Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska
Katalońska kuchnia odzwierciedla dawny, śródziemnomorski sposób przyrządzania potraw, w którym wykorzystuje się aromatyczne górskie zioła, oliwę i soki z upraw na równinach, dziczyznę, drób i mięso, morskie ryby oraz skorupiaki. Określa się ją jako Mar i Muntanya (morze i góry), ponieważ jest szczególną mieszanką owoców morza i mięsa. W Barcelonie, w której z całą pewnością nie brakuje restauracji i barów, można skosztować także potraw wielu innych kuchni. Eleganckie lokale w dzielnicy Eixample serwują świetne jedzenie, często jednak brakuje im atmosfery tradycyjnych miejsc na starówce, takich jak Agut, Caracoles i Set Portes. Większość barów (tabernas, bodegas i cervecerias, czyli piwiarni) również oferuje jedzenie, często zadziwiająco dobrej jakości. Tam właśnie można zjeść tapas, kanapki (bocadillos po kastylijsku, bocats lub entrepans po katalońsku) i plats combinats (jednodaniowe posiłki) niemal o każdej porze dnia.
Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - główne posiłki
Miejscowi jedzą zazwyczaj wczesne śniadanie składające się z café con leche (kawy z mlekiem, po katalońsku cafe amb llet) oraz tostów lub herbatników. Około 11.00 jada się bardziej pożywne drugie śniadanie: kanapkę, duży kawał tortilli (omletu z ziemniakami) oraz różnego rodzaju wypieki.
Późny lunch, późna kolacja
Pozostałe posiłki mieszkańcy Barcelony, podobnie jak wszyscy Hiszpanie, jadają późno. Lunch jest dopiero o 14.00 lub 15.00, a kolację serwuje się między 21.00 a 23.30, z kolei w weekendy zdarza się, że ludzie nie siadają do stołu przed północą.
Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - dania i zestawy w stałej cenie
Mieszkańcy Barcelony zarówno w porze lunchu, jak i kolacji jedzą posiłek złożony z trzech dań, obejmujący także kawę i deser. Jednak często się zdarza, że pierwsze danie zamawiają na spółkę albo ograniczają się do un sólo plato, głównego dania. Wiele restauracji oferuje w porze lunchu menú del día lub menú de la casa, czyli zestaw dnia o bardzo korzystnym stosunku ceny do jakości. Za z góry ustaloną cenę dostaje się trzydaniowy posiłek złożony z przystawki, często zupy lub sałatki, głównego dania oraz deseru (lodów, owoców lub bardzo popularnego flanu, flam po katalońsku, kremu z jaj, śmietany i cukru), dodatkowo także wina, piwa lub wody mineralnej w butelce oraz chleba. Wielu Hiszpanów zamawia menú, nie jest to żadna turystyczna specjalność.
Co zjeść?
Typowa kolacja może się rozpocząć od amanida catalana, sałatki z wędliną, escalivady przyrządzanej z obranych ze skóry, pieczonych papryki bakłażanów zanurzonych w oliwie i podawanych na zimno, esqueixady, sałatki z rozdrobnionym dorszem. Głównym daniem może być suquet (potrawa z duszonej ryby), estofat (potrawa z duszonego mięsa), botifarra amb mongetes (kiełbaska z fasolą) lub królik (conill), serwowany ze ślimakami (cargols) lub sosem czosnkowym alioli. Najbardziej charakterystycznym deserem jest crema catalana (krem z jaj, śmietany i cukru z warstwą karmelizowanego cukru na górze). Innym smakołykiem jest mel i mato przyrządzany z miodu i kremowego sera. Do najlepszych słodyczy należą zazwyczaj wypieki sprzedawane w cukierni.
Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - tapas i racions
Tapas (tapes po katalońsku), przekąski, z których na świecie słyną hiszpańskie bary i kawiarnie, występują w dziesiątkach odmian, od oliwek i solonych migdałów po bardziej skomplikowane, takie jak sałatki warzywne, smażone kalmary, krewetki z czosnkiem, pasty z homara i majonezu, kulki mięsne, pikantne ziemniaki, kawałki omletu z ziemniakami, plastry kiełbaski i sera. Lista przekąsek bywa bardzo długa, a czasem bardzo pomysłowa, szczególnie w wyjątkowo popularnych lokalach oferujących tapas baskijskie pintxos. Danie większe od tapa nazywa się porcion. Z kolei duża porcja przeznaczona dla więcej niż jednej osoby to racion, a jej połowa to media racion. Przekąskami można się najeść, zwłaszcza gdy zagryza się kawałkiem pysznego pa amb tomaquet, chleba natartego czosnkiem, oliwą i pomidorami, który występuje także w wersji z szynką (pernil), ostrą kiełbaską (xoriço), serem (formatge) i anchois (anxoves). Inne potrawy, których warto skosztować w czasie wizyty w barze, to truites, tortilla (hiszpański omlet przyrządzony z ziemniakami, cebulą, czasami również ze szpinakiem); małe smażone rybki; ośmiornice, ślimaki lub patatas bravas, ziemniaki w pikantnym pomidorowym sosie.
Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - Napoje: Wina, cava i piwo
Wino to stały element katalońskiego stołu. Oprócz doskonałych win z innych części Hiszpanii, takich jak La Rioja, Navarra i Ribera del Duero, w Barcelonie jest również świetny wybór regionalnych win, szczególnie z Penedes, winiarskiego regionu w pobliżu Barcelony, gdzie powstaje między innymi cava, słynne hiszpańskie wino musujące. Cava świetnie komponuje się z owocami morza oraz większością tapas. Z czerwonych win tego regionu warto skosztować marek: Torres Gran Coronas, Raimat i Jean León. Z kolei wspaniałe, mocne i drogie wina z Prioratu, położonego około godziny jazdy na południe od Barcelony (w pobliżu Tarragony), mogą równać się z najlepszymi winami hiszpańskimi. W upalne dni często czerwone wina (vi negre) podaje się schłodzone. W regionie produkuje się także kilka doskonałych rodzajów wytrawnych win różowych (vi rosat).
Inne napoje alkoholowe
Sangria przyrządzana z wina, owoców oraz brandy jest chętniej pita przez turystów niż miejscowych, którzy wolą raczyć się sherry (jerez) w wielu różnych odmianach. Jasne, wytrawne fino pija się jako aperitif oraz do zup i potraw rybnych. Z kolei ciemne i mocne doloroso to idealny digestif na zakończenie kolacji, podobnie jak brandy, którego smak w dużym stopniu zależy od ceny.
Gorące napoje
Kawę zazwyczaj podaje się bez mleka (solo), z odrobiną mleka (cortado/tallat) lub w proporcji pół na pół z gorącym mlekiem (con leche/amb llet). Innym popularnym napojem jest serwowana na zimno lub ciepło orxata, przyrządzana ze zmielonych migdałów ziemnych i mleka.
Więcej o Barcelonie w przewodniku "Step by Step Barcelona", Wydawnictwa Berlitz