Kuchnia Toskanii opiera się na wykorzystaniu najprostszych, lokalnych składników: chleba, oliwy, warzyw, mięsa, ryb, serów i ziół. Centrum Florencji pełne jest knajpek i restauracji, oferujących wspaniałe jedzenie w niemniej cudownym otoczeniu. Bruschetta z pomidorami nigdzie nie smakuje tak dobrze. W listopadzie, kiedy na stołach w Toskanii gości świeżo wytłoczona oliwa, ulubioną przekąską jest fettunta, czyli grzanka z tą właśnie olwią oraz solą. We Florencji obowiązkowo zjeść trzeba naleśniki po florencku ze szpinakiem, ricottą i parmezanem, fagioli all'olio, czyli fasolę gotowaną z szałwią, czosnkiem i oliwą, a także toskańską zupę - ribollita - z włoszczyzną, fasolą, cebulką, kawałkami chleba i z cavalo nero, czyli jarmużem toskańskim. Za kilkanaście euro można zjeść trzydaniowy obiad, zakończony deserem i lampką stołowego wina. Wino to kolejna specjalność Florencji - warto spróbować szczególnie - Chianti, Vino Nobile di Montepulciano i deserowego Vin Santo.
Tripadvisor.com poleca we Florencji: restauracje La Limonaia, Frescobaldi Wine Bar & Restaurant, wycieczkę z serii Florence Wine Academy.
Jest rzeczą oczywistą, że najlepsze restauracje świata znajdują się w Paryżu. Zaletą Paryża jest jednak to, że aby zjeść wspaniały posiłek, nie trzeba odwiedzać najdroższych restauracji. W rękach francuskiego szefa kuchni, zwykła kanapka, taka jak croque monsieur (grillowana kanapka z szynką i serem) staje się kulinarnym arcydziełem. Jeśli zaś chodzi o wina, poziom jest równie wysoki. Podstawowy posiłek serwowany w paryskiej restauracji składa się zwykle z trzech części. Na zakąskę podaje się np. różnego rodzaju sałatki, camembert w cieście francuskim, naleśniki. Danie główne to przykładowo stek z dodatkami, a na deser podaje się tarty owocowe lub lody polane gorącym sosem czekoladowym. Popularne w Paryskich jadłospisach są wędzone śledzie w oleju z gorącymi ziemniakami, krwiste nerki cielęce z sosie musztardowym, ślimaki w sosie czosnkowym, małże w zalewie winnej. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Tripadvisor.com poleca w Paryżu: restauracje Moustache, Les Papilles, O Chateau - Wine Tasting, szkołę gotowania Le Cordon Bleu Academie d'Art Culinaire.
Tradycyjna kuchnia rzymska jest bogata. Popularne dania w rzymskim menu to filetti de baccala - smażone filety dorsza, pasta cacio e peppe, czyli makaron z serem (pecorino romano) i czarnym pieprzem, spaghetti alla carbonara - z jajkiem, guanciale (policzek/podgardle wieprzowe) i serem (pecorino romano). Ponadto na stołach królują karczochy przyrządzane na wiele sposobów m.in. alla romana (duszone w wodzie i oliwie z czosnkiem i miętą) albo po żydowsku - alla giudia (smażone na głębokim oleju słonecznikowym). Także każdy kto lubi podroby, będzie zadowolony z wizyty w Rzymie. W wiecznym mieście wymyślono także antipasti, czyli drobne przekąski spożywane przed głównym daniem. Pieczone kawałki chleba z kaparami, ostrygi, marynowane karczochy, oliwki, sery zatopione w oliwie i ziołach. Już samymi tymi smakołykami można się najeść.
Tripadvisor.com poleca Rzymie: restauracje The Library Bistrot, Roscioli, Vino Roma oraz wycieczkę Eating Italy Food Tours in Rome.
Jak jesteś w restauracji w Sorrento z pięknym widokiem na wybrzeże Amalfi nie ma powodu, by odrywać od niego wzrok i patrzeć na menu. Można w ciemno zamówić gnocchi alla sorrentina (włoskie kluski gnocchi w prostym, ale pysznym sosie pomidorowym z mozzarellą) albo świeżo złowione owoce morza. Bez względu na to, co zamówicie, będzie pysznie. Posiłek zakończyć należy lampką limoncello.
Tripadvisor.com poleca w Sorrento: restauracje La Vineria Bollicine, Ristorante Bagni Delfino, szkołę gotowania Cooking School Old Taverna Sorrentina, Caseificio Michelangelo - zwiedzanie fabryki sera.
Restauracje w York mają do zaoferowania znacznie więcej niż tradycyjny yorkshire pudding. Istnieją tu świetne brytyjskie herbaciarnie, kawiarnie i puby, ale można też znaleźć lokale specjalizujące się w kuchni z całego świata (tajskiej, indyjskiej, pakistańskiej itp.). Miasto York znane jest ze zdrowych lokalnych produktów oraz targowisk, na których można kupić prawdziwe rarytasy. Będąc w York trzeba wypić kufel wytwarzanego tu lokalnego gorzkiego piwa lub pysznego piwa imbirowego.
Tripadvisor.com poleca w York: restauracje Royal Oak, Rustique, The Old White Swan, York City Walls.
W Sienie zjeść można wspaniałe dania kuchni toskańskiej. Co ważne, większość turystów w Sienie, to turyści jednodniowi, więc restauracje nie są zatłoczone wieczorami. Zamówić warto pici - ręcznie robiony, tradycyjny makaron z sosem czosnkowym aglione. Tradycyjny przysmak w Sienie to także panforte di siena - ciasto, które można jeść miesiącami, bo im starsze, tym lepsze. Specyficzny smak i konsystencję zapewniają mu duża ilość duża ilość miodu, bakalie, orzechy, kakao i owoce.
Tripadvisor.com poleca w Sienie: restauracje Zest Winebar & Cafe, La Compagnia dei Vinattieri, wycieczki po winnicach Toskanii.
W Bolonii je się podobno więcej w ciągu roku niż w Wenecji w ciągu dwóch, w Rzymie trzech, w Turynie pięciu, a w Genui dwudziestu lat. Tradycja kulinarna Bolonii sięga średniowiecza. Obok sosu bolońskiego popisową potrawą jest tortellini. W regionie istnieje nieskończenie dużo odmian tych nadziewanych pierożków. Warto spróbować m.in. tortellini al brodo - rosół z pierożkami tortellini. Co, ciekawe bolończycy uważają, że połączenie makaronu spaghetti z sosem mięsnym to kulinarna zbrodnia. Aby przekonać się dlaczego, trzeba zamówić tagliatelle al ragu. Bolonia słynie także z wyśmienitej mortadeli, zwanej tu po prostu "Bologna".
Tripadvisor.com poleca w Bolonii: restauracje Al Sangiovese, Trattoria Serghei, oraz festiwal jedzenia Italian Days Food Experience.
Tapas, tapas i jeszcze raz tapas czeka na turystów w San Sebastian. Lokalna szynka, świeże owoce morza - niebo w gębie. Popularną formą tapas jest pintxos niewielkie kanapki ze wznoszącą się na chlebie wieżą z przeróżnych smakołyków, dla ułatwienia konsumpcji przebitych ozdobną wykałaczką. Po liczbie wykałaczek na talerzu barman orientuje się, ile przekąsek zjedliśmy i ile mamy zapłacić. To starożytne hiszpańskie miasto znane jest także z kuchni molekularnej. Zebrało więcej gwiazdek Michelin na metr kwadratowy jego terytorium niż jakiekolwiek inne na świecie. Jest miejscem narodzin ruchu "nowej kuchni baskijskiej". Co to znaczy, poznać można dopiero ucztując w tutejszych restauracjach.
Tripadvisor.com poleca w San Sebastian: restauracje Bar Goiz Argi, La Cuchara de San Telmo, San Sebastian Food, Parte Vieja.
Barcelona to miasto marzeń dla smakoszy. Z jednej strony, można tu skosztować dań tradycyjnej kuchnia katalońskiej takich jak, zarzuela (gulasz z owoców morza), czy fideua (paella, ale z makaronem zamiast ryżu). Z drugiej strony, restauracje serwują dania z kuchni całego świata. W Barcelonie istnieje jednak zawsze alternatywa. Można się udać na targ Boqueria La, kupić lokalne specjały i zrobić piknik w jednym z tutejszych parków. Właśnie za taką różnorodność kochamy Barcelonę.
Tripadvisor.com poleca w Barcelonie: restauracje Maitea Taberna, Monvinic, Mercat de la Boqueria
Piękne miasto Edynburg jest sceną, dla kwitnących tu restauracji. Prosperuje ich bardzo dużo, szczególnie lokali serwujących potrawy tradycyjnej kuchni szkockiej. Będąc tu, warto skorzystać z okazji i zjeść słynny haggis (nadziewany podrobami owczy żołądek). Nie brakuje też restauracji specjalizujących się w przysmakach kuchni Indii, Tajlandii, kuchni fusion. Edynburg to miasto nowoczesne a zarazem tradycyjne, przekłada się to na kuchnię.
Tripadvisor.com poleca w Edynburgu restauracje Edinburgh Farmers' Marke, Ecco Vino, Afternoon Tea Tours, I.J. Mellis Cheesemonger.