Co zjeść w poszczególnych rejonach Hiszpanii?
Słynie z obfitości świeżutkich mariscos, czyli owoców morza. Tam kupisz też peklowaną szynkę lacón gallego (z obszaru marki chronionej: Indicación Geográfica Protegida), kasztany, czyli castanas i orujo de Galicia - wódkę z winogron (szukaj znaku D.E., czyli Denominación Especfica, by mieć pewność, że nie pijesz bimbru).
To ojczyzna niebieskiego sera pleśniowego cabrales dojrzewającego w wilgotnych piwnicach (oznaczenie DOC). Produkuje się go w miejscowości o tej samej nazwie. Warte uwagi jest jabłkowe wino musujące - sidra (cydr). Produkowane jesienią, fermentuje do maja, w knajpach pojawia się latem. Pasuje do tapas i ryb.
Koniecznie spróbuj tutejszego twardego sera Idiazábal robionego wyłącznie z mleka owiec odmiany Lacha (Latxa) i Carranzana. Ma bardzo intensywny zapach i ostry smak, twardą skórkę w kolorze od jasnożółtego do szarego i ciemnobrązowego. Dojrzewa co najmniej 90 dni, bywa wędzony w bukowym i głogowym dymie. Ten ser wyśmienicie smakuje z wytrawnym białym winem, czerwonym doj-rzewającym w dębowych beczkach oraz cydrem.
Tu warto kupić, a nawet przywieźć do domu miejscowe anchoas en conserva (anchois). Stąd pochodzi też znakomita wielka czerwona papryka znana jako pimiento de Isla, która rośnie wyłącznie w okolicy maleńkiej miejscowości Isla leżącej nad samą Zatoką Biskajską na północy Kantabrii. Nigdzie indziej.
Słynie z najlepszych w Hiszpanii szparagów (esparrago de Navarra) i sera pleśniowego roncal - z mleka owczego, dojrzewa co najmniej 4 miesiące - oraz likieru tarninowego (pacharán) z oznaczeniem DO (Denominación de Origen). Oryginalny pochodzi wyłącznie z Navarry.
Spróbuj genialnych wędlin znanych jako embutidos riojanos. Wśród nich będzie słynne chorizo - kiełbasa z papryką i czosnkiem. Stąd też po-chodzą słynne na całym świecie wina czerwone z certyfikatem DOC. W La Rioja są trzy regiony winiarskie: Rioja Alta, Rioja Alavesa oraz Rioja Baja.
Kup lub przynajmniej spróbuj jamón de Teruel - jednej z odmian słynnej suszonej szynki serrano zbliżonej w smaku do włoskiego prosciutto. Szynka ma delikatny zapach, jest wyraźnie słona. Skosztuj też tutejszego wina z regionu Somontano - na przykład chardonnay o świeżym, mineralnym smaku.
Tu warto skosztować kiełbas: cienkiej czerwonej butifarry idealnej na grilla oraz suchej fuet (jedna z odmian chorizo) w białej skórce. A do picia - praktycznie do wszystkiego - cava, czyli miejscowe wino musujące, na przykład z piwnic Codorniu lub Freixenet.
Przywieź najsłynniejszy ser hiszpański - queso manchego robiony z mleka owiec pasących się na płaskowyżu La Mancha, czyli w ojczyźnie Don Kichota. Na szarej skórce sera znajdują się charakterystyczne wypukłe zygzakowate wzorki. Najstarsze sery manchego - viejo - dojrzewają cały rok. Z tej części Kastylii przywieziesz też znakomity miód - miel de la Alcarria - rozmarynowy, lawendowy, pomarańczowy, migdałowy i wrzosowy.
Stąd pochodzi pyszna szynka - jamón Monte Nevado. Należy do rodzaju jamón ibérico, co oznacza, że jest robiona wyłącznie z mięsa czarnych miejscowych świń. Na uwagę zasługują wina z regionu Ribera del Duero. Choć za najsłynniejsze hiszpańskie wina zwykło się uważać te z regionu Rioja, to właśnie z Ribera del Duero pochodzą trunki najdroższe.
W tym regionie kupisz podobno najlepsze hiszpańskie oliwki oraz wyśmienitą oliwę - szukaj na etykiecie nazwy aceite de oliva Sierra de Gata-Hurdes y Monterrubio.
Kup oliwę (aceite de Baena) i ocet sherry (vinagre de Jerez). Z okolic Jerez de la Frontera przywieź jerez, czyli sherry i brandy de jerez.
Światowe centrum produkcji turronów, czyli bożonarodzeniowych nugatów. Najlepsze pochodzą z Jijony i Alicante. Turrón de Alicante jest bardzo twardy, w środku ma całe migdały i orzechy laskowe. Turrón de Jijona jest bardziej tłusty, bo zawiera migdałowy olej. Ma grudkowatą konsystencję i może zawierać kasztany. Z Walencji koniecznie przywieź także ryż - arroz - do paelli!
Stąd pochodzą świetne migdały almendras. Na przekąskę podaje się słone, a na deser prażone w cukrze(almendras garrapinadas). Najlepsze dostaniesz w okręgu Alcala de Henares.
Tu kupisz wieprzową kiełbasę sobrasada - słoną, o lekko octowym smaku, podawaną bardzo często jako tapas. Droższe rodzaje sobrasady robione są z mięsa czarnych świń hodowanych na Majorce. A na Menorce warto spróbować żółtego sera queso mahón.
Stąd przywieź miód palmowy (miel de palma). Jest to rodzaj gęstego ciemnobrązowego syropu robionego z soku palm rosnących na La Gomera i Lanzarote. Używa się go podobnie jak syropu klonowego. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych. Do Polski warto też przywieźć gotowe sosy, szczególnie czosnkowy mojo picón albo paprykowy mojo verde. Oraz twardy, pikantny ser kozi - majorero.
Tu zrób zapas pimientón de Murcia - ta słodka papryka ma tak mocny, czerwony kolor, że bije na głowę nawet węgierską! Najlepsza (z oznaczeniem DO) pochodzi z okolic Cabezo de Torres i Espinardo. Polecamy paprykę konserwową (pimientos rojos asados) i inne warzywa, szczególnie alcachofas corazones - serca karczochów.
Więcej podobnych tekstów znajdziesz w serwisie Logo24