Jak smakują Wyspy Kanaryjskie? Lekkie, proste, wyśmienite przysmaki każdej z wysp

Tradycyjna kuchnia kanaryjska nie jest zbyt skomplikowana, za to smaczna i zdrowa. Wybierając się na wyspy, warto oprzeć się pokusie licznych włoskich, chińskich i meksykańskich restauracji, które rozpanoszyły się w kurortach, i wyruszyć w poszukiwaniu autentycznych lokalnych potraw.
Wyspy Kanaryjskie - Teneryfa. Grillowane chicharros / Wikimedia CC fot. Valdavia Wyspy Kanaryjskie - Teneryfa. Grillowane chicharros / Wikimedia CC fot. Valdavia Wyspy Kanaryjskie - Teneryfa. Grillowane chicharros / Wikimedia CC fot. Valdavia

Wyspy Kanaryjskie - Teneryfa. Co zjeść na Teneryfie

Wyspy Kanaryjskie - Teneryfa. Co zjeść na Teneryfie

Na Teneryfie zdecydowanie trzeba skosztować trzech dań: carne fiesta (kawałki wieprzowiny duszone z czosnkiem, ostrą papryką i białym winem), morcilla dulce (kaszanka z polędwicy wieprzowej z domieszką ziemniaków, rodzynek i miodu) oraz grillowanych ryb chicharros. Na deser warto zamówić huevos moles (rodzaj puddingu z żółtek i cukru). Wszystko smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie wina, tym bardziej że trunki z Teneryfy cieszą się bardzo dobrą opinią.

* Warto pamiętać o dość specyficznych zwyczajach żywieniowych Kanaryjczyków, szczególnie jeżeli planuje się jeść poza kurortami (restauracje w kurortach są otwarte praktycznie przez cały czas, natomiast lokale w bardziej tradycyjnych miejscowościach często są otwierane wyłącznie na czas obiadów lub kolacji).

Kulinarne porady na temat kuchni Wysp Kanaryjskich pochodzą z przewodnika wydawnictwa Pascal


Wyspy Kanaryjskie - Fuerteventura. Smażony queso majorero / fot. Javier Lastras CC BY Wyspy Kanaryjskie - Fuerteventura. Smażony queso majorero / fot. Javier Lastras CC BY Wyspy Kanaryjskie - Fuerteventura. Smażony queso majorero / fot. Javier Lastras CC BY

Wyspy Kanaryjskie - Fuerteventura

Wyspy Kanaryjskie - Fuerteventura

Na Fuerteventurze jest ponoć więcej kóz niż ludzi, a koźlina jest głównym składnikiem lokalnej kuchni. Warto spróbować takich dań, jak baifo frito (smażone koźlę) oraz cabra a la antigua (koźlina w gęstym pomidorowym sosie z oliwkami i migdałami). Rancho marino to gęsta zupa z szafranem, białym winem i makaronem, a vieja en caldo de mojo - ryba w czosnkowo ziołowym rosole, podawana z ziemniakami. Koniecznie trzeba spróbować delikatnego białego sera, queso majorero.

Wyspy Kanaryjskie - Gran Canaria. Queso de flor / fot. Juan Ramon Rodriguez Sosa Flickr.com CC BY-SA Wyspy Kanaryjskie - Gran Canaria. Queso de flor / fot. Juan Ramon Rodriguez Sosa Flickr.com CC BY-SA Wyspy Kanaryjskie - Gran Canaria. Queso de flor / fot. Juan Ramon Rodriguez Sosa Flickr.com CC BY-SA

Wyspy Kanaryjskie - Gran Canaria

Wyspy Kanaryjskie - Gran Canaria

W poszukiwaniu tradycyjnych smaków najlepiej udać się w głąb wyspy, omijając kurorty. Warto spróbować chorizo de Teror (rodzaj surowej kiełbasy z przyprawami, którą smaruje się chleb) i morcilla dulce (kaszanka z domieszką ziemniaków, rodzynek i miodu) z miejscowości Teror. Bardzo smaczny jest także queso de flor - ser nazywany kwiatowym, ponieważ dodaje się do niego kwiatostan miejscowej rośliny cardo silvestre. Do posiłku warto zamówić lampkę wina z rejonu Santa Brigida lub San Mateo.

Wyspy Kanaryjskie - La Palma. Smażone krewetki typu camarones / fot. Christian Gonzalez Flickr.com CC BY Wyspy Kanaryjskie - La Palma. Smażone krewetki typu camarones / fot. Christian Gonzalez Flickr.com CC BY Wyspy Kanaryjskie - La Palma. Smażone krewetki typu camarones / fot. Christian Gonzalez Flickr.com CC BY

Wyspy Kanaryjskie - La Palma

Wyspy Kanaryjskie - La Palma

Do tradycyjnych dań La Palmy zalicza się przede wszystkim queso palmero a la plancha (delikatny kozi ser z grilla) z czosnkowo kolendrowym sosem mojo verde oraz poławiane tylko u wybrzeży La Palmy miniaturowe krewetki, zwane tu camarones lub quisquillas. La Palma słynie także z bardzo słodkich deserów, takich jak rapaduras i queso de almendras oraz gęsty i lepki pudding bienmesabe - wszystkie wytwarzane na bazie migdałów, żółtek, miodu palmowego i cukru trzcinowego.

Wyspy Kanaryjskie - La Palma. Mojo verde (zielony sos) / shutterstockWyspy Kanaryjskie - La Palma. Mojo verde (zielony sos) / shutterstock

Wyspy Kanaryjskie - Lanzarote. Pieczony królik / shutterstock Wyspy Kanaryjskie - Lanzarote. Pieczony królik / shutterstock Wyspy Kanaryjskie - Lanzarote. Pieczony królik / shutterstock

Wyspy Kanaryjskie - Lanzarote

Wyspy Kanaryjskie - Lanzarote

Specjalnością wyspy są zupy z kukurydzy z ciecierzycą i boczkiem - caldo de millo - oraz potaje de alubias, czyli gęsta zupa fasolowo grochowa. Gofio escaldado to potrawa z kukurydzianej mączki gofio i bulionu, którą nabiera się cząstkami delikatnej w smaku cebuli. Amatorzy mięsa powinni spróbować conejo al vinagre de La Geria, czyli królika duszonego w sosie z dodatkiem wina, octu i pomidorów. Koniecznie trzeba skosztować słynnych kozich serów z Tequise, Tinajo czy San Bartolomé.

Wyspy Kanaryjskie - El Hierro. Potaje de rabanos y millo / fot. http://laube-sanoyderechupete.blogspot.com Wyspy Kanaryjskie - El Hierro. Potaje de rabanos y millo / fot. http://laube-sanoyderechupete.blogspot.com Wyspy Kanaryjskie - El Hierro. Potaje de rabanos y millo / fot. http://laube-sanoyderechupete.blogspot.com

Wyspy Kanaryjskie - El Hierro

Wyspy Kanaryjskie - El Hierro

Lokalnym specjałem jest potaje de rábanos y millo, czyli zupa z rzepy i kukurydzy, a na drugie danie gulasz ze świeżej fasoli i wieprzowiny (sancocho de habas). Ciekawą potrawą jest tollos de pescado, czyli suszone na słońcu paski ryb, duszone następnie z czosnkiem, mieloną papryką i szafranem. Do dania głównego warto zamówić zaskakującą sałatkę z brzoskwiń na słono, nazywaną tu ensalada herrena de duraznos. Posiłek uzupełni lampka delikatnie migdałowego, białego wytrawnego wina z winnicy Vina Norte.

Wyspy Kanaryjskie - La Gomera. Krem z rzeżuchy / shutterstock Wyspy Kanaryjskie - La Gomera. Krem z rzeżuchy / shutterstock Wyspy Kanaryjskie - La Gomera. Krem z rzeżuchy / shutterstock

Wyspy Kanaryjskie - La Gomera

Wyspy Kanaryjskie - La Gomera

Na pierwsze danie warto zamówić potaje de berros (gęsta zupa z rzeżuchy), a na drugie pescado del dia (ryba dnia), conejo con almendras (zając w migdałach) lub cabrito barrado (jagnięcina z rusztu, marynowana w sosie z cytryny, czosnku i zielonej pietruszki). Ryby i mięsa podaje się często z sosem mojo hervido (mieszanina czosnku, ostrej papryki, kminku, liści laurowych i oliwy, przed podaniem zagotowana - hiszp. hervir).