone z listków gałązki rozmarynu. Szaszłyki kładziemy na 5 godzin do zalewy z: oliwy, soli, pieprzu, soku z cytryny, listków rozmarynu z ogołoconych patyczków, odrobiny świeżej papryczki chili pokrojonej w kostkę i posiekanego ząbka czosnku. Szaszłyki wrzucamy na grill, rumienimy z każdej strony (na gazowym grillu trwa to ok. 8 min, na ogrodowym ok. 12). Grilla przesmarowujemy oliwą smakową (bazyliową lub czosnkową). Podajemy z ryżem lub ziemniakami z grilla.

Tatar z łososia (4 porcje): 25 dag łososia norweskiego, 2 średnie ogórki konserwowe, 1,5 dużej cebuli lub dwie małe, 4-5 marynowane pieczarki. Rybę szatkujemy drobno nożem, pozostałe składniki kroimy. Mieszamy, dorzucamy sól i świeżo mielony pieprz. Kto chce, dorzuca surowe żółtko. Na 3 godziny wstawiamy do lodówki. W Złotej Rybce szaszłyka podanego z ryżem i grillowanymi warzywami zjemy za 19,90 zł. Tatar kosztuje 9,90 zł.