Słynne kanapki świata

Kanapki na zimno, kanapki na ciepło, kanapki znajdziemy wszędzie na świecie. Możemy zabrać w podróż własne, ale lepiej próbować kanapek lokalnych. Wariantów kanapek jest tak wiele, jak wielki i różnorodny jest świat. Każdy kraj, region ma swoje tradycyjne kanapki. Przedstawiamy najciekawsze z nich.
Banh mi - Wietnam Banh mi - Wietnam Robyn Lee/flickr.com

Banh mi - Wietnam

Banh mi to wietnamska odmiana kanapki, przygotowywana ze specjalnej bagietki wypiekanej z mąki pszennej oraz mąki ryżowej, posmarowanej domowej roboty majonezem i pasztetem. W kanapce powinny się znaleźć: kiszona marchew, rzodkiew japońska, ogórek, papryczki chili, kolendra, pasztet, majonez i wietnamskie przyprawy. Do tego dochodzą różne mięsa. Można kupić banh mi z kurczakiem, z pokrojoną skórą wieprzową, z grillowaną wieprzowiną, z klopsikami mięsnymi. Jest też banh mi w wersji wegetariańskiej z tofu lub jajecznicą. To konkretna kanapka, która zaspokaja nawet duży głód. Choć wygląda jak zwykła bagietka z mięsem, zawiera całą masę wietnamskich smaków.

Porilainen - Finlandia Porilainen - Finlandia Fot. Miraceti/CC/Wikipedia

Porilainen - Finlandia

Porilainen - kanapka rodem z Finlandii - to jakby połączenie hamburgera i hot-doga. Między dwa kawałki białego chleba włożony jest bardzo gruby kawałek kiełbasy, do tego dodaje się zwykle plaster ogórka konserwowego, słodką cebulkę i dużą porcję ketchupu, musztardy i majonezu. Kanapka jest szybka w przygotowaniu, prosta i smaczna.

cemita, kanapka, meksyk, puebla cemita, kanapka, meksyk, puebla GSZ/Flickr

Cemita - Puebla, Meksyk

Cemita to królowa street foodu w Puebli, regionie Meksyku. Wygląda niepozornie, ale w chrupiącej, mocno posypanej sezamem bułce kryją się prawdziwe pyszności. Są to dobrze wysmażona wołowina, plasterki awokado i marynowanej cebuli przykryte serem i liśćmi papalo - rośliny przypominającej w smaku kolendrę.

Kati Roll - Indie Kati Roll - Indie roboppy/flickr.com

Kati Roll - Indie

Kati Roll jest popularnym ulicznym daniem w Indiach. Pochodzi z Kalkuty. Podstawą kanapki jest paratha - płaski chleb z maki pszennej pełnoziarnistej. W chleb ten zawijane jest przyrządzone wcześniej mięso - kati kabab, które najpierw marynowane jest z przyprawami, a następnie gotowane w formie szaszłyków. Pocięte mięso trafia do chlebka razem z sosami i warzywami, skropionymi odrobiną octu i sokiem z limonki. Warzywa i sosy mogą być różne.

Nocna przekąska weterynarza - Dania Nocna przekąska weterynarza - Dania Gullig/flickr.com

Nocna kanapka weterynarza - Dania

Jedną z najstarszych duńskich kanapek jest "dyrlegens natmad", co oznacza mniej więcej "nocną kanapkę weterynarza". Kompozycję tę wymyślono w latach 80. XIX wieku. Nazwa wzięła się stąd, że pewien weterynarz każdego wieczora prosił w pewnej knajpce o taką kanapkę. Nocna przekąska weterynarza to pół kromki żytniego chleba z masłem, kawałek pasztetu z gęsich wątróbek, odrobina smalcu z tymiankiem, cebulą i jabłkiem, galaretka z sosu po pieczeniu mięsa, cieniutkie plastry pieczonej wołowiny, plasterki cebuli i wszystko udekorowane gałązką świeżego koperku. Skomplikowane, ale smaczne i sycące.

Kanapka gelato, Sycylia Kanapka gelato, Sycylia majorbonnet/flickr.com

Kanapka gelato, Sycylia

Lody to włoska specjalność. Lodowe ciasta i lodowe desery włoskie nie mają sobie równych na całym świecie. Na Sycylii zjeść można ponadto coś absolutnie wyjątkowego - kanapkę z lodami. Lody wsadzone są w słodkawą bułkę. Oczywiście można wybierać smaki nadzienia. Dziwne, ale orzeźwiające, idealne na śniadanie. Nie da się raczej zabrać tej kanapki na plażę, no chyba że ma się przenośną zamrażarkę.

Bunny Chow, Afryka Południowa Bunny Chow, Afryka Południowa Arnold Goodway/flickr.com

Bunny Chow, Afryka Południowa

W południowej Afryce przyprawę curry dodaje się niemal do wszystkiego. Bunny Chow (w Afryce słowo "bunny" oznaczało Hindusa) to afrykańskie danie z curry. W wersji wegetariańskiej najpierw dusi się w oleju hinduskie przyprawy (suche i świeże), do tego dodaje pomidory, a gdy się rozpadną - ugotowaną wcześniej fasolę pinto. W wersji niewegetariańskiej dochodzi do tego mięso - baranina lub jagnięcina pokrojona na kawałki. Mieszankę pakuje się w wydrążone chlebki i posypuje piklami, na przykład marynowaną cebulką. To taka kanapka w wersji XXL.

Chip butty, Wielka Brytania Chip butty, Wielka Brytania Click-track heart/Flickr

Chip butty, Wielka Brytania

To kanapka zdecydowanie nie dla osób dbających o linię. Popularna w Wielkiej Brytanii kanapka Chip butty to bomba węglowodanów i niezdrowych tłuszczów, zabójcza dla wagi kompozycja frytek, bułki lub chleba i ogromnych ilości masła i ketchupu. Niezwykle prosta kanapka, a zarazem niezwykle popularna. Kanapki te są często sprzedawane w chip shopach, czyli sklepach/barach oferujących fish and chips - rybę z frytkami.

Pan bagnat, Francja Pan bagnat, Francja kochtopf/flockr.com

Pan bagnat, Francja

Pan bagnat to sałatka nicejska zawinięta w okrągłe, lekko spłaszczone pszenne bułki. Przed zrobieniem owej kanapki chleb jest suto polewany oliwą z oliwek. Lądują w nim oliwki, tuńczyk, jajko na twardo, anchois, ogórek, cebula, pomidory, kapary oraz sos vinaigrette. Kanapka pan bagnat jadana jest często na lunch, szczególnie w okolicach Nicei, gdzie sprzedaje ją większość piekarń.

Rou jia mo, Chiny Rou jia mo, Chiny Gary Soup/flickr.com

Rou jia mo, Chiny

Rou jia mo, znaczy kanapka mięsna. Pochodzi z prowincji Shanxi, a obecnie rozpowszechniona jest w całych Chinach. W chlebku nie znajduje się tu jednak zwykłe podsmażone mięso. Mięso to wołowina lub baranina duszona wiele godzin z mieszanką około 20 przypraw. Pocięte na małe kawałki mięso połączone ze słodką papryką i kolendrą ląduje w bułce mo. Specjalna pszenna bułka mo pieczona jest w piecu glinianym. Smak rou jia mo może się różnić w zależności od użytych przypraw i mięsa.

Francesinha, Portugalia Francesinha, Portugalia iNelsonRocha/flickr.com

Francesinha, Portugalia

Francesinha to nazwa popularnej kanapki, która w języku portugalskim oznacza "małą Francuzkę". To popularna kanapka, która pochodzi z miasta Porto. To najzwyczajniejszy w świecie tost przerobiony na wyrafinowane danie Portugalii. W skład klasycznej francesinhy wchodzą: dwie kromki tostowego chleba, szynka, cienki, dość krwisty stek i plasterki łatwo rozpuszczającego się żółtego sera. Z podanych produktów układa się sandwicza (szynka powinna leżeć na steku), a górną kromkę chleba dodatkowo pokrywa się serem, tak aby roztapiając się pokrył brzegi. Kanapkę wstawia się na moment do piekarnika, a następnie polewa sosem na bazie piwa z dodatkiem papryczek piri piri, pomidorów i porto. Francesinha ma jednak wiele wariacji. Wewnątrz zamiast steku może się znaleźć kiełbasa, mielonka i inne mięsa. W barach portugalskich dookoła tak przygotowanej kanapki utopione są dodatkowo niezliczone ilości frytek. Bardzo sycący posiłek...

Yakisoba - Japonia Yakisoba - Japonia bionicgrrrl/flickr.com

Yakisoba - Japonia

W Japonii można zjeść kanapkę wypełnioną cienkim makaronem yakisoba smażonym w specjalnym sosie Worcestershire. Wygląda dziwnie, ale smakuje podobno wyśmienicie. Można ją dostać w supermarketach.

Sloppy Joe, USA Sloppy Joe, USA jeffreyw/flickr.com

Sloppy Joe, USA

Sloppy Joe to kanapka, której z pewnością nie da się jeść elegancko - stąd nazwa "sloppy", czyli niechlujny. Wszystko z niej wypada i nie da się uniknąć umazania sosem. Ale warto się poświęcić, szczególnie jeśli ktoś jest głodny. To kolejna bomba kaloryczna, będąca połączeniem bułki, mięsa mielonego, cebuli oraz sosu pomidorowego. "Sloppy Joe" to również nazwa baru w Key West, gdzie wymyślono kanapkę. Lokalny pomysł okazał się na tyle chwytliwy, że szybko rozprzestrzenił się po całym kraju.

Amerykańskie kanapki to oddzielna historia.

Więcej o: