Kuchnia turecka. Co i gdzie zjeść i wypić w Stambule?

Chociaż Turcy znani są z bałwochwalczego uwielbienia dla kuchni własnych matek, w Stambule nie brakuje miejsc, gdzie można smacznie i niedrogo zjeść. Do wyboru owoce morza, osmańskie uczty i kuchnia międzynarodowa. Co i gdzie zjeść w Stambule?
Turcja zdjęcia - Stambuł, Turcja Turcja zdjęcia - Stambuł, Turcja Turcja zdjęcia, Stambuł/Fot. Shutterstock

Kuchnia turecka

Kuchnia turecka to coś więcej niż skromne kebaby. Stanowi połączenie wielowiekowej tradycji anatolijskiej, wystawnych osmańskich receptur oraz wpływów arabskich, śródziemnomorskich i bałkańskich. To dzięki tej nadzwyczajnej mieszance tradycji kulinarnych w Stambule można skosztować wielu przystawek meze, ryb z grilla i mięs, zup, duszonych potraw, a także przepysznych deserów.

Jeżeli komuś znudzi się tureckie jedzenie, bez trudu znajdzie inne opcje. W Beyoğlu nie brakuje miejsc specjalizujących się w innych kuchniach świata, tajskie, japońskie, rosyjskie, gruzińskie, francuskie i włoskie restauracje można znaleźć przy ulicach odchodzących od głównej arterii İstiklal Caddesi. Z kolei liczne kawiarnie oferują kanapki, sałatki, dania z makaronu i hamburgery.

Turcja zdjęcia - Stambuł, Turcja Turcja zdjęcia - Stambuł, Turcja Turcja zdjęcia/Fot. Shutterstock

Gdzie jeść w Stambule?

W Sultanahmet najlepiej wybrać się do najlepszych i najgwarniejszych w dzielnicy restauracji skupionych wokół Ticarethane Sokak i İncili Çavuş Sokak niedaleko Divan Yolu. Niestety stołują się w nich tylko turyści, a stojący przy drzwiach naganiacze bywają wyjątkowo męczący.

Najlepszą i najbardziej różnorodną ofertę w Stambule ma dzielnica Beyoğlu, gdzie obok tanich barów na İstiklal Caddesi są przytulne restauracje w bocznej ulicy İskender (grill bary) oraz luksusowe lokale odwiedzane przez miejscową śmietankę towarzyską.

Warto spróbować przysmaków pochodzących z najlepszego źródła dla stambulskiej kuchni ? morza. W wioskach na europejskim wybrzeżu Bosforu aż do Ortaköy i okolic nie brakuje restauracji oferujących świeżo złowione owoce morza i ryby.

Jedzenie w Stambule - posiłek na dachu

Wraz z nadejściem lata mieszkańcy Stambułu szukają wieczorami wytchnienia na szczycie budynków. Od maja restauracje w całym mieście otwierają ogródki na dachach, gdzie jedząc na świeżym powietrzu można jednocześnie podziwiać piękne widoki. Najlepszymi miejscami na brunch są elegancka 360 i Nuteras w Beyuğlu i Vogue w Beşiktaş. Z kolei Hamdi et Lokantası w Eminönü oferuje smaczny kebab i jednocześnie ładny widok.

Najlepszą i najbardziej różnorodną ofertę w Stambule ma dzielnica Beyoğlu, gdzie obok tanich barów na İstiklal Caddesi są przytulne restauracje w bocznej ulicy İskender (grill bary) oraz luksusowe lokale odwiedzane przez miejscową śmietankę towarzyską.

Warto spróbować przysmaków pochodzących z najlepszego źródła dla stambulskiej kuchni ? morza. W wioskach na europejskim wybrzeżu Bosforu aż do Ortaköy i okolic nie brakuje restauracji oferujących świeżo złowione owoce morza i ryby.

stambuł, turcja stambuł, turcja Fot. Shutterstock

Co zjeść w Stambule?

Śniadanie

Tradycyjne tureckie śniadanie, składające się z ugotowanych na twardo jajek, chleba, oliwek, białego sera, pomidorów, ogórków i jogurtu, podawanych z mocną i słodką czarną herbatą, to solidny posiłek, dobry na rozpoczęcie dnia. Alternatywnie mieszkańcy Stambułu odwiedzają z rana, a także w ciągu dnia, piekarnie oferujące liczne börek (wypieki z cienkiego ciasta, często z serem), poğaça (bułki) i simit (w kształcie obwarzanka z sezamem).

Kuchnia osmańska

Już po samej wielkości kuchni w pałacu Topkapı, można wnioskować, jak duże znaczenie miała kultura jedzenia w życiu imperium. Potrawy jadane przez sułtanów obrosły legendą, w czasach Sulejmana Wspaniałego było ponad 150 przepisów na przyrządzanie samych tylko bakłażanów. Większość dzisiejszych restauracji w Stambule serwuje mieszane wersje tamtych dań, ale jest kilka (np. Asitane w pobliżu Muzeum Kariye), które specjalizują się w odtwarzaniu potraw przyrządzanych w pałacowych kuchniach i podawanych na sułtańskich ucztach. Warto skosztować takich dań jak kavun dolma (nadziewany melon), hünkar beğendi (jagnięcina z puree z wędzonego bakłażana), mahmudiyye (potrawka z kurczaka z morelami, migdałami i winogronami) oraz zirba yahnisi (kaczka duszona w glinianym naczyniu i zapieczona w cieście).

Turecki kebab Turecki kebab Fot. Shutterstock

Kebaby w Stambule

Tureckie kebaby nie są tak proste, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Występują w wielu odmianach pochodzących z różnych regionów kraju. Najbardziej znany na Zachodzie jest döner, mięso przyrządzane na pionowym, obracającym się rożnie, a następnie zawijane w pitę lub podawane w bułce. W restauracji przy stoliku warto zamówić şiş kebab, marynowane kawałki kurczaka lub jagnięciny przyrządzane w postaci szaszłyka lub na ruszcie, bądź talerz köfte, mięsa mielonego z grilla. Z kolei kebaby Adana ze wschodniej części Turcji są dobre dla amatorów pikantnych potraw.

Stambuł, Turcja Stambuł, Turcja Fot. Shutterstock

Czego nie jeść w Stambule?

Poziom higieny w kawiarniach i restauracjach w Stambule jest zasadniczo wysoki, ale zawsze lepiej zaufać własnemu instynktowi. Szczególną ostrożność należy zachować latem, zwłaszcza jeśli podejrzewa się, że nadziewane małże i çiğ köfte (surowa mielona jagnięcina) oferowane przez ulicznych sprzedawców leżały zbyt długo na słońcu. Nie wolno pić wody z kranu.

Jedzenie w Stambule tylko dla odważnych

Odważni smakosze z odpornym żołądkiem mogą skosztować kilku z najbardziej nietypowych stambulskich przysmaków, takich jak kokoreç, pokrojone drobno jelita jagnięce smażone z papryką i cebulą lub iskembe çorbası, zupa z flaków. Z kolei wśród przekąsek znajduje się beyin salatası (sałatka z móżdżku jagnięcego) i çiğ köfte (surowa mielona jagnięcina ze zmieloną pszenicą). Na deser warto skosztować tavuk göğsü (mlecznego deseru z cienko pokrojonej piersi kurczaka).

kuchnia turecka, turcja kuchnia turecka, turcja Fot. Shutterstock

Owoce morza w Stambule

Stambuł jest nadmorskim miastem, gdzie bardzo silne są wpływy greckie, dlatego rybne restauracje należą do ulubionych lokali mieszkańców. Ryby, często serwowane w meyhane, są przyrządzane w prosty sposób. Dodatkami do smażonych lub grillowanych levrek  (labraksa), palamut (tuńczyka pasiastego) i çupra (leszcza) jest sałata i kieliszek rakı, napoju alkoholowego z anyżu, przypominającego greckie ouzo. Smażone w głębokim tłuszczu kalmary są popularnym pierwszym daniem, podobnie jak hamsi (smażone sardele), midye tava (smażone w głębokim oleju małże) i ich nadziewane odpowiedniki, midye dolması zawierające ryż, orzeszki piniowe, rodzynki i cynamon. Po rybę na wynos najlepiej udać się do stoisk nad wodą w Eminönü.

Turcja, kuchnia, Stambuł Turcja, kuchnia, Stambuł Fot. Shutterstock

Kuchnia wegetariańska w Stambule

Z mięsem z grilla i rybami królującymi w jadłospisach Stambuł nie jest rajem dla wegetarian. Sytuacja nie jest jednak tragiczna, najwięcej bezmięsnych potraw jest wśród meze: humus, patlıcan salatası (sałatka z bakłażana), fasulye (bób) oraz duży wybór dolma (liści winorośli, kwiatów cukinii lub liści kapusty nadziewanych ryżem w różnych smakach). Te ostatnie mogą zawierać mięso, więc przed zamówieniem lepiej zapytać.

Większość tureckich restauracji oferuje również mercemek, smaczną zupę z soczewicy, ale w tym wypadku też mogą zdarzyć się kawałki mięsa. Zeytinyağlı, talerz warzyw, takich jak fasolka szparagowa czy karczochy, gotowanych w oliwie i serwowanych jako zimna przekąska, to jeszcze jedno popularne danie wegetariańskie.

Turcja zdjęcia - baklawa, Stambuł Turcja zdjęcia - baklawa, Stambuł Turcja zdjęcia/Fot. Shutterstock

Desery w Stambule

Turcy nie ukrywają swojej miłości do słodyczy, na każdym rogu są sklepy ze słodkościami jak również kawiarnie i cukiernie specjalizujące się wyłącznie w deserach.

Koniecznie trzeba skosztować baklavy (nasączonego miodem ciasta filo przekładanego mielonymi orzechami pistacjowymi lub laskowymi) czy podobnego w smaku kadayif  przyrządzanego z wąskich pasków ciasta. Do popularnych deserów należą też sütlaç (pudding ryżowy) i keşkül (pudding migdałowy), a także gotowane owoce podawane na zimno: incir (figi), ayva (pigwa) i armut (gruszki). W czasie wizyty na Wielkim Bazarze lub Targu Korzennym warto kupić rachatłukum, przez miejscowych zwane lokum, słynny na całym świecie smakołyk zrobiony z wody, cukru, skrobi oraz wody różanej.

Turcja zdjęcia - Stambuł Turcja zdjęcia - Stambuł Turcja zdjęcia/Fot. Shutterstock

Napoje w Stambule

Chociaż Turcja słynie ze smolistej, czarnej, mocnej kawy (kahve), narodowym napojem jest raczej herbata (çay) serwowana w małych szklaneczkach w kształcie tulipana z dużą ilością cukru i bez mleka. Trudno zgadnąć, ile mieszkańcy wypijają dziennie tego naparu, ale liczba çaycis (sprzedawców herbaty) krążących po ulicach z tacą napoju świadczy o narodowym uzależnieniu.

Liczni uliczni sprzedawcy oferują również taze portakal suyu (świeży sok pomarańczowy) oraz lokalne specjały, takie jak jogurtowy napój ayran, sahlep, podstawowy, ciepły, zimowy napój przyrządzany z mielonego korzenia orchidei, i boza - napój ze sfermentowanej pszenicy popularny wśród osmańskich janczarów.

Więcej w: Step by Step Stambuł, Wydawnictwo Berlitz

Więcej o: