Japończycy żyją średnio 82,6 lata. Jest wśród nich jest także wielu stulatków. Swoją długowieczność zawdzięczają przede wszystkim zdrowej diecie, której głównymi składnikami są świeże ryby, owoce morza, warzywa, soja i wodorosty. Wielu Japończyków prowadzi także zdrowy tryb życia.
Średnia długość życia w Hong Kongu wynosi 82,3 roku. Mieszkańcy tego miasta spożywają przede wszystkim świeżą i niemodyfikowaną genetycznie żywność. Na tutejszych stołach królują owoce morza i ryby.
W Szwajcarii żyje się średnio 82,2 lata. Dieta Szwajcarów nie należy jednak do najzdrowszych. Podstawią wielu dań jest ser. Wystarczy wymienić niezwykle popularne w Szwajcarii fondue czy raclette - potrawę z topionego sera serwowaną zazwyczaj z ziemniakami i malutkimi cebulkami. Co zatem wpływa na długowieczność mieszkańców tego pięknego kraju? Na pewno ich aktywność fizyczna. To w końcu naród alpejczyków. Zimą receptą na kondycję są narty czy snowboard, latem wspinaczki górskie i wędrówki.
Włoska kuchnia opiera się głównie na świeżej, nieprzetworzonej żywności. Jest w niej mało tłuszczów zwierzęcych, za to dużo oliwy. Włosi uwielbiają świeże zioła i czosnek, a do obiadu piją lampkę wina. Wszystko to sprawia, że metabolizm mieszkańców Włoch pracuje bez zarzutu.
W Islandii nie skosztujemy ani gulaszu, ani kotletów schabowych. Może dzięki lekkostrawnej kuchni mieszkańcy odległej Islandii żyją średnio aż 81,6 roku. Podstawą posiłków są tu ryby, które lądują na stołach Islandczyków nawet kilka razy w tygodniu. W tym niewielkim kraju żyje się ponadto w zgodzie z naturą. Poziom zanieczyszczeń jest bardzo niski. Prawie wszystkie domy ogrzewane są wodą geotermalną, a woda pitna pochodzi w dużej mierze z lodowców. Jest tu także duże zagęszczenie lekarzy.
Mieszkańcy Australii także żyją długo - średnio 81,4 roku. To naród uwielbiający aktywność fizyczną. Bieganie, windsurfing, nurkowanie - sport jest częścią życia większości mieszkańców kraju. Podstawą ich kuchni są ponadto ryby, owoce morza, warzywa, owoce. Wszystkie te produkty zawierają ogromne ilości cennych przeciwutleniaczy, błonnika, witamin oraz mikroelementów. Australia ma także doskonały system opieki zdrowotnej.
Największy z krajów skandynawskich może się poszczycić jednym z najniższych wskaźników zanieczyszczenia powietrza. Szwedzi dbają jednak nie tylko o środowisko. Kładą też duży nacisk na zdrowy tryb życia. Ich posiłki muszą być pełne witamin i składników mineralnych. Dieta Szwedów oparta jest na równowadze między potrawami mięsnymi i warzywnymi. Dzięki restrykcyjnym przepisom, szwedzka żywność należy ponadto do najczystszych w Europie. Średnia długość życia w Szwecji wynosi 81,2 roku.
Hiszpańska fiesta i sjesta najwidoczniej pozytywnie wpływają na długość życia mieszkańców kraju. Średnia długość życia wynosi w Hiszpanii 81,1 lat. Lekkostrawna, bogata w witaminy kuchnia oraz aktywny tryb życia to pewnie to, co daje Hiszpanom niespożytą energię. Hiszpanie przebywają ponadto często na powietrzu, a słońce, które często świeci wprawia ich w doby nastrój.
Kanada to ogromny kraj. Wielu jego mieszkańców dba o aktywność fizyczną i korzysta z uroków Kanady, takich jak rozległe rezerwaty przyrody idealne do długich wędrówek czy jazdy na rowerze. Z drugiej jednak strony coraz częściej mówi się o rosnącym problemie nadwagi wśród Kanadyjczyków i ich niezdrowym trybie życia. Kraj walczy z tym problem. Media, szkoły organizują kampanie propagujące zdrowe odżywianie i aktywność. Średnia długość życia w Kanadzie wciąż wynosi 81 lat.
System opieki zdrowotnej w Niemczech należy do najlepszych na świecie. Pewnie dlatego średnia długość życia Niemców wynosi 80,1 lat.
Gdyby narysować piramidę żywienia Greków, na samym jej dole znalazłyby się produkty zbożowe takie na przykład chleb pełnoziarnisty i kasz, warzywa, owoce, produkty mleczne i oliwa. Wyżej byłyby ryby, drób, sery, rośliny strączkowe, orzechy i jajka. Na samej górze, czyli jedzone najrzadziej, zaledwie kilka razy w miesiącu, są mięso wołowe i wieprzowe oraz słodycze. Zamiast słodyczy Grecy jedzą owoce. Kluczem do ich długowieczności jest zatem rozsądne odżywianie.