Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska

Mieszkańcy Barcelony bardzo poważnie traktują jedzenie. "Gdzie jadłeś?", pytają z nietypowym zainteresowaniem. Od odpowiedzi zależy, czy uznają nas za osobę wyróżniającą się smakiem, czy za kogoś, kto wymaga poprowadzenia za rękę. Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska.

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska

Katalońska kuchnia odzwierciedla dawny, śródziemnomorski sposób przyrządzania potraw, w którym wykorzystuje się aromatyczne górskie zioła, oliwę i soki z upraw na równinach, dziczyznę, drób i mięso, morskie ryby oraz skorupiaki. Określa się ją jako Mar i Muntanya (morze i góry), ponieważ jest szczególną mieszanką owoców morza i mięsa. W Barcelonie, w której z całą pewnością nie brakuje restauracji i barów, można skosztować także potraw wielu innych kuchni. Eleganckie lokale w dzielnicy Eixample serwują świetne jedzenie, często jednak brakuje im atmosfery tradycyjnych miejsc na starówce, takich jak Agut, Caracoles i Set Portes. Większość barów (tabernas, bodegas i cervecerias, czyli piwiarni) również oferuje jedzenie, często zadziwiająco dobrej jakości. Tam właśnie można zjeść tapas, kanapki (bocadillos po kastylijsku, bocats lub entrepans po katalońsku) i plats combinats (jednodaniowe posiłki) niemal o każdej porze dnia.

Tortilla Tortilla Tortilla /Fot. Shutterstock

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - główne posiłki

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - główne posiłki

Miejscowi jedzą zazwyczaj wczesne śniadanie składające się z café con leche (kawy z mlekiem, po katalońsku cafe amb llet) oraz tostów lub herbatników. Około 11.00 jada się bardziej pożywne drugie śniadanie: kanapkę, duży kawał tortilli (omletu z ziemniakami) oraz różnego rodzaju wypieki.

Późny lunch, późna kolacja

Pozostałe posiłki mieszkańcy Barcelony, podobnie jak wszyscy Hiszpanie, jadają późno. Lunch jest dopiero o 14.00 lub 15.00, a kolację serwuje się między 21.00 a 23.30, z kolei w weekendy zdarza się, że ludzie nie siadają do stołu przed północą.

Homar po katalońsku Homar po katalońsku Homar po katalońsku /Fot. Shutterstock

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - dania i zestawy w stałej cenie

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - dania i zestawy w stałej cenie

Mieszkańcy Barcelony zarówno w porze lunchu, jak i kolacji jedzą posiłek złożony z trzech dań, obejmujący także kawę i deser. Jednak często się zdarza, że pierwsze danie zamawiają na spółkę albo ograniczają się do un sólo plato, głównego dania. Wiele restauracji oferuje w porze lunchu menú del día lub menú de la casa, czyli zestaw dnia o bardzo korzystnym stosunku ceny do jakości. Za z góry ustaloną cenę dostaje się trzydaniowy posiłek złożony z przystawki, często zupy lub sałatki, głównego dania oraz deseru (lodów, owoców lub bardzo popularnego flanu, flam po katalońsku, kremu z jaj, śmietany i cukru), dodatkowo także wina, piwa lub wody mineralnej w butelce oraz chleba. Wielu Hiszpanów zamawia menú, nie jest to żadna turystyczna specjalność.

Co zjeść?

Typowa kolacja może się rozpocząć od amanida catalana, sałatki z wędliną, escalivady przyrządzanej z obranych ze skóry, pieczonych papryki bakłażanów zanurzonych w oliwie i podawanych na zimno, esqueixady, sałatki z rozdrobnionym dorszem. Głównym daniem może być suquet (potrawa z duszonej ryby), estofat (potrawa z duszonego mięsa), botifarra amb mongetes (kiełbaska z fasolą) lub królik (conill), serwowany ze ślimakami (cargols) lub sosem czosnkowym alioli. Najbardziej charakterystycznym deserem jest crema catalana (krem z jaj, śmietany i cukru z warstwą karmelizowanego cukru na górze). Innym smakołykiem jest mel i mato przyrządzany z miodu i kremowego sera. Do najlepszych słodyczy należą zazwyczaj wypieki sprzedawane w cukierni.

tapas tapas Fot. Shutterstock

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - tapas i racions

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - tapas i racions

Tapas (tapes po katalońsku), przekąski, z których na świecie słyną hiszpańskie bary i kawiarnie, występują w dziesiątkach odmian, od oliwek i solonych migdałów po bardziej skomplikowane, takie jak sałatki warzywne, smażone kalmary, krewetki z czosnkiem, pasty z homara i majonezu, kulki mięsne, pikantne ziemniaki, kawałki omletu z ziemniakami, plastry kiełbaski i sera. Lista przekąsek bywa bardzo długa, a czasem bardzo pomysłowa, szczególnie w wyjątkowo popularnych lokalach oferujących tapas baskijskie pintxos. Danie większe od tapa nazywa się porcion. Z kolei duża porcja przeznaczona dla więcej niż jednej osoby to racion, a jej połowa to media racion. Przekąskami można się najeść, zwłaszcza gdy zagryza się kawałkiem pysznego pa amb tomaquet, chleba natartego czosnkiem, oliwą i pomidorami, który występuje także w wersji z szynką (pernil), ostrą kiełbaską (xoriço), serem (formatge) i anchois (anxoves). Inne potrawy, których warto skosztować w czasie wizyty w barze, to truites, tortilla (hiszpański omlet przyrządzony z ziemniakami, cebulą, czasami również ze szpinakiem); małe smażone rybki; ośmiornice, ślimaki lub patatas bravas, ziemniaki w pikantnym pomidorowym sosie.

wino wino Fot. Shutterstock

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - Napoje: Wina, cava i piwo

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska - Napoje: Wina, cava i piwo

Wino to stały element katalońskiego stołu. Oprócz doskonałych win z innych części Hiszpanii, takich jak La Rioja, Navarra i Ribera del Duero, w Barcelonie jest również świetny wybór regionalnych win, szczególnie z Penedes, winiarskiego regionu w pobliżu Barcelony, gdzie powstaje między innymi cava, słynne hiszpańskie wino musujące. Cava świetnie komponuje się z owocami morza oraz większością tapas. Z czerwonych win tego regionu warto skosztować marek: Torres Gran Coronas, Raimat i Jean León. Z kolei wspaniałe, mocne i drogie wina z Prioratu, położonego około godziny jazdy na południe od Barcelony (w pobliżu Tarragony), mogą równać się z najlepszymi winami hiszpańskimi. W upalne dni często czerwone wina (vi negre) podaje się schłodzone. W regionie produkuje się także kilka doskonałych rodzajów wytrawnych win różowych (vi rosat).

Inne napoje alkoholowe

Sangria przyrządzana z wina, owoców oraz brandy jest chętniej pita przez turystów niż miejscowych, którzy wolą raczyć się sherry (jerez) w wielu różnych odmianach. Jasne, wytrawne fino pija się jako aperitif oraz do zup i potraw rybnych. Z kolei ciemne i mocne doloroso to idealny digestif na zakończenie kolacji, podobnie jak brandy, którego smak w dużym stopniu zależy od ceny.

Gorące napoje

Kawę zazwyczaj podaje się bez mleka (solo), z odrobiną mleka (cortado/tallat) lub w proporcji pół na pół z gorącym mlekiem (con leche/amb llet). Innym popularnym napojem jest serwowana na zimno lub ciepło orxata, przyrządzana ze zmielonych migdałów ziemnych i mleka.

Więcej o Barcelonie w przewodniku "Step by Step Barcelona", Wydawnictwa Berlitz

Więcej o: