Podróże kulinarne. Francja - naleśniki Suzette

Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Zdradzamy jego historię pochodzenia i prosty przepis
naleśniki Suzette naleśniki Suzette naleśniki Suzette, Fot. Shutterstock

Podróże kulinarne. Francja - naleśniki Suzette

W restauracjach często przyrządza się go na oczach gości - płomienie czynią go bardzo atrakcyjnym wizualnie.

Deser ten jest nie tylko efektowny, ale także pyszny, a zrobienie go w domu, nie wymaga żadnych wyjątkowych zdolności. Wszystko można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili podgrzać naleśniki w sosie i przejść do flambirowania, czyli podpalenia potrawy.

naleśniki Suzette naleśniki Suzette naleśniki Suzette, Fot. Shutterstock

Jak powstały sławne Crepes Suzette?

Jak zwykle źródła podają kilka możliwości. W jednym się zgadzają: że to deser z końca XIX w. A czy rzeczywiście sprawcą był młody kelner Henri Charpentier? Czy rzeczywiście podając naleśniki księciu Walii (przyszłemu królowi Edwardowi VII) i jego towarzyszce (zgadnijcie, jak miała na imię), potrącił kieliszek z likierem, a ten się zapalił? Może. Istotne jest, że mamy prosty w przygotowaniu, efektowny i pyszny deser. Smacznego.

Przepis na naleśniki Suzette

Naleśniki:
2 szklanki mleka
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
70 g masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli
masło do smażenia

Sos:
130 g masła
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
1/2 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
kieliszek likieru pomarańczowego
1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie, do polania przed podpaleniem)

Przepis na naleśniki Suzette:

1. W dużej misce ubij jajka z mlekiem (nie trzeba oddzielać białka od żółtka). Następnie porcjami dodawaj mąkę, cały czas ubijając, tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić mikserem.

2. Dodaj szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby otrzymać gładką konsystencje ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki i w tym czasie przygotuj sos.

3. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki, wlewając niewielką ilość ciasta i obracając patelnią tak, aby równomiernie pokryło całą jej powierzchnię. Kiedy brzegi naleśnika staną się złocistobrązowe, obróć go na drugą stronę i dosmaż przez kilkanaście sekund. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.

4. W niedużym rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu.

5. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Sos powinien zgęstnieć do konsystencji syropu i nabrać bursztynowego koloru.

6. Na patelnię kładź pojedynczo naleśniki, polewaj sosem, składaj za pomocą łopatki na pół i potem jeszcze raz na pół (w serwetkę). Gotowy naleśnik powinien być równomiernie pokryty sosem pomarańczowym. Jeśli podanie ma być naprawdę efektowne, gorące naleśniki ułóż w stosik, skrop spirytusem, podpal i natychmiast podawaj.

Więcej o: