Singapur od kuchni - sekrety kuchni azjatyckiej

Mieszkańcy Singapuru słyną z zamiłowania do jedzenia. Z tego powodu na powitanie zamiast: "Jak się masz?", można usłyszeć: "Czy już jadłeś?". Różnorodność kuchni azjatyckiej w Singapurze jest naprawdę imponująca. Oprócz dań malajskich, chińskich, indyjskich, ze Sri Lanki czy Bliskiego Wschodu, w menu nie brakuje także potraw europejskich.
Kuchnia azjatycka - Singapur Kuchnia azjatycka - Singapur Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Różnorodność przede wszystkim

Kuchnia azjatycka - Singapur. Różnorodność przede wszystkim

Na różnorodność kuchni Singapuru składają się wpływy sztuki kulinarnej Chin, Indii, Półwyspu Malajskiego, Europy, a także Sri Lanki, Tajlandii, Filipin i Bliskiego Wschodu. Równie dobrze szef kuchni chińskiej restauracji może eksperymentować z przyprawami typu tamarynd, kurkuma i masło klarowane (ghee), co kucharz hinduski serwować absolutnie nietypowy dla kuchni swego narodu smażony makaron.

Kuchnia azjatycka. Singapurska kuchnia stanowi przejaw etnicznej różnorodności Singapuru. Powstała na przestrzeni kilkuset lat wzajemnego oddziaływania tubylczych Malajów, dominujących Chińczyków, Hindusów, społeczności Peranakan, Euroazjatów o portugalskich korzeniach i Europejczyków, a wśród nich szczególnie Brytyjczyków i Portugalczyków. Do powstania owego fenomenu przyczyniła się lokalizacja wyspy.

Kuchnia azjatycka, Singapur. Ba ku teh - zupa na żeberkach wieprzowych to specjał chiński serwowany w Singapurze Kuchnia azjatycka, Singapur. Ba ku teh - zupa na żeberkach wieprzowych to specjał chiński serwowany w Singapurze Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Chińskie przysmaki

Kuchnia azjatycka - Singapur. Chińskie przysmaki

Wiele z potraw tradycyjnej kuchni chińskiej pierwsi emigranci przybywający do Singapuru przystosowali do lokalnych możliwości, gdyż liczyć musieli się chociażby z niedostępnością niektórych składników. Bazą dla singapurskiej odmiany kuchni chińskiej były receptury hokkien, teochew, hajnańskie, kantońskie i hakka.

Kuchnia azjatycka. Chińskie przysmaki serwowane w Singapurze:

* Bak chang - pierożki ryżowe, popularne danie tzw. kuchni Nyonya
* Bak chor mee - makaron z mięsem
* Bak kut teh - zupa na żeberkach wieprzowych
* Char png - ryż smażony z różnymi dodatkami
* Chee cheong fun - bułki ryżowe nadziewane mięsem lub warzywami
* Chok - kantoński kleik ryżowy w różnych wersjach smakowych, podawany z ikan bilis i z jajkiem
* Chwee kway - gotowane na parze kulki ryżowe, podawane z marynowaną rzodkwią, popularne śniadanie
* Hai nán ji fan - kurczak gotowany na parze, podawany z ryżem. Potrawa wbrew nazwie nie istnieje na Hajnanie, została stworzona w Singapurze przez hajnańskich imigrantów.
* Hae mee - żółty makaron jajeczny w rosole z krewetek i żeberek wieprzowych
* Har Cheong Gai - skrzydełka kurze w cieście z pastą krewetkową belacan
* Hokkien mee - makaron ryżowy i jajeczny smażony z krewetkami i kalmarami
* Kaya toast - typowe śniadanie singapurskie: dżem kokosowo-jajeczny (kaya) smarowany na toście, podawany z kawą
* Kuay chap - danie czaoszańskie, gęsta zupa z mięsem i makaronem

Kuchnia azjatycka - Singapur. Goreng pisang, czyli smażone banany w cieście Kuchnia azjatycka - Singapur. Goreng pisang, czyli smażone banany w cieście Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Potrawy malajsko-indonezyjskie

Kuchnia azjatycka - Singapur. Potrawy malajsko-indonezyjskie

Dania kuchni malajskiej serwowane w Singapurze zostały zainspirowane przez potrawy z Półwyspu Malajskiego, Sumatry, Jawy i archipelagu Riau, dlatego w Singapurze często używa się np. mleczka kokosowego - artykułu bardzo popularnego na wymienionych terenach. Oprócz typowych malajskich i indonezyjskich przypraw, w Singapurze zaczęto korzystać z dodatków chińskich, np. z tofu i taupok. Wielu Chińczyków i tamilskich muzułmanów zaadaptowało malajsko-indonezyjskie potrawy do własnego kulinarnego repertuaru.

Kuchnia azjatycka - Singapur. Potrawy malajsko-indonezyjskie:

* Acar - marynowane warzywa
* Agar-agar - galaretka sporządzana z alg morskich
* Asam Pedas - owoce morza i jarzyny gotowane w sosie z tamaryndowca indyjskiego, mleczka kokosowego i przypraw
* Ayam percik - grillowany kurczak w słodko-pikantnej marynacie
* Bakso - klopsy podawane z makaronem
* Belacan - pasta krewetkowa
* Epok-epok - ang. curry puff, ciasto nadziewane mięsem i warzywami
* Gado-Gado - tradycyjna sałatka indonezyjska
* Goreng pisang - smażone banany w cieście
* Gulai Daun Ubi - liście batatów duszone w mleczku kokosowym

Kuchnia azjatycka - Singapur. Biryani Kuchnia azjatycka - Singapur. Biryani Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Specjały indyjskie

Kuchnia azjatycka - Singapur. Specjały indyjskie

Podobnie jak w innych rodzajach kuchni, również w indyjskiej odnaleźć można rozmaite inspiracje etniczne Subkontynentu Indyjskiego. Na singapurską odmianę wpłynęły przede wszystkim kuchnie tamilska i keralska.

Kuchnia azjatycka. Specjały indyjskie, jakich można skosztować w Singapurze:

* Appom- naleśniki ze sfermentowanego ryżu
* Biryani - mocno przyprawiony ryż duszony wraz z mięsem, rybą lub warzywami
* Curry - gulasz warzywny lub mięsny
* Murtabak - odmiana roti prata z mielonym mięsem
* Pappadom- chrupkie pikantne naleśniczki
* Roti prata - lokalnawersja indyjskiej parathy, podawana na śniadanie i kolację z różnymi dodatkami, nawet czekoladą czy lodami
* Tandoori - mięso w marynacie z jogurtu i przypraw, pieczone w specjalnym piecu
* Thosai - naleśnik z mąki ryżowej i soczewicy z dodatkami
* Vadai - pikantne przekąski z soczewicy

Kuchnia azjatycka - Singapur. Mee Goreng Kuchnia azjatycka - Singapur. Mee Goreng Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Potrawy "mozaikowe"

Kuchnia azjatycka - Singapur. Potrawy "mozaikowe"

Dania powstałe z połączenia kuchni wielu kultur mogą poszczycić się mianem etnicznych hybryd kucharskich. Do szczególnie ciekawych zalicza się kuchnię Nyonya - potrawy chińskie przyprawiane na sposób malajski.

Kuchnia azjatycka - Singapur. Spróbuj potraw "mozaikowych":

* Ayam Buah Keluak - kurczak duszony z przyprawami i orzeszkami
* Fish head curry - curry z głów rybich
* Katong laksa - makaron ryżowy z gęstym sosem na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem owoców morza
* Kari Debal - portugalsko-peranakańskie curry
* Kari Lemak Ayam- curry z kurczaka na bazie mleczka kokosowego (kuchnia Nyonya)
* Kueh Pie Tee - cienkie, chrupkie ciasto, nadziewane krewetkami i słodko-pikantnymi warzywami
* Mee Goreng - smażony makaron jajeczny z dodatkami
* Satay bee hoon - cienki makaron podawany z pikantnym sosem z orzeszków ziemnych
* Tutu Kueh - ciastka kokosowe z mąki ryżowej
* Tauhu goreng - smażone tofu w słodkim sosie

Kuchnia azjatycka - Singapur. Sashimi Kuchnia azjatycka - Singapur. Sashimi Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Ingredienty w kuchni singapurskiej

Kuchnia azjatycka - Singapur. Ingredienty w kuchni singapurskiej

Singapur jest małym państwem z dużą gęstością zaludnienia, więc brakuje ziemi pod uprawę roślin, tym bardziej że powierzchnię faktyczną zajmuje przemysł i gospodarka mieszkaniowa. Większość płodów rolnych i składników żywnościowych jest importowana, ale pozostaje niewielki procent lokalnych farmerów, którzy uprawiają warzywa, owoce, hodują drób oraz ryby.

Położenie geograficzne Singapuru sprzyja łączności morskiej i zapewnia najróżniejsze artykuły spożywcze z całego świata, nie wyłączając kosztownych owoców morza, np. japońskiego przysmaku sashimi - świeżego rybiego mięsa, pokrojonego na cieniutkie plasterki.

Kuchnia azjatycka, Singapur. Na zdjęciu rambutan (czerwony), ananas i mangostan - ulubione przysmaki mieszkańców Singapuru Kuchnia azjatycka, Singapur. Na zdjęciu rambutan (czerwony), ananas i mangostan - ulubione przysmaki mieszkańców Singapuru Shutterstock

Kuchnia azjatycka. Owoce w Singapurze

Kuchnia azjatycka. Owoce w Singapurze

Przez cały rok w Singapurze dostępne są najprzeróżniejsze owoce, chociaż większość z nich importowana jest z okolicznych krajów. Najbardziej znanym jest owoc drzewa durian, uznawany w Singapurze za króla owoców. Wydziela on specyficzną woń, nie należącą raczej do przyjemnych, dlatego nie można go wnosić do publicznych środków transportu, niektórych hoteli i państwowych urzędów. Za to smakuje wyśmienicie. Innymi typowymi owocami Singapuru jest mangostan właściwy (garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz), jack fruit - owoc drzewa bochenkowego z rodziny morwowatych, dimocarpus longan, popularnie nazywany longanem, chińskie liczi, jagodzian rambutan i ananas właściwy. Niektóre z owoców bywają wykorzystywane przy sporządzaniu lodów, sałatek i innych dań.

j

Rambutan (z prawej) i mangostan / Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Restauracja hotelowa Kuchnia azjatycka - Singapur. Restauracja hotelowa Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Znajdź lokal odpowiedni dla siebie

Kuchnia azjatycka - Singapur. Znajdź lokal odpowiedni dla siebie

W Singapurze naliczono około 6,5 tys. punktów gastronomicznych, więc nie ma mowy, by nawet najbardziej wybredni smakosze nie znaleźli dla siebie odpowiedniego lokalu. Mieszanka etniczna przyczyniła się do powstania eksperymentalnych połączeń kuchni azjatyckiej - chińskiej, malajskiej i hinduskiej, a także europejskiej, choć wśród mnogości restauracji można odszukać te specjalizujące się tylko w delikatesach kantońskich czy włoskich.

Mieszkańcy Singapuru lubią jeść poza domem, a i turystów nakarmić trzeba. Singapur zatem oferuje cały wachlarz restauracji, barów, kawiarenek, pubów, barów szybkiej obsługi i galerii gastronomicznych. Najchętniej polecane są jednak niewyszukane lokale z niebotycznymi cenami, ale tzw. food coarts proponujące dania obfite, smaczne i tanie.

Kuchnia azjatycka - Singapur. Kuchnia azjatycka - Singapur. Shutterstock

Kuchnia azjatycka - Singapur. Wartość narodowa i turystyczna atrakcja

Kuchnia azjatycka - Singapur. Wartość narodowa i turystyczna atrakcja

W Singapurze pożywienie jest elementem stanowiącym o tożsamości narodowej oraz nicią łączącą różne kultury. Powszechnie przyjmuje się, że przygotowywanie posiłków oraz ich konsumpcja to hobby i jednocześnie narodowa obsesja. O niczym też Singapurczycy nie rozmawiają tak często, jak właśnie o potrawach. Oddziałujące na siebie tradycje wytworzyły specyficzną kuchnię singapurską, ale - co niezwykle istotne - nie spowodowały atrofii kulinarnych różnic etnicznych, związanych choćby z przeciwwskazaniami natury religijnej. W ten sposób muzułmańscy Malajowie wciąż nie spożywają wieprzowiny, a Hindusi unikają wołowiny. Ludzie rozmaitych nacji zasiadając do wspólnego stołu, ma ją na względzie owe rozbieżności i wybierają potrawy pasujące wszystkim. Istnieje nawet wiele chińskich restauracji, które podają dania zgodnie z menu muzułmanów.

Kuchnia azjatycka. Wszystkie te elementy składają się na fakt, iż Singapurski Zarząd ds. Turystyki promuje kuchnię singapurską jako towarzyszącą shoppingowi ważną atrakcję turystyczną. Nie dość na tym. Co roku w lipcu rząd wzywa do celebrowania singapurskiej kuchni i organizuje Festiwal Jedzenia. Nie ulega wątpliwości, że wielokulturowość lokalnych potraw, ogólnodostępność międzynarodowych stylów kulinarnych oraz ceny naprawdę na każdą kieszeń, lokale otwarte o każdej (niemal) porze dnia i roku sprawiają, że Singapur to raj dla smakoszy.

Więcej o: