Zwiedzaj Nowy Jork z INnym przewodnikiem. Kulinarne przystanki

Najsłynniejsza budka z hot dogami i hamburgerami w Madison Square Park i prawdziwy kulinarny performance.
Nowy Jork z przewodnikami IN - przeczytaj intro >>

Zamów przewodnik w Kulturalnym Sklepie>>

SHAKE SHACK

Madison Square Park, NY 10010, tel. +1 212 889 6600, www.shakeshack.com 23 St codziennie 11-23 daily 11am-11pm

Najsłynniejsza budka z hot dogami i hamburgerami w Madison Square Park. Do niedawna była to osamotniona placówka tej marki, ale ostatnio Shake Shack zrobiła się tak popularna, że jest ich już 14. Jedna nawet w Dubaju. Mimo wszystko my największym sentymentem ciągle darzymy tę pierwszą. Specjalnie nie wadzi nam przy tym, że na stałe przyspawał się do niej gigantyczny ogonek oczekujących na swoją porcję nowojorczyków i przyjezdnych. Dziennie sprzedaje się tutaj podobno ponad 1000 hamburgerów, a tygodniowo zużywa nie mniej niż 250 litrów keczupu. Te liczby robią wrażenie. Wrażenie robi też to prawie domowe jedzenie. Jeżeli zatem macie ochotę na fast food, to tylko w Shake Shack!

CHEF'S TABLE AT BROOKLYN FARE

200 Schermerhorn Street., Brooklyn, NY 11201, tel. +1 718 243 0050, www.brooklynfare.com Hoyt - Schermerhorn St, pon.-sob. 7-21, niedz. 8-20 Mon-Sat 7am-9pm, Sun 8am-8pm

Jest to najbardziej IN miejsce na brooklyńskiej mapie. Ta restauracja, a ściślej rzecz ujmując: kuchnia z okalającym ją metalowym blatem, z dnia na dzień z popularnej lokalnej knajpki przeobraziła się w knajpę, o której mówi całe miasto. Rezerwację należy w niej zrobić z dużym wyprzedzeniem, bo koncept César Ramirez okazał się tak wielkim sukcesem, że w 2011 roku Chef's Table at Brooklyn Fare jako pierwsza i jedyna restauracja na Brooklynie uhonorowana została dwoma gwiazdkamiMichelina. Ów gwiazdkodajny koncept polega na tym, że 18 zaproszonych gości siada przy barze, za którym odbywa się prawdziwy kulinarny performance w reżyserii i wykonaniu Ramireza oraz jego pomocników. Jedzenie od a do z przygotowywane jest na oczach zdumionej publiczności. Kolacja składa się z 18 lub 20 małych dań, a wszystkie miniporcje podawane są na prostych talerzach. To, co akurat zjecie, zależy od pory roku, ale z pewną dozą prawdopodobieństwa możemy przewidzieć, że będą to ryby, skorupiaki, a może i macaroons zrobione z gęsich wątróbek.