Alkoholowa mapa świata

Degustacja lokalnych alkoholi to dla niektórych szczególnie atrakcyjna część podróży. Gdzie pić, co pić i jak pić? Wino z węża i inne alkohole świata.
wino z węża, alkohol, wietnam wino z węża, alkohol, wietnam Fot. Shutterstock

Wino z węża, Wietnam

Wino z węża, Wietnam

Główną alkoholową specjalnością Wietnamu jest ruou ran, czyli wino z węża. Jest to wino ryżowe z marynowanym wężem zamkniętym w środku. Pikanterii dodaje fakt, że tkwi tam wąż jadowity, najczęściej kobra lub żmija. Jad węża jest neutralizowany przez alkohol, a sam wąż nadaje specyficznego smaku. Wietnamczycy wierzą, że wąż ma wiele właściwości leczniczych - przede wszystkim poprawia potencję. Wąż musi posiedzieć w takiej butelce przynajmniej kilka miesięcy. Im większy gad, tym lepszy alkohol. Wino z węża można kupić bez trudu w całym Wietnamie. Entuzjaści tego trunku lub ci, którzy chcą zrobić oryginalny prezent znajomym w kraju, muszą jednak wziąć pod uwagę to, że Unia Europejska zabrania wwozu tego typu alkoholi na swój obszar.

Sake Sake Fot. Shutterstock

Sake, Japonia

Sake, Japonia

Sake to rodzaj ryżowego wina o zawartości od 15 do 17 proc. alkoholu. Do VII wieku n.e., kiedy to w Cesarskim Pałacu w Kyoto założono pierwszą państwową "destylarnię" tego trunku, proces jego produkcji był nieco dziwny. Sake powstawało bowiem przez fermentację przeżutych ziaren ryżu, orzechów, żołędzi i innych ziaren, które wypluwano do kubka. Enzymy zawarte w ślinie powodowały zamianę skrobi na cukier. Powstałą miksturę łączono następnie z ze świeżo ugotowanych zbożem i spożywano w formie owsianki. Dopiero odkrycie specyficznej pleśni przetwarzającej zawartą w ryżu skrobię w cukier zakończyło proceder wykorzystywania do tego ludzkiej śliny. Dziś istnieje około 1800 wytwórni sake w Japonii. Sake jest praktycznie przezroczyste. Występuje w różnych odmianach - słodkiej, owocowej, ostrej. Podaje się je w małych, porcelanowych czarkach.

Irlandzkie piwo Guinness Irlandzkie piwo Guinness Fot. Shutterstock

Guinness, Irlandia

Guinness, Irlandia

Guinness to najpopularniejsze piwo produkowane w Irlandii i jedno z najpopularniejszych piw na świecie. Uzyskiwane jest ze skarmelizowanego słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego. Ciemny, prawie czarny napój o ciężkim, słodko-gorzkawym smaku najlepiej się pije w irlandzkim pubie. Zamawiając guinnessa, zawsze dostaje się pintę, czyli nieco ponad pół litra. Piwo nalewane jest w odpowiedni sposób - dwustopniowo. Najpierw, pod kątem 45 stopni, wlewa się piwo do 3/4 wysokości szklanki, później należy odczekać, a kiedy pierwsza warstwa spienionego trunku opadnie, uzupełnia się szklankę do pełna. Powstaje fantastyczna, gęsta pianka. Obliczono, że idealną pintę guinnessa nalewa się w 119,53 sekundy. Unikalna receptura i wysoka jakość składników sprawiają, że Guinness ma zupełnie inny smak, niż pozostałe piwa ciemne. Irlandczycy wierzą, że piwo to nie tuczy i działa jak afrodyzjak. W Dublinie znajduje się nawet Muzeum Guinnessa, które mieści się w starej części browaru, w budynku w kształcie pinty.

absynt, czechy absynt, czechy Fot. Shutterstock

Absynt, Czechy

Absynt, Czechy

Anyż, koper włoski i piołun, nazywane też świętą trójcą, to trzy główne zioła, używane do produkcji absyntu. W XIX i na początku XX wieku szmaragdowy trunek był bardzo popularny i to nie tylko w Europie. Pijali go Picasso, Gauguin, Van Gogh, Baudelaire, Rimbaud, Wilde i Hemingway. W początkach XX wieku zaczęły krążyć jednak historie o rzekomym szkodliwym oddziaływaniu absyntu, zawierającego piołun, uznawany za roślinę halucynogenną. W wielu krajach produkcja alkoholu została zakazana, ale nigdy w Czechach. Przez dziesiątki lat produkowano go w małych destylarniach i tak jest do dziś. Trunek może być pity na wiele sposobów. Większość miłośników absyntu pije ten alkohol w tradycyjny sposób z wodą przelaną przez kostkę białego cukru. Niektórzy piją absynt przelany przez cukier, który jest później podpalany, a jeszcze inni spożywają go w czystej postaci.

Becherovka, Czechy, alkohol Becherovka, Czechy, alkohol Wikimedia Commons/Priwo

Becherovka, Czechy

Becherovka, Czechy

Znany, ziołowy likier z Czech zawiera wodę, jakościowy alkohol, naturalny cukier i specyficzną gorzką mieszankę około 32 ziół i przypraw. Tylko dwie osoby znają tajemnice wyrobu Becherovki. Raz w tygodniu wchodzą do pomieszczenia zwanego Drogikamr, by przygotować tajemniczą mieszankę. Mieszanka przesypywana jest do worków wykonanych z naturalnych materiałów i na jeden tydzień zanurzana w alkoholu. Powstały ekstrakt miesza się z wodą i cukrem, a następnie wypełnia się nim dębowe beczki. Trunek leżakuje tam przez dwa miesiące. Becherovka ma około 38 proc. alkoholu. Pije się ją schłodzoną, zwykle samą.

tequila, meksyk tequila, meksyk Fot. Shutterstock

Tequila, Meksyk

Tequila, Meksyk

Tequila to narodowy trunek Meksyku, znany tam od stuleci. Produkowana jest ze sfermentowanego soku agawy, poprzez wielokrotną destylację, aż do otrzymania klarownego, białego i mocnego (około 45 proc.) alkoholu. Następnie tequila leżakuje przez wiele lat w dębowych beczkach, dzięki czemu nabiera najpierw żółtego a później brunatnego koloru. Dodatkiem do tequili jest sól i limonka.

mezcal, meksyk, alkohol mezcal, meksyk, alkohol Yadra/CC/Wikimedia

Mezcal, Meksyk

Mezcal, Meksyk

Mezcal, choć nie dorównuje tequili pod względem popularności, kryje w sobie całą egzotykę Meksyku. Charakteryzuje się silniejszym od tequili aromatem i smakiem, a także większą gęstością i mniejszą przejrzystością. Tequila poddawana jest kilkakrotnej destylacji oraz procesom starzenia w dębowych beczkach. Robi się ją tylko ponadto z agawy błękitnej. Mezcal zaś może być produkowany także w przydomowych gorzelniach z kilku gatunków agaw zielonych. W przeciwieństwie do eksportowej tequili, Mezcal pozostaje lokalną osobliwością. Głównie z powodu robaka, który znajduje się na dnie butelki. Larwy motyla Hipopta agavis, w Meksyku znanego jako gusano, trafiają do butelek m.in. w celu poświadczenia autentyczności trunku. Wywołują wśród gringos odwieczny dylemat: zjeść czy nie zjeść?

kumys, mongolia, alkohol kumys, mongolia, alkohol Fot. A.Savin/CC/Wikimedia

Kumys, Mongolia

Kumys, Mongolia

Mongołowie do produkcji niskoprocentowego napoju kumysu stosują mleko. Kiedyś głównie końskie, dziś też krowie i owcze. Dawniej fermentacja odbywała się we wstrząsanych podczas jazdy, skórzanych bukłakach przytroczonych do środków transportu, a powstały napój o mocy około 2,5 proc. od razu konsumowano. Dziś kumys robi się w plastikowych beczkach, a potem rozlewa do butelek jak piwo.

Kiedy Mongołowie opanowali w końcu sztukę destylacji, z kumysu zaczęli wytwarzać wódkę - archi, mającą około 30 proc. zawartości alkoholu. Pije się ją na domowych biesiadach ze wspólnej, krążącej wśród gości miseczki. Obowiązuje przy tym specyficzna, zupełnie inna niż w Polsce, zasada. U nas nie wypada nie wypić do końca, w Mongolii wręcz przeciwnie - nie wolno wypić wszystkiego na raz. Spożywanie archi rozpoczyna gospodarz i to on uzupełnia miseczkę.

rum, martynika, alkohol, beczki rum, martynika, alkohol, beczki Fot. Shutterstock

Rum, Martynika

Rum, Martynika

Martynika słynie z rumu. Na tej pięknej, karaibskiej wyspie znajduje się kilkadziesiąt destylarni produkujących różne marki tego zacnego trunku. Będąc na Martynice, koniecznie powinniśmy spróbować najpopularniejszego gatunku rumu, jakim jest Saint James. Rum ten wytwarzany jest w Sainte-Marie, gdzie urządzono nawet specjalne Muzeum Rumu. Produkcja rumu jest głównym źródłem utrzymania mieszkańców. Tubylcy, będący właścicielami destylarni chętnie zapraszają podróżnych, pokazując im jak robi się rum i jak wygląda proces jego destylacji. Najprzyjemniejszą częścią takich wycieczek są końcowe degustacje.

Bourbon, Kentucky, alkohol Bourbon, Kentucky, alkohol Fot. Shutterstock

Bourbon, Kentucky

Bourbon, Kentucky

Bourbon to najbardziej znany i ceniony typ amerykańskiej whiskey, wyrabiany głównie z destylatów kukurydzianych. Nazwa pochodzi od hrabstwa Bourbon w Kentucky. Obecnie każda whiskey, która przynajmniej przez rok leżakowała w tym stanie, może nosić nazwę bourbon. Pierwszy trunek z zacierów kukurydzianych, wyprodukowany w Kentucky, pojawił się w 1775 roku. Prawdziwa wytwórnia whiskey powstała tam w 1783 roku. Entuzjaści Bourbona powinni przyjechać we wrześniu do Bardstown, gdzie podczas Kentucky Bourbon Festival odbywa się największa degustacja tego trunku.

whisky, destylarnia, szkocja, alkohol whisky, destylarnia, szkocja, alkohol Fot. Shutterstock

Whisky, Szkocja

Whisky, Szkocja

Prawdziwym królestwem whisky jest Szkocja. Szkocką whisky charakteryzuje najbardziej szlachetny smak i wielość gatunków. To właśnie Szkoci stworzyli z tego trunku prawdziwe dzieło sztuki. Jedną z najbardziej znanych i cenionych na świcie szkockich whisky jest Dewar's. Bursztynowa barwa, lekko owocowy aromat i wyrafinowany smak to cechy charakterystyczne dla tego wytwarzanego od 150 lat trunku. Miłośnicy whisky powinni odwiedzić Scotch Whisky Heritage Centre w Edynburgu. Zobaczyć tu można ogromną kolekcję "wody życia", a także proces jej powstawania.

Tokaj, wino, Węgry Tokaj, wino, Węgry Fot. Shutterstock

Tokaj, Węgry

Tokaj, Węgry

Tokaj to niewątpliwie najbardziej znane wino węgierskie. Podstawą tokajów jest późno dojrzewający szczep Furmint. Najsłynniejszy jest Tokaj Aszú. Jego produkcja jest niezwykle czasochłonna. Owoce zbiera się bardzo późno, aby zawierały w sobie największą możliwą ilość cukru. Następnie selekcjonuje się je ręcznie grono po gronie. Wino dojrzewa w dębowych beczkach nawet przez kilka lat. Im dłużej tym Tokaj Aszú jest słodszy i bardziej aromatyczny. Enoturyści powinni obowiązkowo odwiedzić węgierską stolicę wina i napić się pysznego trunku wprost z omszałej piwniczki. Najlepiej przyjechać tu na jesieni, w czasie święta winobrania. Senne miasteczko wtedy ożywa. Wycieczki po winnicach kończą się degustacją i wspólną zabawą.

Grappa, Włochy

Grappa, Włochy

Grappa to znany i ceniony typowo włoski trunek. Nazwa wskazuje, że wyrabia się go z winogronowych wytłoków. Alkohol, dawniej popularny wśród biedniejszych mieszkańców Włoch, z czasem zyskał popularność na świecie. Produkcja grappy odbywa się najczęściej w lokalnych, autoryzowanych gorzelniach, głównie w północnych regionach Włoch. Najsłynniejsza i podobno najlepsza grappa pochodzi z miejscowości Bassano del Grappa. Grappa zawiera ok. 40-50 proc. obj. alkoholu. Serwuje się ją w małych kieliszkach, koniecznie w temperaturze pokojowej. Jest świetnym digestifem, czyli trunkiem podawanym po posiłku.

metaxa, alkohol, grecja metaxa, alkohol, grecja Contributor175/CC/Wikimedia

Metaxa, Grecja

Metaxa, Grecja

Metaxa jest najbardziej znanym na świecie alkoholem pochodzącym z Grecji. To rodzaj brandy szczególnie wyróżniającej się smakiem ze względu na dodatek wina i mieszanki przypraw. Do wyrobu Metaxy wykorzystuje się czerwone winogrona trzech gatunków: Savatiano, Sultanina oraz Black Corinth. W procesie produkcji alkohol poddaje się dwukrotnej destylacji i leżakuje od kilku miesięcy do 15 lat w specjalnych dębowych kadziach. Następnie łączy się go z tym, co nadaje mu jego unikalny smak, czyli z mieszanką ziół i winem pochodzącym z wysp Samos i Lemnos.

ouzo, alkohol, grecja ouzo, alkohol, grecja Fot. Shutterstock

Oúzo, Grecja

Oúzo, Grecja

Oúzo to grecki trunek narodowy. Jest napojem alkoholowym, destylowanym z zacieru winogronowego pozostałego po wyrobie wina, doprawianym takimi ziołami, jak anyż czy koper. Ma do 48 proc. alkoholu. Całkowicie grecki charakter tego napoju podkreśla fakt, iż wszystkie składniki użyte do jego produkcji muszą pochodzić z tego państwa. W Grecji istnieje kilkanaście odmian oúzo, ale za najlepsze uchodzą m.in. te z Lesbos i Samos. Zamawiając oúzo, otrzymuje się dwie szklaneczki, jedną z oúzo, drugą z czystą wodą, którą dolewa się do alkoholu aż przybierze barwę mleka. Nie jest to jednak konieczność. Decyzję o piciu na czysto lub rozcieńczaniu podejmuje osoba pijąca.

makgeolli, alkohol, korea makgeolli, alkohol, korea Fot. OpenCage/CC/Wikimedia

Makkeolli, Korea

Makkeolli, Korea

Makkeolli to ryżowe wino o mlecznobiałym kolorze. Ma ostry i lekko owocowy smak, który przypomina skrzyżowanie piwa z sake. Tradycja picia makkeolli sięga wielu tysięcy lat wstecz. Alkohol ten zawiera dużo cennych składników z ziaren ryżu, spore ilości bakterii kwasu mlekowego, a do tego jest bogaty w błonnik. Ma ok. 7 procent alkoholu. Wielu Koreańczyków uważa też, że ma on właściwości zdrowotne - pomaga zapobiegać nowotworom i obniża poziom cholesterolu. W Korei Południowej ten tradycyjny napój przeżywa prawdziwy renesans. Producenci udoskonalają wciąż jego recepturę, żeby przypadła do gustu konsumentom z innych krajów.

wino, burgundia, francja, alkohol wino, burgundia, francja, alkohol Fot. Shutterstock

Wina z Burgundii, Francja

Wina z Burgundii, Francja

Wina z Burgundii posiadają szczególne cechy. Dwa szczepy, które w Burgundii udają się najlepiej to Chardonnay i Pinot Noir. Wina burgundzkie są lżejsze niż Bordeaux i wina Południa. Najbardziej ceni się je za finezję aromatów. Potrafią pięknie ewoluować. Są winami subtelnymi i soczystymi. Wycieczki po najsłynniejszych winnicach Burgundii cieszą się dużym zainteresowaniem. Miasteczka i wioski tego regionu wyglądają, jakby zatrzymał się w nich czas. Mieszkańcy chętnie zapraszają turystów do swoich domów, opowiadają o swoich winach.

Porto, Portugalia / shutterstock Porto, Portugalia / shutterstock Porto, Portugalia / shutterstock

Porto, Portugalia

Porto, Portugalia

Porto to pyszne, wzmacniane wino portugalskie. Występuje w różnych odmianach - od słodkiej po wytrawną. To, co łączy te rodzaje ze sobą to mocny aromat wanilii, dębu, korzenny posmak i zwykle wyższa niż w przeciętnych winach zawartość alkoholu. Wytwarza się je w dolinie rzeki Douro, w regionie Porto, od którego wino wzięło swoją nazwę. Podróż w górę Douro to podróż przez cykl produkcyjny tego trunku. Pełno tu magazynów i dojrzewalni wina. Porto tradycyjnie nalewa się prawą ręką zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. Ta tradycja interpretowana jest na wiele sposobów. Według jednej jest oznaką pokoju i przyjaźni dla osoby siedzącej po lewej stronie.

Więcej o: