Hiszpania. Katalonia. Wycieczka po winnicach

Katalonia jest jednym z największych producentów wina w Hiszpanii, a jej flagowym produktem jest cava (wino musujące). Wycieczka po regionie Penedes pozwala nasycić oczy pięknymi krajobrazami, a także rozkoszować się wyśmienitymi lokalnymi winami.
winnica winnica Fot. Shutterstock

Hiszpania. Katalonia. Wycieczka po winnicach - Cava

Największym wkładem Katalonii w sztukę winiarską jest cava, niedrogi, orzeźwiający trunek o niskiej kwasowości. Produkowany podobnie jak szampan, nie może jednak używać tej chronionej prawem apelacji. 90% produkcji cavy pochodzi z regionu Penedes na południe od Barcelony, z winiarni położonych wokół miasta Sant Sadurni d'Anoia niedaleko Vilafranca del Penedes. Wycieczka do obu miast pozwala nie tylko posmakować tutejszych win, ale poznać uroki katalońskiej prowincji.

cava, szampan cava, szampan Fot. Shutterstock

Hiszpania. Katalonia. Wycieczka po winnicach - winnica Freixenet

SANT SADURNI D?ANOIA

Freixenet

Za stacją Sant Sadurni d'Anoia znajduje się winnica Freixenet (Carrer de Joan Sala 2; tel. 93 891 70 00; czynna pon.-czw. 10.00-13.00 i 15.00-16.30, pt.-nd. 10.00-13.00; www.freixenet.es; wstęp płatny), jeden z największych producentów cavy w regionie. Po 90-minutowym zwiedzaniu piwnic, można skosztować, a także kupić wybrane wina.

Winnica Codorniu Winnica Codorniu Winnica Codorniu /Fot. www.codorniu.es

Hiszpania. Katalonia. Wycieczka po winnicach - winnica Codorníu

SANT SADURNI D?ANOIA

Codorníu

Jeszcze większe wrażenie robi kolebka cavy - Codorniu (Avinguda de Jaume Codorníu tel. 93 891 33 42; www.codorniu.com; zwiedzanie za opłatą wyłącznie po uprzedniej rezerwacji; www.codorniu.com). Winnica znajduje się 20 min spacerkiem od stacji kolejowej (należy podążać za znakami). Josep Raventós z rodu Codorníu odkorkował tu pierwszą butelkę cavy w 1872 r., a jego syn wybudował w latach 1902-1915 piwnice w stylu modernista, zaprojektowane przez Puig i Cadafalcha, które są zabytkiem narodowym. W ramach wycieczki dowiedzieć się można o tym, jak robi się cavę, zwiedzić muzeum i przejechać się ciuchcią po pięciopoziomowych piwnicach o łącznej długości około 26 km.

Vilafranca del Bierzo Vilafranca del Bierzo Vilafranca del Bierzo /Fot. Shutterstock

Hiszpania. Katalonia. Wycieczka po winnicach - Torres

VILAFRANCA

Ze względu na dość ograniczone możliwości zjedzenia lunchu w tak małym miasteczku jak Sant Sadurní, radzimy udać się do położonego kilka kilometrów dalej Vilafranca del Penedes. Znajdziemy tam kilka świetnych restauracji, takich jak Cal Ton (należy zwrócić uwagę, że lokal położony jest na szlaku wina i cavy). Mniej elegancką opcją będzie Cafe el Coro, na Plaça de la Villa, na którym znajdziemy ratusz i biuro turystyczne.

Torres

Wszystkie tutejsze bary kierują się dewizą Hi ha Cava a copes (tu sprzedaje się cavę na kieliszki), ale w istocie Vilafranca to region produkujący wina niegazowane. Stara winnica rodziny Torres znajduje się przy Carrer de Comercio 22, na tyłach stacji kolejowej.

Na obrzeżach miasteczka można też zwiedzić supernowoczesną winiarnię Pacs (pon.-pt. od 9.00 do 17.00, nd. 9.00-13.00; tel. 93 817 7487; www.torres.es; wstęp płatny).

Museu del Vi

Najbardziej znane Museu del Vi (Plaça de Jaume I 1, tel. 93890 05 82; VI-VIII, wt.-sob. 10.00-21.00, nd. 10.00-14.00; IX-V: 10.00-14.00, 16.00-19.00; opłata za degustację) ma siedzibę w dawnym pałacu królewskim przy Plaça de Jaume I (placu Jakuba I), naprzeciwko bazyliki Santa Maria. W muzeum obejrzeć można narzędzia wykorzystywane przy produkcji wina, a w barze skosztować regionalnych win.

 

Więcej o Katalonii w przewodniku "Step by Step Barcelona", Wydawnictwa Berlitz

Więcej o: