Parówka na 20 sposobów, czyli nie zawsze apetyczne warianty hot doga z całego świata

Hot dog to kwintesencja prostoty. Bułka z parówką lub kiełbaską w środku, która zrobiła furorę na całym świecie. Choć pomysł na przekąskę był banalny, za hot dogiem stoi długa historia i duża dowolność interpretacji. Zobacz, jak wyglądają hot dogi w różnych krajach świata. Uprzedzamy, widok nie zawsze jest apetyczny!

Hot dog, a właściwie parówka narodziła się najprawdopodobniej we Frankfurcie nad Menem w 1487 roku w postaci frankfurterki. Według innej wersji powstała później, około 1600 roku za sprawą pewnego niemieckiego rzeźnika, który nadał jej nazwę dachshund, czyli jamnik.

Jednak punkt zwrotny w karierze hot dogów związany był z masową emigracją z Europy do USA pod koniec XIX wieku. Pierwsza budka z hot dogami powstała na Coney Island. I choć potomkowie imigrantów kłócą się, kto przywiózł ze sobą pomysł na hot doga, to ze względu na długą tradycję jedzenia kiełbas z pieczywem i pochodzenia parówki, zasługę należałoby przyznać niemieckiej mniejszości.

W Polsce natomiast hot dog pojawił się w latach 80-tych jako „bułka z farszem”. Oprócz parówki w bułce była też masa cebulowo-pieczarkowa. Hot dogi zaczęły przypominać te dzisiejsze wraz ze zmianą ustroju i końcem reglamentacji na produkty mięsne. Za to w Stanach Zjednoczonych, istnieje Polish Hot Dog, który zamiast klasycznej parówki ma w środku polską kiełbasę.

A skąd nazwa? Legenda głosi, że powstała w 1901 roku na polach do polo w Nowym Jorku. Zdesperowany właściciel stoiska z lodami i oranżadą, którego biznes przynosił straty, polecił wszystkim pracownikom kupić parówki i bułki. Gorące, prosto z garów z parującą wodą sprzedawcy reklamowali jako „red hot dachshund sausages”. Rysownik, który miał produktowi nadać odpowiednią oprawę graficzną, nie był pewien jak dachshunda napisać, w związku z czym został mu sam gorący piesek. Mimo, że historia nigdy nie znalazła potwierdzenia, wielu wielbicieli hot dogów wierzy, że tak właśnie było. Niech w takim razie tak już zostanie.

Bardzo bliskim krewnym hot doga, jest tak zwany corn dog,  czyli parówka w cieście kukurydzianym smażona na głębokim oleju, podawana na patyku.

Najwięcej wariantów hot doga znajdziecie w jego kraju pochodzenia: Stanach Zjednoczonych. Ale w Azji i Europie sprzedawcom fast foodu też nie brakuje pomysłów. Zobacz, jakie jeszcze warianty hot doga pojawiły się na świecie.