I Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel

Aż 12 zespołów kucharzy walczyło o miano najlepszej drużyny I Kulinarnego Rajdu Mistrzów, organizowanego we wrocławskim Haston City Hotel. Impreza została zaplanowana na 9 i 10 listopada 2012. Zawody poprowadził Karol Okrasa, a potrawy oceniało grono specjalistów: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz gość specjalny - Magda Gessler.


I Rajd kulinarny

Pięciu sędziów dokładnie sprawdzało zadania. Na czele składu stanął Jerzy Pasikowski, a razem z nim oceniał Karol Okrasa, Robert Sowa, Joseph Seelesto i Marcin Budynek. Do surowych jurorów dołączyła także Magda Gessler.

I Rajd kulinarny

Jurorzy próbowali każdego dania i dawali punkty za smak i urodę.

I Rajd kulinarny

.

I Rajd kulinarny

Wszyscy uczestnicy Rajdu gościli na wieczornej gali.

Zwycięzcy

Mariola Monczak i Sebastian Zarzeczny z wrocławskiej restauracji "Pod Papugami" wygrali I Kulinarny Rajd Mistrzów. Drugie miejsce zajęła drużyna w składzie Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka z Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, zaś trzecie - Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk z Akademii Sztuki Kulinarnej Qulinario w Bydgoszczy.

I Rajd kulinarny

Joseph Seeletso i Karol Okrasa, jurorzy Rajdu.

Warsztaty dla amatorów

9-10 listopada 2012. Pierwszy dzień zmagań zarezerwowany był wyłącznie dla profesjonalistów. W drugim dniu Rajdu kuchnia hotelu Haston była zarezerwowana dla zwycięzców konkursu Ulgix. 20 osób przyjechało tu z całej Polski i przez kilka godzin uczyło się, jak przygotować smakowite dania.

Pod okiem Michała Chrapowicza, szefa kuchni Haston City Hotel, szykowali m. in. przekąskę z tuńczyka i deser z awokado.

Warsztaty dla amatorów

Dzielnie miksowali, mieszali, gotowali, ale również uczyli się, jak efektownie podać potrawę na talerzu.

Warsztaty dla amatorów

.

Warsztaty dla amatorów

Do zdobienia deserów używali egzotycznej mięty poziomkowej i jadalnych kwiatów - bratków i storczyków.

Warsztaty dla amatorów

Uczestnicy pokonkursowych warsztatów nauczyli się nie tylko smażyć ryby beztłuszczowo (ciekawostka - wystarczy na patelnie nalać oliwy, a na to położyć pergamin używany do pieczenia ciastek; efekt: tłuszcz nie pryska, a ryba nie wchłania zbędnego tłuszczu!) czy też skutecznie eliminować zapach mułu podczas przygotowywania potraw z karpia.

Wspólna degustacja

Wspólna degustacja każdej z własnoręcznie wykonanych potraw była okazją do dzielenia się własnymi przepisami i ujawniania sekretów udanej kuchni.

I Kulinarny Rajd Mistrzów został zorganizowany w Haston City Hotel

Haston City Hotel ma do dyspozycji swoich gości 111 nowoczesnych, dźwiękoszczelnych i klimatyzowanych pokoi z darmowym dostępem do Internetu.

I Kulinarny Rajd Mistrzów został zorganizowany w Haston City Hotel

Każdy pokój jest wyposażony w sejf na laptop, minibar, telewizor LCD oraz zestawy do parzenia herbaty i kawy.

I Kulinarny Rajd Mistrzów został zorganizowany w Haston City Hotel

Wielbiciele oryginalnych smaków mają do dyspozycji restaurację z bogatym i różnorodnym menu. Haston City Hotel ma również własną cukiernię. Serwowane tu ciasta to dzieło tutejszego cukiernika, wielokrotnego laureata konkursów cukierniczych. Torty jego autorstwa  to prawdziwe dzieła sztuki, które zaskakują oryginalną formą.

I Kulinarny Rajd Mistrzów został zorganizowany w Haston City Hotel

Lobby bar usytuowany jest w pobliżu recepcji, zaprasza wszystkich spragnionych atmosfery pubowej do przetestowania mistrzowskich miksów naszych barmanów.

I Kulinarny Rajd Mistrzów został zorganizowany w Haston City Hotel

Ten luksusowy obiekt biznesowy położony jest w malowniczej okolicy, przy głównej drodze wyjazdowej w kierunku Poznania, między Obwodnicą Śródmiejską a Autostradową Obwodnicą Wrocławia.